Avui Berlín fa la tradicional manifestació en homenatge als dirigents socialistes Rosa Luxemburg i Karl Liebknecht, assassinats ara fa cent anys. Enguany, per a commemorar-ne el centenari de la mort, hi ha estat present un bloc català, format pel CDR Berlín i la CUP. La mobilització ha estat convocada a les 10.00 al Frankfurter Tor i ha arribat al Memorial dels Socialistes a Friedrichsfelde.

‘Any rere any, milers de persones a Berlín surten al carrer al mes de gener amb clavells i roses. Es dirigeixen a la tomba de Rosa Luxemburg i Karl Liebknecht, al cementiri de Friedrichsfelde. Aquest mes de gener es compleix el centenari de l’assassinat de qui va encapçalar l’esquerra alemanya bo per haver fundat el KPD’, ha dit la CUP en un comunicat. ‘Quin crim va justificar que aquestes persones fossin vigilades, detingudes i torturades fins a acabar cruelment assassinades? Simplement, no estaven a favor de començar noves guerres. Ben altrament, eren fermes defensores de la pau i promovien la germanor i solidaritat entre els pobles. No acceptaren de continuar les premisses nacionalistes, racistes i antisemites de la dreta política del moment. Més aviat en desemmascaraven el caràcter reaccionari.’

‘La nostra participació en la commemoració unitària a la seva lluita socialista honra i dóna fe a les seves paraules’, ha expressat la formació anticapitalista, que ha dit que, malgrat l’existència de conflictes armats, l’acumulació de riquesa en ‘un grapat de poderosos’, la crisi dels refugiats i la repressió a l’estat espanyol, entre més problemes, ‘cal manifestar-se contra l’esperit fanàtic dels seus assassins, contra un fanatisme que malauradament ressorgeix avui en molts indrets d’Alemanya i Europa’.

‘Creem espais de solidaritat internacionalista per a aconseguir la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la materialització de la República. Sortim al carrer a Berlín el 13 de gener, “malgrat tot!”. Guiats pels valors i les premisses socialistes, pacifistes i feministes de Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg. Contra el feixisme i per la plena llibertat dels Països Catalans’, han conclòs.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb