Afeccionats del Bayern fitxen Boye per a denunciar els antiavalots de la policia espanyola

  • Durant el descans d'un partit del 2017, al Bernabéu, la policia va atonyinar els afeccionats bavaresos a la graderia

VilaWeb
Redacció
15.04.2021 - 08:22
Actualització: 15.04.2021 - 17:14

Un grup de cinc afeccionats del Bayern de Munic ha presentat una querella contra seixanta-cinc agents antiavalots de la policia espanyola a qui acusen d’haver-los agredit al Santiago Bernabéu durant un partit de la Champions del 2017 entre l’equip bavarès i el Reial Madrid. Durant el descans la policia va carregar a la graderia dels afeccionats del Bayern, causant diversos ferits. Els acusen de delictes contra la integritat moral i lesions.

La querella, presentada per Gonzalo Boye, a la qual ha tingut accés VilaWeb, destaca: “Ni fonts policíaques ni cap autoritat no ha sabut donar una explicació sobre quin fou el motiu que va fer que membre de la UIP [la unitat antiavalots de la policia espanyola] accedissin a la graderia dels afeccionats del FC Bayern München, situada en un dels amfiteatres de l’estadi Santiago Bernabeu, i carreguessin despietadament en un fet que passarà als annals esportius com una actuació policial violenta que va tenir com a conseqüència diversos afeccionats alemanys ferits”.

I assegura que els agents van carregar “despietadament” i que els afeccionats alemanys “van ser atacats, insultats, amenaçats, degradats i colpejats sense que es pugui esgrimir cap motiu més enllà del que va ser una vexació inacceptable i un maltractament per part d’aquests funcionaris policials que, moguts pel seu odi envers aquest grup d’afeccionats i abusant de la seva posició de força i la seva condició d’autoritat, els van colpejar i humiliar de manera reiterada”.

L’advocat afegeix en la querella que “sorprenentment” fins ara, gairebé quatre anys després, cap autoritat espanyola no ha investigat d’ofici aquells fets, i que per això “havent tingut una paciència infinita”, han presentat la denúncia.

Alhora també es demanen diligències per a obtenir més informació per a determinar responsabilitats. Entre aquestes, que el Reial Madrid entregui tots els suports gràfics que tinguin relació amb els fets; o que s’identifiqui i es prengui declaració al responsable de seguretat d’aquell dia i al delegat del club.

Impacte a la premsa alemanya

La premsa alemanya se n’ha fet ressò. Per exemple, el prestigiós Suddeutsche Zeitung, que ha titulat: “A cops de porra contra els afeccionats del Bayern”. El diari diu que “els casos de violència policíaca no són precisament estranys allà”. Recorda que el club va demanar una explicació a la policia espanyola l’endemà dels fets que no va arribar mai i ho va denunciar a la UEFA. I acaba d’una manera molt contundent recollint l’opinió d’una experta en violència policíaca, Alexandra Schröder, que destaca que “les acusacions contra els agents de la policia allà acostumen a quedar en no res”, i especula: “Podria ser perquè l’idioma alemany és més dur a l’oïda dels espanyols del que hauria de ser, o pel llegat històric del règim de Franco, que segueix viu en algunes parts de la policia i de les forces armades a Espanya”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any