La UPF revisarà l’expedient a l’ex-catedràtic Vicenç Navarro i el protocol contra l’assetjament laboral

  • La rectora del centre, Laia de Nadal, vol que totes les universitats públiques catalanes abordin la qüestió conjuntament

VilaWeb
ACN
19.04.2023 - 16:45

La direcció de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha obert una revisió d’ofici, a petició de la rectora, Laia de Nadal, de l’expedient disciplinari obert a l’ex-catedràtic de ciències polítiques Vicenç Navarro per assetjament psicològic i laboral. Navarro va acabar el 2021 la seva vinculació amb el centre. La revisió es fa arran de les informacions sobre uns quants casos d’abusos i males pràctiques de Navarro amb els seus subordinats durant més de dues dècades, i està prevista en el protocol contra la violència psicològica en el treball de la mateixa universitat. La revisió té per objectiu examinar els fets i, “si escau, atendre les persones afectades”, diu el centre en un comunicat.

El comunicat recorda que Navarro no té cap vinculació laboral ni acadèmica amb la UPF d’ençà del 2018, ni tampoc amb el centre adscrit UPF-BSM, d’ençà del 2021. El departament de recursos humans del centre no va tenir queixes formals sobre Navarro fins al 2021, per bé que s’ha trobat un document informal del 2018 en què una persona atribuïa un “tracte despòtic” al catedràtic. En la seva etapa al BSM, el 2021, es va rebre una denúncia formal d’una persona que al·legava assetjament laboral per part de Navarro, cosa que va comportar l’obertura d’un expedient al febrer. L’expedient va concloure que hi havia hagut “maltractament de paraula i obra” per part de Navarro i “abús d’autoritat, encarregant feines privades i domèstiques en horari laboral”. El 31 de maig d’aquell any, Navarro “va presentar la seva jubilació després de conèixer que el centre havia decidit discontinuar la seva relació laboral com a resultat de la investigació oberta pel centre”.

La universitat treballa des del mes de març, amb l’inici del mandat de la nova rectora, en un “procés de revisió dels mecanismes i procediments” de què disposa per tal de canalitzar i resoldre casos que puguin afectar el benestar de les persones, per tal de trobar possibles millores. Justament, el 30 de març passat, l’equip rectoral de la universitat va aprovar la creació d’un grup de treball intern que comptarà amb assessorament extern de persones expertes en la matèria.

Així, entre les millores que s’estan analitzant hi ha la revisió del sistema d’instrucció d’expedients informatius i disciplinaris, la posada en marxa d’una campanya informativa de prevenció i formació en matèria d’assetjament i abús de poder, així com potenciar la difusió dels diversos canals habilitats per presentar queixes i denúncies, i facilitar-hi l’accés. També s’estudia recórrer a l’assessorament extern en alguna part del procediment de denúncies, per tal que les persones implicades puguin comptar amb un acompanyament jurídic i psicològic independent, que complementi l’assessorament intern ja existent.

El grup de treball presentarà les conclusions del seu informe a finals de maig, i la rectora les durà al consell de govern perquè les mesures proposades es puguin valorar i executar. A més, la rectora elevarà la qüestió de l’assetjament laboral a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, per abordar el tema de manera conjunta i coordinada.

El comunicat finalitza dient que l’equip de direcció de la UPF té una política de “tolerància zero” davant de qualsevol forma d’abús o assetjament de qualsevol mena. A més, recorda a tota la comunitat universitària els diversos canals a la seva disposició per denunciar qualsevol incidència relacionada amb la matèria.

Navarro, professor durant més de quaranta-cinc anys de la Universitat John Hopkins de Baltimore, als Estats Units, i vinculat durant vint-i-cinc anys a la UPF, ha estat acusat d’assetjament laboral i abús de poder per personal que havia estat sota les seves ordres en dos reportatges d’investigació paral·lels dels mitjans Ara i Eldiario.es. Navarro, intel·lectual d’esquerres i impulsor de Podem, duia a terme pràctiques de maltractament segons els testimonis recollits pels rotatius. Alguns d’aquests treballadors, entre els quals secretàries, professors i personal de recerca, denuncien, a més, que feia servir recursos públics per a usos personals.

Entre els diversos testimonis es descriuen situacions de maltractament psicològic i agressions físiques, exigències de disponibilitat horària més enllà dels horaris laborals habituals o encàrrecs de tasques no vinculades a l’activitat docent, com ara dur roba a la tintoreria o preparar-li viatges personals.

Altres denúncies fan referència a l’activitat professional, i acusen Navarro de fer servir els investigadors sota el seu comandament per preparar articles de premsa que firmava ell. Un relata que també feia feines vinculades a En Comú Podem i a Podem. Algunes de les persones que van estar sota les seves ordres l’acusen d’apropiació intel·lectual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor