Tres Tombs BCN 2018

Aquest cap de setmana comencen els Tres Tombs arreu del Principat. Aquesta tradició consisteix a fer tres voltes amb cavalls, carros, berlines i tartanes al voltant d’un espai emblemàtic de la població. Se celebren en honor de sant Antoni Abat, protector dels animals i patró dels traginers, que sovint és representat amb un porquet als peus, cosa que li ha donat el sobrenom de ‘sant Antoni del porquet’.

A Catalunya se celebren desenes de cavalcades dels Tres Tombs, organitzades per més d’un centenar d’entitats. La Federació Catalana dels Tres Tombs dóna aixopluc a la major part d’associacions que treballen en favor d’aquesta tradició.

Generalment, les desfilades dels Tres Tombs solen recórrer el centre de la població tot passant pel costat d’una església, on es fa la benedicció dels animals. És tradició que els veïns hi portin gats, gossos o ocells per a ser beneïts.

Tres Tombs de Valls
Tres Tombs de Valls.

Aquest cap de setmana ja es podran veure les primeres cavalcades. Dissabte hi haurà els Tres Tombs de l’Esquirol i els de Santa Coloma de Queralt. Diumenge, els d’Argentona, Cerdanyola, Martorell, Sant Andreu de Palomar (Barcelona), Valls i Taradell. En aquesta darrera vila, la festa dels Tres Tombs o dels Tonis és declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional.

La temporada dels Tres Tombs s’allarga tot l’any, malgrat que el gener i el febrer són els mesos de més activitat. Una data clau al calendari és la Trobada Nacional dels Tres Tombs, que enguany serà el 3 de maig a Polinyà.

Tres Tombs a Valls
Tres Tombs a Valls.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb