Unió es dissol a Barcelona, les Terres de l’Ebre i el Berguedà

  • Volen que es refundi i que la nova formació sumi independentistes per al 27-S · L'executiva nacional nomenarà una gestora

VilaWeb
Redacció
08.07.2015 - 13:01
Actualització: 23.07.2015 - 17:17

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) de Barcelona ha informat aquest matí que es dissolia. L’executiva local ha penjat un comunicat a Twitter per anunciar també que vol renovar el partit a fons: ‘Fem una crida decidida per refundar Unió Democràtica de Catalunya en una nova formació política que permeti una majoria sobiranista al parlament català el proper 27 de setembre.’ La mateixa decisió ha pres UDC de les Terres de l’Ebre, segons el comunicat que ha penjat Pep Martorell, membre del partit. I a la tarda, Hereus de 1931, anuncien que Unió del Berguedà també s’ha dissolt.

Els comunicats de Barcelona i de les Terres de l’Ebre tenen exactament el mateix redactat, que és el següent:

«1. Donem suport al caràcter plebiscitari del 27 de setembre i a la defensa d’esdevenir un estat independent. Ens refermem en el posicionament que vam adquirir a principis d’any, que l’únic motiu per avançar les eleccions catalanes era substituir el referèndum que l’estat no ens deixa fer.

2. Estem al costat del projecte polític per al 27 de setembre que el passat 20 de juny va presentar el president Mas. De fet, en les darreres eleccions municipals vam agafar el compromís davant l’electorat de donar suport al projecte del president Mas, i que en aquell moment també representava Unió Democràtica de Catalunya.

3. Hem defensat al llarg d’aquestes setmanes la celebració d’un Congrés Nacional on el màxim de la militància pogués decidir el paper d’Unió Democràtica de Catalunya, després de la consulta del 14 de juny. Considerem que ni el comitè de govern, ni el consell nacional (sense punt previ de l’ordre del dia) no poden prendre les decisions d’aquestes darreres setmanes.

4. No reconeixem l’actual direcció d’Unió Democràtica de Catalunya com a representant del sentir de la majoria del partit. No la reconeixem ni pels objectius polítics de defensar una via política autonomista per a Catalunya, ni per les formes de presa de decisions i d’actituds internes del partit.

5. Fem una crida decidida a refundar Unió Democràtica de Catalunya en una nova formació política que permeti una majoria sobiranista al parlament català el proper 27 de Setembre. La democràcia cristiana que vol un estat independent sumarà esforços, com sempre, amb la majoria del poble català.

6. Ens sentim hereus de la Unió Democràtica de 1931 i portarem amb nosaltres el seu llegat polític en aquesta nova formació política que creiem més que necessària.

7. Convidem a l’encara militància d’Unió, als milers de persones que aquests darrers 5 anys s’han donat de baixa del partit i aquells que reclamen un projecte nítid demòcrata-cristià independentista a refundar Unió Democràtica de Catalunya en un nou partit polític.»

Berguedà

A la tarda Hereus de 1931 han informat que Unió Democràtica al Berguedà també s’ha dissolt i s’han passat en bloc a la plataforma d’Hereus de 1931. Aquest n’és el comunicat:

‘Ahir dimarts es va consumar la dissolució del Comité Executiu Comarcal d’Unió al Berguedà, després que la major part dels seus membres, què, entre d’altres, inclou tots els càrrecs electes del partit a la comarca (alcaldes, regidors, consellers comarcals i diputat provincial), presentessin la seva dimissió en bloc.

El malestar general al Berguedà entre la militància arran dels diferents esdeveniments produïts al si del partit des de la Consulta del 14J i les seves posteriors repercussions (ruptura de la Federació amb CDC, expedients disciplinaris a diferents membres del Comité de Govern i militants, el no recolzament del caràcter plebiscitari de les Eleccions del 27S)  s’ha traduït en aquesta dimissió generalitzada i la posterior dissolució del Comité Executiu Comarcal.

Els resultats de la consulta interna d’Unió del passat 14 J, amb un resultat del NO del 93% i un pírric suport al SI del 6 %, el més contundent de tota Catalunya, feien notori el desencís de la militància comarcal amb la Direcció del Partit i el recolzament clar a les tesis del President de la Generalitat envers la posició que havia de prendre la ciutadania de cara a les properes eleccions del 27S que consideren plebiscitàries.

Posteriorment a aquesta dimissió dels membres de l’executiva s’ha procedit a constituir una entitat gestora provisional de l’associació “Plataforma política Hereus UDC 1931” que defensa el ple sobiranisme de Catalunya mitjançant la Independència i advoca per unes eleccions de caràcter plebiscitari el proper 27 S, recolzant el projecte endegat pel President Mas el 20 de juny’.

Nota de l’executiva nacional

Per una altra banda l’executiva nacional del partit ja ha reaccionat i ha emès un comunicat en el qual diu que es nomenarà provisionalment una gestora per fer-se càrrec dels dos òrgans executius que s’han dissolt. Vegeu el text íntegre del comunicat:

«D’acord amb la normativa interna d’Unió Democràtica de Catalunya, davant la dissolució d’un òrgan executiu –local, comarcal o intercomarcal– s’ha de constituir una gestora per al període de temps necessari fins que es reuneixi una assemblea del partit –local, comarcal o intercomarcal– que esculli una nova executiva. El secretari d’Organització del comitè de govern d’Unió serà l’encarregat de nomenar la gestora, tal com estableix el reglament d’organització territorial del partit.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any