Un català, Guillem Anglada, entre les cent persones més influents del món, segons Time

  • Aquest astrofísic va liderar l'equip que ha descobert l'exoplaneta més pròxim a la Terra amb possibilitats que sigui habitable

VilaWeb
Redacció
27.04.2017 - 17:44
Actualització: 27.04.2017 - 19:21

La revista Time ha publicat una llista amb les cent personalitats que considera més influents del món enguany. Hi inclou gent de camps molt diversos: polítics, esportistes, artistes, científics… Per exemple, Ivanka Trump, Emma Stone, Alicia Keys, Theresa May, Donald Trump, Julian Assange, Xi Jimping, Vladímir Putin, Recep Tayyip Erdogan, el papa Francesc, Jeff Bezos, Neymar, Simone Biles… I dins aquesta llista hi ha també un català: l’astrofísic Guillem Anglada Escudé, que va encapçalar l’equip que va descobrir l’exoplaneta Pròxima B, que orbita al voltant de l’estrella més acostada al Sol i que per les característiques que té podria tenir vida.

El nom de Guillem Anglada surt acompanyat de Nathalie Batalha i de Michaël Gillon, tots dos dedicats a la investigació de nous mons allunyats del nostre sistema solar en què hi podria haver vida. Batalha és actualment la científica que dirigeix el telescopi espacial de la NASA Kepler, gràcies al qual s’han descobert uns 4.700 nous planetes des del 2009. I Gillon, de la Universitat de Lieja, va anunciar el mes de febrer proppassat el descobriment de tot un sistema de planetes de dimensions semblants a la Terra que orbiten l’estrella Trappist-1.

‘Els éssers humans s’han demanat durant molt temps si estan sols a l’univers. Aquesta pregunta sembla que aviat tindrà resposta. Això és gràcies en gran part a astrònoms que cerquen exoplanetes’, diu la revista Time.

Guillem Anglada Escudé, de trenta-set anys, nascut a Ullastrell, és professor d’astrofísica de la Universitat Queen Mary de Londres, que ha destacat la fita de ser designada una de les cent persones més influents del món. A final de l’any passat, també va ser elegit per la revista Nature com un dels deu científics més destacats de l’any 2016. En declaracions a VilaWeb el desembre passat, deia sobre la seva descoberta: ‘La gràcia d’aquest planeta és que orbita l’estrella més acostada al sol, i això ens fa tenir l’expectativa que aquests anys vinents puguem caracteritzar-lo i mesurar-hi coses concretes: si té atmosfera i si aquesta atmosfera conté aigua, oxigen o més gasos. Per primera vegada tindrem l’oportunitat de començar a cercar evidències de vida fora del sistema solar. És un canvi de paradigma. Fins ara ens concentràvem en la detecció dels planetes; i ara ja ens aboquem a caracteritzar-los. A més, ara també es mira en un altre sistema de planetes detectat per un altre grup d’investigació l’any passat, que orbita una estrella semblant.’

Aquest vídeo explica el descobriment del planeta Pròxima B l’agost de l’any passat:

Més informació:

Guillem Anglada: ‘Hem deixat marxar la vitalitat de tota una generació’ (1-1-2017)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor