Ahir li va tocar a Lluís Llach. El País va publicar un article basat en els vídeos d’unes quantes conferències seues. Com en altres ocasions, el diari va adjudicar a Lluís Llach una frase que Llach no pronuncia en cap moment del vídeo que ells mateixos posen de font. Així l’assenyalen amb una diana. Ignore si la frase Llach l’ha dit alguna vegada en sa vida però el fet és que en el diari no hi ha cap prova que l’haja pronunciat. Cosa que no impedeix posar-la de titular, vulnerant el principi periodístic que les frases entre cometes han de ser literals, Amb aquest subterfugi El País fabrica una notícia pensada per a provocar una reacció d’escàndol. I és per aquesta raó, que, com que Llach no diu exactament allò que ells voldrien que digués, li ho fan dir.

El País titula ‘Lluís Llach: “La Generalitat sancionarà els funcionaris que no acatin la llei de desconnexió.”‘ Escolteu el vídeo i comprovareu que Llach no diu mai ‘Generalitat’, no diu mai ‘acatin’ i no diu mai ‘llei de desconnexió’. Malgrat que l’apartat 11.30 del llibre d’estil d’El País, indica que ‘les cometes han de fer-se servir només per a encloure frases reproduïdes textualment’.

En els vídeos de l’article Llach explica una cosa simple i ben lògica: que si es guanya el referèndum hi haurà un nou estat. I a continuació raona que aquest estat, com tots els estats, tindrà unes lleis pròpies que els funcionaris lògicament hauran de seguir. Exactament com els funcionaris segueixen, ara, les lleis de l’estat on som actualment. O El País es pensa que ara un mosso d’esquadra pot negar-se a detenir la batllessa de Berga sense ser sancionat?

Atenció, però, a l’estructura del titular. Diu ‘Generalitat’ on, si de cas, hauria de dir ‘República’ i diu ‘acatar’, una expressió que Llach no fa servir, perquè implica submissió. Llach explica que en el nou estat les lleis també es compliran, però el diari, movent una paraula ací i una allà, prova de convertir aquesta obvietat en una amenaça del govern de Junts pel Sí contra els funcionaris.

I no és tan solament això. El País intentar presentar un fet transparent, publicat i assumit de manera oficial com una estranya conspiració autoritària que ells han descobert. Però a Llach no l’han ‘enxampat’ dient res d’estrany. El tracte que rebran els funcionaris estatals i autonòmics quan es proclame la república l’expliquen els documents publicats per la Generalitat. Ho aclareix concretament l’informe ‘La successió d’ordenaments i administracions‘ que el Consell Assessor de la Transició Nacional va publicar el juliol del 2014. Sobretot en l’apartat 3, i molt específicament i extensa en els subapartats 3.3.2 i 3.4

Però això El País no ho diu, és clar. No explica que Llach està explicant una cosa que és pública i coneguda. I no ho diu perquè això desmuntaria aquesta imatge que es vol crear del procés d’independència català equiparant-lo a un colp d’estat feixista. Com és ben fàcil d’entendre, per a crear aquesta imatge és imprescindible de fer veure que hi ha una agenda oculta, que les coses es fan d’amagat i que sort d’ells que malden per descobrir-ho amb un gran esforç.

Cal recordar, per tant i finalment un grapat d’obvietats. Que un colp d’estat no s’explica en públic en informes oficials, llibres, conferències i debats. Ni es fa un colp d’estat guanyant eleccions. I sobretot no es fa un cop d’estat lluitant perquè els qui van contra teu puguen votar contra el teu projecte polític en un referèndum acordat. Cosa que és exactament el que està fent Lluís Llach.

(Per cert: sembla mentida que l’ACN, Televisió de Catalunya i alguns diaris favorables a la independència difonguessen ahir de manera acrítica l’article d’El País. I encara més que els autors del vídeo el retirassen de la xarxa, espantats, com si contingués res de dolent.)

 

[Bon Dia]Escena a la porta de les Corts Valencianes, ahir. Un grup de diputats i polítics de Compromís despleguen una pancarta contra el pressupost de l’estat espanyol. Un policia se’ls acosta i els demana qui els ha donat permís. La vice-presidenta de la Diputació de València, Maria Josep Arenós, diu que pregunten al president de les Corts, on s’acaba de celebrar que ha unit diputats de les corts valencianes i espanyoles. El policia ordena a la vice-presidenta que li parle en espanyol, i ella s’hi nega. L’escena acaba amb la policia fent identificar la vice-presidenta de la Diputació de València, com si hagués comés un delicte, perquè els ha parlat en català. Així estan les coses…

–Artur Mas era ahir a Brussel·les per fer una conferència. La moderava el cap de la secció d’Europa del diari Libération Jean Quatremer. El periodista sorprèn tothom quan comença l’acte explicant les pressions –per a ell increïbles– que ha rebut del govern espanyol només pel fet de fer de moderador. Ací en teniu el vídeo.

–Permeteu-me un regal per a Lluís Llach que sé que apreciarà. El 26 d’abril portuguès un càrrec públic afirma que la revolució ‘no havia estat autoritzada per la superioritat’ i pregunta als seus superiors què els ha de fer, als funcionaris que s’han negat a treballar, ‘perquè la legislació vigent no preveu les faltes al lloc de feina per culpa d’una revolució’. Una abraçada.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.