Una mirada política als incidents del camp de l’Espanyol

  • La violència rabiosa dels grups ultres, més que no pas amb el futbol, té a veure amb les conseqüències de la violència desfermada per Espanya el 2017

VilaWeb
Els jugadors del Barça celebrant la lliga al camp (fotografia: Andreu Dalmau).

Els incidents a l’estadi del RCD Espanyol quan diumenge el Barça va guanyar la Lliga tenen un rerefons polític que no es pot defugir. No quan una part de la grada ensenya banderes espanyoles i crida l’aporellos i quan entre els agressors que es llancen al camp hi ha no un sinó dos candidats del PP.

És obvi que els ultres que van envair el camp són una fracció minoritària dels espectadors, això ho veu tothom. És més que demostrat que hi ha una bona part de l’afecció perica que n’està tipa, que rebutja –i s’hi sent incòmoda–aquesta apropiació de l’equip per l’extrema dreta. I la disculpa de la directiva del club, sense amagar-se rere cap excusa, és molt remarcable. Però el que hi va passar crec que no s’explica si no s’insereix en una línia de fets.

Perquè la violència rabiosa que vam veure en aquesta gent diumenge al vespre té a veure, més que no pas amb el futbol, amb dues coses que del 2017 ençà interfereixen el desenvolupament normal de les relacions socials a Catalunya: l’intent de normalitzar i convertir en natural l’ús de la violència contra qualsevol manifestació del catalanisme i el descarament d’aquella part de la societat, que no és que vulga ser catalana d’una altra manera, sinó que, vivint a Catalunya, simplement no vol ser catalana.

És evident que els uns fets i els altres s’encadenen i es retroalimenten. I cal deixar clar que no poden explicar-se sense la violència de l’estat, que és al capdavall la que ha donat força i seguretat a aquests grups molt minoritaris per llevar-se la careta. El discurs del seu rei el 3 d’octubre de 2017 i les imatges dels piolins essent acomiadats entre aclamacions perquè venien a pegar-nos són l’origen, i l’oxigen, d’això que ha passat a Cornellà – el Prat. I de les coses semblants que veiem passar cada dia en la nostra vida quotidiana. Aquells cambrers insolents que no volen entendre’t, les infermeres catalanòfobes, els qui encara avui escalen balcons per a arrancar estelades, els diputats de Vox i el PP que amenacen amb la presó tothom al parlament, els comptes de Twitter que no saben dir dues paraules seguides sense que una siga un insult o una amenaça de mort.

Però no vull mirar al passat sinó parlar de com hem de reaccionar. Perquè una cosa que no podem fer de cap manera és acostumar-nos-hi i abaixar el cap, i això comença no cedint al seu xantatge permanent. Els Mossos d’Esquadra van demanar al Barça que no celebràs la lliga a la gespa i per això va estar tan bé que els jugadors desoïssen el suggeriment i fessen la rotllana.

I com això tot. Dissabte, en un acte fet a Arenys de Mar, Clara Ponsatí va dir que ara calia que tothom fes allò que li tocava. Que a ella li ha tocat de no presentar-se davant Llarena i ho fa. Que si ets pare i et roben els drets lingüístics que té la teua filla t’has de queixar. Que si entres en un bar i es neguen a atendre’t si no ho dius en espanyol te n’has d’anar. Que cadascú ha de fer forta la seua organització. Que cal vigilar qui votes, que cal tornar a activar la responsabilitat personal com a motor de la defensa del país. Perquè el govern, i en general la classe política, no ens defensarà pas –i, com a constatació, ja vau veure diumenge com els Mossos van restar en una cantonada ben quiets fins que els energúmens ja eren al mig del camp.

Un comentari final sobre les conseqüències que aquesta gent rebutge el fet de ser català. Dissabte vàrem publicar ací a VilaWeb una entrevista a Timothy W. Waters en què aquest expert remarcava el fet estrany que la independència es presente, en el cas dels catalans, no a partir de la condició de catalans nacionals, sinó de la condició de ciutadans d’una comunitat autònoma que ha estat definida i construïda per Espanya. El fet que ara, d’ençà de la violència del 2017, es descaren aquests individus que, havent nascut i vivint a Catalunya no volen ser catalans, em sembla, en aquest context, un aclariment molt positiu també per a l’independentisme, un dels temes clau per a pensar com ha de ser l’embat següent.

 

PS1. Sobre això que cadascú ha de fer el que toca, vull destacar la reacció sensacional que tenen els batlles atacats per la República Francesa. Avui hi ha ple i hem parlat amb la batllessa dels Banys i Palaldà (Vallespir), Maria Costa, que explica què faran per a plantar cara a París.

PS2. La revista Horizons, que té per editor l’ex-president de l’Assemblea General de l’ONU i ministre d’Afers Estrangers de Sèrbia Vuk Jeremic, em va demanar fa mesos un article en què explicàs per què l’independentisme català és una oportunitat democràtica per a Europa. La revista, que té format trimestral, acaba d’eixir i l’article el podeu trobar (en anglès) ací.

Hi escriuen també un grapat de presidents, ministres, polítics i estudiosos de tot el món, i voldria cridar l’atenció dels lectors sobre aquest article delirant que signa Jaime Mayor Oreja. El recomane perquè estic segur que la seua tesi la sentirem per ací ben prompte. L’ex-ministre d’Aznar diu que no hi ha cap moviment polític basc, català o gallec perquè en realitat no som tres coses separades sinó una de sola: una mena d’espanyols dolents.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
15.05.2023  ·  22:09

Està clar que hi ha una minoria feixista (per la seua actitud (allà on hi és) . Un altre problema és que les forces d’ordre públic, sistemàticament els protegeixen o els toleren. La sensació que donen és que estan fora de cap control per part d’unes autoritats polítiques que més semblen titelles que altra cosa. De manera que el que pertoca és, amb la cara ben alta, fer el que hem de fer. Bars i restaurants, però comerços de tota mena també, ens han d’atendre bé i en català o prescindir dels nostres diners. A tall d’exemple.

Jaume Sobrevals
Jaume Sobrevals
15.05.2023  ·  22:21

Ui, això dels “espanyols dolents” em sona molt a allò de “los malos españoles” del franquisme. No hi estem pas tant lluny…

Ramon Perera
Ramon Perera
15.05.2023  ·  22:23

“aquella part de la societat, que no és que vulga ser catalana d’una altra manera, sinó que, vivint a Catalunya, simplement no vol ser catalana.”
No és ben bé això. És que volen que la societat que els acull [o que s’ha d’aguantar que hi siguin] sigui com ells exigeixen.

Joan Verdera
Joan Verdera
15.05.2023  ·  22:23

El sr Mayor Oreja (i menor cerebro) li fa de teloner a la revista. Enhorabona!

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
15.05.2023  ·  22:30

conec un mosso que s’en va fer per altres motius pero crec que hi ha molt de guardia civil infiltrat i aquestos ja sabem com son , ara trobo estrany que ara parlem de coses que afecten el futbol

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.05.2023  ·  22:46

El problema de fer “el què toca” és que no se sap qui defineix què és el que toca. És un ser omniscient? És un gran germà?
M’agradaria viure en un país en el qual les persones puguessin fer allò que els sembli millor. Sense profetes.

Jaume Riu
Jaume Riu
16.05.2023  ·  00:18

NO SÓN NINGÚ
Fa molts anys vaig presenciar a Barajas una discusió animada i visceral entre el personal d’Iberia i un viatger del pont aeri que volia embarcar amb dues maletes força grosses que no volia facturar.
Aquell home s’anava indignant i, en el summum de l’enrabiada, va disparar la seva arma més potent, i li vam sentir ben alt un definitiu:
– “No sabe usted con quien está hablando”.
No li va servir de res, va haver de facturar les maletes. El vam observar d’aprop i no el va reconeixer ningú, perquè no era ningú, però ell sí que se’n sentia.
En el judici al T.S., vam veure un jutge Manuel Marchena i un advocat de l’acusació Javier Ortega Smith, que continuament representaven el paper de l’indignat de Barajas.
Si a Catalunya heu vist mai un guàrdia civil en acte de servei per impedir un referèndum, en la mirada i en el to de veu hi reconeixereu aquella mateixa expressió intimidadora.
Els ultres que van saltar al camp de futbol per agredir als jugadors de l’equip campió, no són ningú, però se senten autoritzats i ens volen fer creure que són poderosos perquè tenen padrins.
L’únic antidot eficaç contra aquesta superioritat irracional consisteix a no obeir-los.
Es tracta de fer la nostra, com vam fer l’1-O i com fa Clara Ponsatí, perquè nosaltres sí sabem qui tenim al davant, i celebrarem la Lliga allà on vulguem, només faltaria, doncs sabem que tot i el seu “aporellos”, no són ningú.

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
16.05.2023  ·  04:42

Molt del que pasa és culpa nostra.
Davant de mil homes, no pots abaixar mai el cap. Ens ha pasat d’ençà el 2017.
De quan els polítics i activistes és varen entregar al estat español. De quan ens varen enviar a casa i nosaltres vàrem obeir. Els mil homes, que de mena son covards, és creixen al mínim símptoma de flaquesa. I nosaltres hem anat abaixant el cap i ens hem fet petits, petits i ells han anat creixent, se senten forts-tenen la inestimable ajuda de mossos-saben que no els hi pasara res.
Hauríem d’anar pensant que per exemple: recollir signatures en defensa dels represaliats, és un acte balder, se’n
riuen de naltros, això no serveix per res.
Actes de desobediència contundents i ben organitzats,cap ben alt.
Que els polítics no ajudaran, és evident els hi van les garrofes, doncs fem-los marxat cap a caseta, al carrer.
Sobretot, sobretot els qui han pactat amb els opressors la nostra rendició-sense que ningú el hi hagi atorgat aquest fita-
No és el que venien quan ens demanaven el vot.
Fora aquesta grangena que ens està necrosant totes les institucions.
Asun

Imma Presseguer
Imma Presseguer
16.05.2023  ·  06:36

Urquinaona 2.0 és l’única resposta possible.
I després: “sense Mossos, no hi haurà independència” (dixit 2017).
Doncs no hi haurà independència…

JORDI PAGES
JORDI PAGES
16.05.2023  ·  06:46

Molt encertada l’editorial, (un cop mes!!!), tothom ho calla, els aficionats radicals de l’espanyol no defensen els seus colors, sino una Espanya intransigent i feixista, que odia catalunya com a nació i cultura, es a dir son aficionats ultras polítics (per aixó trobem gent ficada en política), i ara amb las caretes foras, “pegar”, “insultar” als catalans “surt gratis”, i ja comença molta gent que parlar catala perfectament (l’inmersio) pero es negant a fer-ho servir per raons polítiques, fan ús del castellà per imposar el sotmetiment de Catalunya i la seva cultura, nomès ens queda la desobediència, els de la “cultureta” de n’hi un paper a terra.

Albert Miret
Albert Miret
16.05.2023  ·  07:11

El problema subsisteix i sempre ho farà, perquè cada vegada hi ha més amos d’empresetes que els contracten, sobretot bars i restaurants. Com a agraïment d’haver-los integrat a la nostra societat, Ara es fan autèntics guetos en els que es parla en castellà, es pensa en castellà i s’odia públicament als catalans en castellà, i això ho permet la part castellana dels Mossos, la totalitat de la policia espanyola, molts polítics catalans, el poder Judicial i tota la resta del poder feixista espanyol. Nosaltres vam estar a punt de ser independents, i ells estan a punt de fotre’ns fora del país. Perquè els catalans no en volem de guerres, ens la imposen.

Carles Serra
Carles Serra
16.05.2023  ·  07:25

Evidentment ja varen col.locar el Camp de l’EspaÑol en una zona a on l’odi a TOT lo català està ben viu, Corneya i el cinturon rojo, així el varen batejar els que ens varen venir de les espaÑes, tot defugint de la misèria i un futur millor pels seus fills.
Per cert, arran del procés va passar d’ésser el cinturon rojo a Tabarnia; quin gran record, aquest fet va fer aflorar allò que ja fa molts anys va dir en Pla: el 90% dels espaÑols, la seva ideologia es franquista.
Però aquest elements actuant així, amb odi i agressivitat perquè saben que formant part d’aquest sistema franquista i corrupte espaÑol, que els protegeix.
Ja em diràs aquest Estevan de l’empresa Desakupa, és presenta a Barcelona imposant la seva llei, mentres uns pobres nois en Hasél i en Valtonyic per cantar unes cançons contra aquest sistema espaÑol, un a la presó i l’altre a l’exili.
Lo que està clar que la reprèssio ha fet el seu efecte, ara tenim uns polítics porucs d’obediència en aquesta espaÑa de Deep State i una societat paralitzada/por.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
16.05.2023  ·  07:37

Els mossos en mans d’un ex.membre del psoe del GAL i de Filesa, i ara d’erc, ho explica absolutament

Marta GUANYABENS
Marta GUANYABENS
16.05.2023  ·  07:42

La violència lligada al futbol és, per desgràcia, freqüent i no només lligada a ultres espanyolistes…

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
16.05.2023  ·  08:00

Només cal fixar-se amb el nom del club, ja ho diu tot.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.05.2023  ·  08:24

CAL REACCIONAR…

Avui en J. Goula ens diu que: “més de 50.000 forans han entrat al mercat laboral català durant el primer trimestre”. Darrere la llengua hi ha la identitat, quants d’aquests forans tenen el castellà com a llengua pròpia, i quants estan disposats a aprendre el català, quan l’Estat el menysprea i el criminalitza?

Som un sol poble, deien… Clar que el xoc entre Catalunya i Espanya és atiat per la repressió entorn l’1-O, però la catalanofòbia ve de lluny. Abans els migrants formaven guetos abans que alguns s’anessin integrant. Ara hi ha zones del territori on els catalans viuen en bantustans en mig de l’hostilitat del que no se senten catalans.

La lluita de nacions la tenim dins el país, en cada barri, que es manifesti de forma nítida en l’esport, és només l’anècdota, però l’hostilitat la vivim els catalans cada dia, ni que sigui amb el tracte despectiu d’aquests individus cada cop nombrosos…

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
16.05.2023  ·  08:35

Com diu el Sr. Ramon Perera (22:23h), el problema és que els colons “muy espaÑoles i mucho espaÑoles”, potser inclosos també alguns nascuts a casa nostra, se saben impunes en la seva violenta intolerància fonamentada en el “justo derecho de conquista”, com deia Torrente Ballester. No és que vulguin ser catalans d’una altra manera, és que ens volen convertir (sovint a garrotades) en clons de la seva intolerant identitat. Volen que parlem únicament la seva imperial llengua, que adoptem les seves tradicions (tot abandonant les nostres), que oblidem la nostra història i que de debò ens acabem estimant el seu Big Brother, com passa al 1984 de George Orwell, si us plau per força. És la típica superioritat colonial envers els aborigens. En tot cas, si volem mantenir les diferències, ens reserven el paper subordinat de sipais dins del nostre propi país. Colonialisme pur i dur.

I en relació amb el futbol: el conseller delegat de l’RCDEspanyol, el Sr. Mao Ye, xinès, es va disculpar públicament pels incidents en un català perfecte. Hi ha molta gent vinguda de molt més a la vora, des d’Espanya, amb una llengua materna romànica com la nostra, que fa molts més anys que el Sr. Mao Ye que són entre nosaltres i no sols no parlen ni una paraula de català, és que exigeixen no sentir-ne parlar mai enlloc! Violents, intolerants i lingüicides!

Jaume Caralt
Jaume Caralt
16.05.2023  ·  08:37

Ténen el problema històric del baix nivell cultural. No arriben a més ni ho volen. L’exemple el ténen amb els seus dirigents Rajoy, Ayuso, Casado, ara Feijóo …. no arriben a més i queden en ridícul fora les seves fronteres. El passat imperial fa que només vulguin dominar i imposar. Aquí a Andorra cada vegada es parla més castellà. Segur que el voldran imposar també. Peró aquí el català és oficial i ells son estrangers.

leonard ferran
leonard ferran
16.05.2023  ·  08:54

Quan l’Espanyol jugava en l’estadi Lluís Companys aquests sense cervell que modulavan?: anaven al camp?, ?, ? Van a concerts dels seus trogloditas preferits? O tenen penediment de viure en els concerts?

jordi Rovira
jordi Rovira
16.05.2023  ·  09:05

La violència desfermada pels ultres té una derivada política claríssima, com també la tenia la violència contra l’1-O. Em semblen del mateix origen, i per tant, de la mateixa espècie. Al meu entendre s’entronquen amb la idea de nacionalisme banal que tan bé repassàvem dies enrere. Des de la postura política que la nació s’inventa i s’imposa, la violència resta com un element natural. Què defineix la nació inventada? Només l’enemic, que també és inventat i que ha de ser propens a ser derrotat. És quelcom semblant a un imperialisme “de pobre”, que ja ha estat repetidament relatat en la història d’Espanya al voltant de la voluntat dels africanistes. És al costat més miserable de l’imperialisme, i al costat més inoperant de l’estat modern.
Estic d’acord amb la idea que l’independentisme ha de constatar de forma realista l’existència del nacionalisme espanyolista a Catalunya. En aquest sentit la fal·làcia de l’autonomisme no ens ha de tornar a fer caure en miratges: català no és qui viu i treballa a Catalunya. Millor dit, encara no ho és. Tal cosa només serà possible en una República Catalana fora del jou feixista del nacionalisme banal espanyol. De moment, doncs, hi ha la presència perillosa dels nacionalistes espanyols, dels qui mai ens hem de fiar, i a qui hem de tenir prou atentament vigilats. Recordant també que la divisa màxima d’aquest joc, no és altra que: guanyi qui no perdi…

oriol valls
oriol valls
16.05.2023  ·  09:11

No hem d’oblidar com el Psoe del Baix Llobtegat, en una maniobra preciudadanos, van dur el camp de l’Español a una zona on podien dividir-nos i fer-nos mal. Em refereixo als catalans no als pericos, que alguns també reben a mans de la caterva fatxa.
Aquest tal Elena a veure si investiga quin paper van fer els seua gossos de la Brivox, assenyalats per l’empresa de seguretat privada.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
16.05.2023  ·  09:18

La resposta al feixisme desfermat d’espanya contra Catalunya (contra els PPCC) està en reprendre amb decisió el camí cap a la INDEPENDÈNCIA. No hi ha més futur que aquest. El desig del Poble segueix intacte, com no pot ser d’altra manera amb tot aquest desplegament d’anti-catalanisme violent i de traïdoria dels que creiem nostres.

Hem de desfer-nos de tota aquesta xusma de polítics i organitzacions fake-indepes (ERC, Junts, CUP, AMI, Omninum,… ANC), reorganitzar-nos amb urgència (no cal badar més, la repressió no s’ha aturat) i activar un nou embat amb nous actors, nova estratègia, nova tàctica i nou pla.

Sembla que les eleccions de cartró-pedra d’enguany (que tots sabem no canviaran absolutament res, i si ho fan, serà per anar-hi a pitjor) estan absorbint el 100% de les energies dels fake-indepes (han de millorar les seves posicions dins la seva empresa: “espanya S.L.”) i ho volen fer amb els nostres vots (ja no va d’una pixadeta més a la nostra cara). Aquesta és la prova definitiva de que ens de desfer amb urgència d’aquesta colla d’espanyolistes.

VW: fem alguna coseta per engegar el nou embat? (amb mi podeu comptar) o preferiu quedar-vos al marge per fer la crònica?

PD: Re-Organització de l’Independentisme ja !!! Llista Cívica ja !!! (amb o sense l’ANC. És molt urgent !!)

Aleix Gaus
Aleix Gaus
16.05.2023  ·  10:45

Queda clar que que la violència ultra fa la seva feina, però nosaltres tenim tot el dret a defensar la nostra parla.Si ens volen fer canviar de llengua en un local o bar etc nosaltres hem de canviar de local

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
16.05.2023  ·  11:29

Relacionar la violència dels grups ultres amb el 2017 trobo que és exagerar perquè ha existit sempre, i la “tolerància” de les autoritats amb aquests elements tampoc ve de nou. I no parlo només de la policia, els mateixos clubs també ho toleren o fan la vista grossa. En el cas del Barça en Laporta ho va frenar, però en molts d’altres, les caceres que es produeixen en finalitzar els partits són el pa de cada dia i això no surt als diaris ni enlloc, és un tema tabú.

Sobre el comentari d’en Timothy W. Waters tenim molt a dir, però és cert. El nostre esquema mental, alguns més inconscientment, altres més conscientment, està influït -uns més, altres menys- pel marc mental “oficialista”: les quatre províncies. I anar més enllà per molts se’ls fa gros, com si fos una fantasia en mig d’una llegenda de ficció.

Victor Troté
Victor Troté
16.05.2023  ·  11:31

Els que parlem Catala, quant parlem amb l’altra gent ho fem en Catala o Castella ( per que ho considerem un respecta o per costum o perque ens varen migs obligar a fer-ho), els que fant mol temps que viuen entre nosaltres no ens volen parlar en Catala ( mil excuses) aquesta es la diferencia

BEATRIZ ORTIGOSA
BEATRIZ ORTIGOSA
16.05.2023  ·  11:42

Jo fa molts anys que faig tot el que proposa en Partal i més! Queixa, denúncia i/o suggeriment cada cop que em volen vulnerar qualsevol dret (des del CIE de Zona Franca, a la DGAIA, l’ACC, la Plataforma per la llengua, la Secretaria de Telecomunicacions, empreses privades…).

He canviat tots els subministraments i serveis possibles a empreses radicades a Catalunya i el n° 10 de la candidatura de Primàries Catalunya és una servidora!

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
16.05.2023  ·  12:00

El que va passar diumenge al Petit Bernabeu és política. No és un tema esportiu. Els españolistas saben perfectament el que vol dir “a por ellos”, adreçat al Barça.
A Segona, oé, a Segona, oé….

Rafael Benavent
Rafael Benavent
16.05.2023  ·  12:21

Patriòticament, sociològicament, particularment…., difícil (impossible) ser amics de qui et vol, però sotmés, més que “unido”, “uniformado a su imagen i semblanza”. Vaja “madre pàtria”! = sobirana amb dret de cuixa sobre els seus vassalls (no fills), maridats a la força “por justo derecho de conquista”!. Com volen que l’estimem, negant-nos el dret propi, el fet diferencial?
Tot espanyol o espanyolista que sent entre nosaltres, conscientment no s’hi integra, ens desintegra. És el producte resultant d’una mentalitat supremacista, hegemònica, espanyola-castellana. Un “escorpí cultural” en nostra butxaca.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
16.05.2023  ·  12:39

El Futbol Club Barcelona i el Real Club Deportivo Español representen la complexitat política, cultural i fins i tot identitària de Catalunya. És evident, diria que tangible, el paper a favor de la nacionalitat i la cultura catalana que ha jugat el FCB, que ho ha pagat amb vides -president afusellat-, sancions i humiliacions. El gruix dels socis i seguidors barcelonistes se senten catalanistes i el Camp Nou va ser una porta mig oberta a la llibertat d’expressió nacionalista durant el franquisme, més recentment recordem el concert per la llibertat del 2013, la via catalana va passar pel camp nou -cosa que va provocar la ira del president del Español Joan Collet- i encara ara podem sentir al camp els crit d’independència al minut 17,14 de partit. A l’altre plat de la balança el RCDE representa la part de la societat catalana que se sent espanyola, amb les excepcions que vulgueu, i que no accepta de cap manera que els catalans puguem decidir el nostre futur. No és estrany que el camp de Cornellà sigui un cultiu de l’anticatalanisme i fins i tot , com hem comprovat, del feixisme. La reflexió que hem de fer és constatar la complexitat del nostre país i valorar la proporció o el pes de cada plat de la balança: en un cantó hi tenim el barça amb 150.000 socis, campió de lliga -sempre aspirant a campió- i jugant cada any a Europa amb possibilitats de guanyar títols, a l’altre plat de la balança el RCDE amb menys de 30.000 socis a punt de baixar a segona i patint cada any a la cua de la classificació.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
16.05.2023  ·  12:49

El que va passar diumenge passat al camp de l’espanyol és el reflex latent de la Catalunya actual. El perfil de la majoria de persones que són socis i simpatitzants d’aquest club són anticatalans (espanyolistes cent x per cent). La definició final de “a per ells” aclareix de forma determinant els qui són. Els independentistes davant d’aquest tipus d’actuacions, hem de reafirmar el nostre sentiment catalanista de manera radical democràtica perquè la Independència sigui una realitat a curt termini.

Jordi Bellavista
Jordi Bellavista
16.05.2023  ·  14:29

Benvolgut Vicent. No caiguem en el parany de dir ‘español’ a la llengüa castellana. Doncs no ens a la podríen impossar si hom reconegués que el castellá no es propi d’aquesta terra. Anomenant-la ‘español’ els hi fem el joc. Sempre hem de dir ‘castellano’ i els hi será més difícil d’imposar-nos-la.

Antoni Pardo
Antoni Pardo
16.05.2023  ·  14:58

“No és que vulguin ser catalans d’una altra manera…” Aiii…que no heu eixamplat prou la base, erquis.

Josep Vilà
Josep Vilà
16.05.2023  ·  15:24

Ens faran bullying fins que no els fotem una bona òstia.

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
16.05.2023  ·  15:42

A qui votarem a final de Maig i altres eleccions depèn que es quedin o marxin els que s,ens pixen a sobre mentre porten l,estelada a la mà.

Manel Cervera
Manel Cervera
16.05.2023  ·  18:18

No sempre són els qualificats de fatxes. Al final de la lliga 2019-2020 en què l’Espanyol va baixar a Segona divisió, el diputat d’ERC Gabriel Rufián va fer una piulada dient “Volveremos”
i la va il·lustrar amb la fotografia del jugador Tamudo fent un gol al Camp nou que li va costar la lliga al Barça. Els anys 2000 i 2006, l’Espanyol va guanyar la Copa del Rey, un triomf molt meritori per un club relativament modest. En Rufián hagués pogut posar la foto d’aquestes victòries, però sí va posar l’altre és com si dugués: el nostre objectiu de “volver” no és guanyar res, sinó fotre el Barça. Ara l’ínclit diputat fa piulades tirant pilotes fora, però és la gent com ell que fomenten aquesta visceralitat anti-Barça la qual crea el brou de cultiu que fa possible que uns quants energúmens facin el que van fer diumenge sentint-se legitimats per l’aporellos que va corejar un significatiu nombre de pericos.

Joan Torres
Joan Torres
16.05.2023  ·  18:24

Només en el nom d’aquest club de futbol ja n’hi ha prou per entendre el que va passar el diumenge, un club que històricament desde la seva fundació sempre ha anat en contra dels desitjos de llibertat dels catalans. És tota una gran hipocrèsia quan els mitjans de Catalunya diuen que és un equip català, quina gran mentida !!. Quan es va fundar l’Espanyol va ser perquè en aquella època hi havia un gran corrent catalanista encapçalat pel Barça i per anar en contra d’aquest catalanisme totes les forces reaccionàries anticatalanistes de Barcelona van fundar l’Espanyol precisament per anar en contra del catalanisme. Mai no han donat suport a tot el que significava anar a favor i en defensa de Catalunya, més aviat al contrari, el més recent ha estat en el procés d’independència que l’Espanyol mai no ha donat suport. Els mossos de la Brimo com han d’anar en contra d’aquesta gentussa de feixistes que van envair el camp de futbol si ells mateixos són d’aquesta mateixa mena feixista anticatalana. Com bé diu un comentarista, que es pot esperar d’un club que es diu Espanyol ? L’Espanyol té socis normals, però una part molt important del seus seguidors són els nacionalistes espanyols més violents de Catalunya i una part molt important de la seva massa social viu d’un odi total al Barça i a tot el que tingui una mica de flaire català. Tota aquesta gentussa des de l’u d’octubre del 2017 amb l’agressió a cops de bastonades i la repressió que va venir després i encara continua, estan encoratjats i hem de ser nosaltres qui els hem de frenar perquè els polítics que tenim no faran res per frenar-los, només pensen en les bones pagues que gaudeixen, per aixó no els votaré i com diuen els valencians, que vagin a fer la mà.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
17.05.2023  ·  01:24

Bon editorial. Ho resumiré amb el que vaig dir ahir: hem de poder funcionar sense líders, i sobretot sense esperar líders. Els líders els està posant el Règim del 78, no?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes