El president dels Estats Units, Donald Trump, creu que és innecessari abandonar l’OTAN i assegura que els seus socis ‘pagaran més diners que mai’. Durant la roda de premsa posterior a la cimera de l’aliança transatlàntica que finalitza avui a Brussel·les, Trump ha desmentit la informació publicada aquest matí per alguns mitjans sobre la seva amenaça de sortir del pacte de seguretat transatlàntic. ‘Probablement podria, però crec que és innecessari’, ha aclarit.

Segons fonts diplomàtiques europees, en el segon dia de cimera, el líder nord-americà ha intensificat les seves demandes als socis d’Europa i el Canadà, especialment a Alemanya, perquè augmentin la seva despesa en defensa. Segons ha dit Trump davant dels mitjans, els seus socis a l’OTAN han promès incrementar les seves contribucions en el marc de l’aliança. ‘L’OTAN ara és realment una màquina ben afinada. Els membres pagaran més diners que mai, estan contents de fer-ho, i els Estats Units reben un tracte molt més just’, ha dit.

Tanmateix, no ha concretat les quantitats a les quals s’haurien compromès. Actualment, l’objectiu de despesa militar marcat per l’OTAN per al 2024 és el 2% del PIB dels estats membres, una xifra que només assoliran 5 països el 2018. Trump va proposar a l’inici de la cimera de manera informal d’incrementar l’objectiu al 4%. ‘Totes les nacions de l’OTAN han de complir el seu compromís de 2%, i en última instància s’ha d’augmentar al 4%’, ha publicat al seu compte de Twitter.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb