‘Naltros serem responsables i no mos farem pregar / mos quedarem tots a casa i això ràpid passarà.’ Aquesta estrofa d’una glosa de Paquita Juan va circulant de telèfon en telèfon a Formentera, convertida en un himne per a resistir la pandèmia de la Covid-19.

Paquita Juan, de can Porrasines, és una dona de la Mola que va assolir molta fama amb una glosa anterior, sobre el medi i la contaminació dels plàstics i que ara ha fet una glosa demanant als veïns de l’illa que es mantinguin en estricta quarantena.

La glosa és una composició musical popular curta de quatre versos octosíl·labs. Diverses gloses formen un glosat, que sol cantar-se amb una melodia senzilla i animada. A Formentera hi ha una gran tradició que ha mantingut aquest estil de cant popular que socialment es pot comparar amb les albades, les follies o les corrandes.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb