Un estiu (encara) pandèmic

VilaWeb
Lukas Souza - Unsplash
Salvador Macip
15.06.2021 - 05:45
Actualització: 15.06.2021 - 10:57

La realitat a vegades s’entossudeix a no quadrar amb les expectatives. Després d’un any molt dur, ara el que volem és oblidar el virus i fer vacances. Els indicadors, a primera vista, avalen la relaxació: els contagis estan a uns nivells que no s’havien vist des de l’agost passat, els ingressos es redueixen, la mortalitat ha arribat a mínims i la vacunació avança a bon ritme. Sembla un bon moment per planejar on anirem a l’estiu. Però, malgrat la millora evident, l’espasa de Dàmocles encara penja sobre els nostres caps.

Fixem-nos en el Regne Unit. A principis d’abril, la mitjana de casos per setmana havia baixat a 24 per milió (Espanya en tenia gairebé vuit cops més) i hi havia un 50% de la població amb almenys una dosi de vacuna (només un 12% a Espanya). Això va fer que el govern anunciés el final imminent de totes les restriccions, que es va programar pel 21 de juny. Llavors va aparèixer un factor inesperat: la variant delta, identificada per primer cop a l’Índia. Degut al lligam del Regne Unit amb aquest país, la variant més contagiosa va arribar ràpidament a les illes i es va anar convertint en dominant, fins a representar més del 75% dels casos. A mitjan maig, després d’un mes d’estabilitat que convidava a l’optimisme, els casos van tornar a pujar. Actualment han superat els 85 per milió, que no és molt (similar al que hi ha a Espanya), però hi ha una preocupant tendència a l’alça.

Què ha fallat al Regne Unit? S’ha fet el que calia (confinament durant els primers mesos de l’any, augment de tests, vacunació a tota velocitat…), però no es preveia que apareixeria una variant que desmuntaria tots els plans. Europa s’ha de preocupar? Amb les vacances a la cantonada i el sentiment d’eufòria per haver doblegat la corba de l’última onada, els mesos d’estiu seran la tempesta perfecta per afavorir la circulació de la variant delta pel continent. Si al Regne Unit, anant amb compte i amb un 60 % de la població vacunada, se li ha descontrolat la pandèmia, que passarà al sud d’Europa amb les restriccions al mínim i un nivell d’immunització més baix?

«L’aparició de noves variants més agressives existirà mentre el nivell d’immunització al planeta no arribi a uns mínims»

És cert que al Regne Unit els ingressos encara han augmentat poc i la mortalitat segueix estancada, cosa que demostra que la vacunació funciona, però no hem de menysprear els altres problemes que causa la COVID-19 (la forma persistent podria afectar fins a un 10% dels infectats). L’objectiu ha de ser minimitzar contagis. Recordem que sembla que una sola dosi de vacuna no és suficient per aturar la variant delta, i això voldria dir que 75% dels espanyols són susceptibles actualment de posar-se malalts.

És un bon moment per demanar una mica de prudència. De fet, la prudència no l’hauríem d’abandonar fins que s’acabi la pandèmia, perquè l’aparició de noves variants més agressives existirà mentre el nivell d’immunització al planeta no arribi a uns mínims (que podrien ser del 80-85 % de la població). De la mateixa manera que la variant alfa (també coneguda com a britànica) va escampar-se com el foc i ara la delta sembla que la desplaçarà, això es podria anar repetint al llarg dels propers mesos amb virus cada cop més infecciosos.

Llig l’article complet a la web de Mètode

Descobreix la secció de COVID-19 de Mètode.

Salvador Macip és metge i investigador de la Universitat de Leicester i de la Universitat Oberta de Catalunya.  @macips01

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor