Un estiu de formació i oci

  • Vegeu l'espai del consultor informàtic Joan Jofra a l'Internauta

VilaWeb
Joan Jofra
09.07.2016 - 02:00

Arriba l’estiu i amb ell, les vacances, el temps lliure i l’oci. Molts es dedicaran al dolce far niente però d’altres compaginaran les estones d’inactivitat amb les de formació acadèmica. Us demostrarem que ambdues coses poden anar de la mà i fer un curs sense moure’ns del sofà, un curs online i el millor de tot de franc.

Apple va crear ja fa molts anys el que es coneix com iTunes University, però aclarim que per culpa dels noms s’ha creat una mica de confusió. L’app iTunes U serveix per a organitzar una classe, gestionar els deures o tasques dels alumnes, posar notes, comunicar-se amb els alumnes, crear el temari i posar-hi el contingut d’una assignatura. Vaja tot el necessari per a fer una classe amb l’ajuda d’un iPad.

Una atra cosa ben diferent són els continguts, també coneguts com a iTunes U, que són una gran quantitat de recursos d’aprenentatge, per sobre dels 350.000 arxius d’àudio i vídeo de les principals universitats, museus i organismes de tot el món.

Per seguir els cursos només cal tenir instal·lada l’aplicació iTunes en el nostre ordinador i seleccionar iTunes U per entrar a la gran oferta de cursos. éÉ com una botiga d’apps però en lloc d’apps hi trobareu cursos de formació. A l’iPad o l’iPhone necessiteu l’app iTunes U, que també serveix perquè un professor crei continguts.

Un altre malentès és pensar que són cursos molt avançats i d’alt nivell, especialment quan observem la categoria de les universitats que n’ofereixen. Però res més lluny de la realitat, també podeu trobar cursos de primària i secundària, per exemple, de les escoles públiques de Nova Zelanda.

Fixeu-vos, per exemple, en els continguts del MIT, els que ells han batejat com a MIT OpenCourseWare. Podeu apuntar-vos al curs ‘Introduction to Computer Science and Programming, 24 lliçons de 50 minuts amb vídeo dirigit a estudiants amb molt poca o cap experiència de programació. O bé, una cosa força diferent, un curs de música ‘Monteverdi to Mozart: 1600-1800’, amb demostracions en profunditat del clavicordi.

En els continguts de Stanford, si sou amants del cinema, seguiu el curs ‘Film Studies’, de només set sessions i algunes de les quals són molt curtes. O ‘The Film Experience’, un curs del 2007 a on es parla de Keaton, Chaplin, els canvis dels 70’s i el neorealisme italià, un curs per passar-ho molt bé aquest estiu, que és del que es tracta.

Ara, si voleu presumir d’haver fet un curs a Harvard, i sou cuinetes, podeu fer el curs ‘Science and Cooking’, on Ferran Adrià parla de l’esferificació, en castellà, Joan Roca explica els seus plats i la relació amb la ciència, en català, i d’altres cuiners expliquen els seus trucs.

Com que cadascú té les seves debilitats jo he fet el número 8, d’Enric Rovira: ‘Explorations of Chocolate Textures …’, on es parla d’elasticitat de la xocolata i com es nota això a la nostra boca. La classe de la paella, la número 10, parla de la transferència de la calor, així que si voleu fer una bona paella us aconsello el curs de Harvard. Quan ho expliqueu als vostres amics sereu els protagonistes.

unnamed

No penseu que només hi ha contingut publicat per entitats angleses. Per anar una mica més a prop, fixeu-vos en els continguts del Guggenheim de Bilbao, que us dóna accés a les seves exposicions i la seva història, o el Museo del Prado, com les conferències o estudis sobre El Greco i la pintura moderna.

Si voleu, podeu demanar el contingut per idiomes, i si aneu als continguts en català, hi trobareu cursos de la Politècnica de València, de la Ramon Llull, de la UOC, la Jaume I, la UPC i la Pompeu Fabra.

Coursera
Els de Coursera.org són una organització que presumeixen de proveïr accés universal a la millor educació del món, vaj,a que com veieu no tenien àvia. Però la major part dels cursos són de pagament si voleu el certificat. Ara, si només voleu seguir el curs, només heu de seleccionar ‘Full Course, No Certificate’ i podreu seguir el curs sense cost.

El truc l’he trobat llegint els articles  dels de wwwhat’s new. Tenen una pàgina on detallen tots els cursos que comencen aquest mes de juliol, encara que sempre us podeu afegir i seguir el curs a posteriori.

Per aprendre idiomes no em puc deixar de citar ‘Learning English’ de la BBC, amb originals des de 1943 i per a tots els nivells, amb àudios, vídeos i materials de text per aprendre el seu idioma. I si ja en sabeu molt, podeu apuntar-vos als seus materials per a mestres anomenats ‘Shakepeare Speaks’.

Si voleu aprendre altres idiomes, més parlats fins i tot que l’anglès, podeu seguir un curs de xinès bàsic per a hispans parlants, de la Universitat d’Arizona, sense necessitat de coneixements previs de l’idioma.

Actívate
Exclusivament per a competències digitals, els de Google han creat Actívate, un conjunt de cursos gratuïts on trobareu continguts de Màrqueting Digital, Comerç Electrònic, Desenvolupament Web, etc… També tenen cursos presencials.

Disseny – KhanAcademy
Si sou dels que us agrada l’animació, el millor és aprendre amb els mestres, els de Pixar (ara propietat de Disney), que us permet de seguir un curs completament gratuït d’animació.

El curs està integrat a la KhanAcademy, una altra organització per a aprendre i que presumeixen de ser ‘gratis, per a tothom, per sempre’ i podeu aprendre els orígens de l’àlgebra.

Idiomes
Quants de vosaltres heu dit que millorareu l’anglès el curs que ve? No espereu, us donaré alguns recursos per començar immediatament.

Els de bussu t’ofereixen aprendre anglès, i molts altres idiomes més, i t’ofereix que puguis interactuar via xat amb altres usuaris natiu. L’inici és gratuït i, si us agrada, ja us intentaran vendre els cursos avançats:<

unnamed-3

També podeu provar lingualia, que diuen que tenen un sistema d’intel·ligència artificial per fer el vostre aprenentatge més personalitzat en funció del progrés.

Si ja teniu un cert nivell però a l’hora d’escriure us entren els dubtes, hi ha dues aplicacions molt similars que el que fan és comparar el que vosaltres escriviu amb el que han escrit abans persones amb domini de l’anglès.

Writefull es basa en els escrits dels llibres de Google Books, Google, Google News i Google Scholar -tot el contingut escrit que té Google-, per a dir-nos si la frase que hem escrit és bona. És una aplicació per OSX i per Windows que permet de seleccionar text de qualsevol escrit que estigueu fent per veure si està o no ben escrit.

Els de Ludwig, una web, no una app, busquen frases de la BBC, Forbes, The New Yor Times i d’altres mitjans.

I si ja en sabeu i voleu no deixar-ho, us recomano un parell de llocs que us fan un petit recordatori cada dia. Un és ‘The Daily Vitamin’ de Zigurat, una escola d’idiomes de Barcelona que cada dia envia un mail amb una pregunta, un recordatori, un tema que us mantindrà l’anglès fresc.

L’altre són els de Voa, una empresa que envia, cada dia, una lliçó d’anglès per Telegram. Només us heu d’apuntar al seu canal de Telegram i cada dia rebreu un missatge.

Altres recursos
Si remeneu per Internet, trobareu webs especialitzades en formació. No us puc donar referències, però sí els links perquè vosaltres mateixos mireu si us poden servir.

Els de la Cola del Paro tenen un llistat de més de 250 cursos gratuïts, molt d’ells d’AulaFacil, on per exemple podeu provar amb el Pilates Básico. Però tranquils però en tenen de totes les temàtiques.

Amb tots aquests cursos tornareu al setembre amb més ganes que mai.

Heus ací la conversa amb Joan Jofra que ens explica tots aquests trucs i recomanacions:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any