El tribunal de Perpinyà ha declarat en les conclusions d’una resolució anunciada ahir que la defensa d’un referèndum d’autodeterminació forma part de la llibertat d’expressió, segons que informa France Bleu. Per aquesta raó ha desestimat de dissoldre el Comitè per l’Autodeterminació de Catalunya Nord. És una gran victòria dels sobiranistes nord-catalans, perquè s’ha refusat la petició de la prefectura dels Pirineus Orientals d’il·legalitzar el grup, que havia demanat el desmantellament del poder republicà.

El prefecte va requerir l’actuació de la justícia el 2014, quan el comitè volia organitzar una consulta sobre la independència en la línia de les consultes populars que van començar a Arenys i en plena preparació del referèndum escocès i de la consulta del 9-N al Principat.

A la sentència del tribunal de Perpinyà, l’estat francès ha estat condemnat a pagar 1.500 euros de despeses judicials. Si l’estat manté la voluntat de dissoldre l’entitat, la qüestió ha de ser aprovada ara en un consell de ministres del govern estatal.

Mentrestant, el Comitè per l’Autodeterminació de Catalunya Nord té l’oportunitat d’organitzar el referèndum popular tal com pretenia. El president de l’entitat, Robert Casanova, explica que encara no han decidit el calendari de la consulta, però apunta que es podria fer a principi de l’any vinent. De moment, el comitè diu que ja ha recaptat els diners necessaris per a organitzar-la —300.000 euros— amb donacions rebudes en campanyes al Principat i a Escòcia.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb