Treballadors de les delegacions exteriors del govern denuncien irregularitats laborals

  • Els professionals es queixen que molts no tenen drets bàsics laborals segons el país on treballen, sobretot si són de fora de la Unió Europea
  • El govern diu que s’ha marcat l’obligació que cada delegació tingui un conveni col·lectiu acordat amb els treballadors

VilaWeb
Un moment de la conferència de premsa de la Intersindical (fotografia: Pol Baraza).
Pol Baraza Curtichs
12.04.2024 - 12:56
Actualització: 12.04.2024 - 14:08

Els treballadors del govern a les delegacions exteriors, que depenen del Departament d’Acció Exterior, denuncien que arrosseguen irregularitats laborals de fa temps. Es queixen que alguns no tenen drets bàsics laborals segons el país on treballen, que alguns salaris no cobreixen el cost de la vida o que fins i tot no es garanteixen drets tan bàsics per als ciutadans de Catalunya com les baixes de maternitat. Expliquen que el problema afecta les vint-i-una delegacions del govern, però s’agreuja a les seus situades en països de fora de la Unió Europea.

Els treballadors del govern a l’exterior són contractats localment d’acord amb la legislació del país on es troben i això, segons que denuncien, fa que no tinguin garantits molts dels drets bàsics de la legislació laboral aplicable als treballadors públics i privats de Catalunya. Van començar a organitzar-se a començament de l’any 2022 i ara s’han unit en una nova secció sindical de la Intersindical perquè els garanteixin els drets laborals com a qualsevol altre treballador de la Generalitat de Catalunya. El personal, segons el sindicat, s’ha reunit tres vegades amb Acció Exterior amb l’objectiu de reclamar millores salarials i laborals, però el problema no s’ha resolt.

Marcel Bigas, secretari general de la secció sindical i treballador a la delegació a l’estat francès, destaca que el problema afecta una cinquantena de professionals i que aquests darrers dos anys hi ha una vintena de treballadors que han deixat els càrrecs pel desgast i les males condicions. En les vint-i-una delegacions, hi treballen un centenar de professionals. “Demanem equiparació amb drets econòmics i socials. No demanem coses estranyes, sinó coses tan senzilles com vacances i drets a la maternitat. Coses que aquí veiem amb normalitat i que, en canvi, a les delegacions depenen del país”, explica Àngels Torrents, secretària general de serveis públics de la Intersindical.

Fonts d’Acció Exterior expliquen a VilaWeb que s’han fet reunions presencials amb els treballadors de totes les delegacions per copsar les peticions del personal. “El Departament s’ha marcat l’obligació que cada delegació tingui un conveni col·lectiu acordat amb els treballadors, d’acord amb les legislacions de cada país, i alhora procurant d’harmonitzar al màxim els criteris entre els diversos països i la Generalitat”, expliquen.

Salaris, drets laborals i permisos

Els treballadors denuncien que el govern no aplica prou bé l’índex del Mòdul d’Equiparació del Poder Adquisitiu (MPA) i, per tant, els salaris no cobreixen el cost de la vida del lloc on viuen. “En molts casos, els sous ni tan sols s’han actualitzat mai d’acord amb la inflació del país”, es queixen els treballadors. I afegeix que les delegacions no reconeixen l’antiguitat dels treballadors, que tampoc no cobren pagues extra i no tenen permisos de conciliació –com ara d’hospitalització, casament o defunció de familiars– i que tampoc no tenen la cobertura sanitària bàsica garantida pel govern i, per tant, l’han de pagar els treballadors.

Marcel Bigas es queixa que els sous estan congelats d’ençà de la reobertura de les delegacions, després de l’aplicació de l’article 155. “No reclamem que ens apugin els sous, sinó que deixem de perdre diners anys rere anys”, explica Bigas. “Pel que fa a les vacances, hi ha gent que només té quinze dies anual. Treballadors que s’acaben d’incorporar que no tenen ni un sol dia de vacances durant l’any”, afegeix. 

El personal es queixa que les delegacions a l’exterior no disposen d’una figura del govern que vetlli i protegeixi els treballadors i els drets, cosa que evitaria aquestes irregularitats. “Depenen exclusivament de la discrecionalitat i el tarannà dels seus delegats, que són alhora els seus superiors i els seus responsables de recursos humans, cosa que origina una situació grotesca i un evident conflicte d’interès”, explica el sindicat. Segons el sindicat, aquest doble paper dels delegats implica una desprotecció dels professionals en cas d’eventuals pressions, arbitrarietats i despotismes. Bigas destaca que, en el marc de la lluita laboral, hi ha professionals que tenen por d’exposar-se públicament per por de represàlies per part del departament.

El govern, per la seva banda, comenta que va crear a finals de l’any passat el programa de coordinació de les delegacions a l’exterior, que ha de servir per estructurar i donar solidesa a tota la xarxa de delegacions. “Tenim clar que la base de l’acció exterior són les relacions humanes, i perquè sabem que el principal actiu de l’acció exterior del Govern són els treballadors i treballadores, de les delegacions i del conjunt del Departament”, detalla Acció Exterior. Pel sindicat, però, encara ara no hi ha res signat. “El govern ha de respondre per a tots nosaltres i no pot mirar cap a un altre costat. Amb aquesta estratègia low cost no només hi perden els treballadors, també el govern”, explica Bigas.

La primera vegada que els treballadors es van reunir amb Acció Exterior va ser el setembre del 2022, sota el mandat de la consellera Victòria Alsina, de Junts per Catalunya. Amb el canvi de govern, l’octubre del 2022, van reprendre les negociacions amb els nous responsables del departament, dirigit per la consellera Meritxell Serret, d’ERC. En aquest cas, van fer dues reunions, el novembre del 2022 i el març de l’any passat.

En tot aquest any, la Intersindical es queixa que Acció Exterior s’ha negat a assumir la negociació dels drets laborals col·lectivament i ha traslladat la responsabilitat als delegats, que negocien individualment a cada delegació. El sindicat creu que això es fa amb la intenció de dividir i debilitar la posició dels treballadors i “intimidar-los obligant-los a enfrontar-se als seus caps per negociar-hi qüestions de drets laborals”. I afegeix: “Amb aquesta estratègia, també s’ha pretès continuar promovent les desigualtats entre cadascuna de les delegacions, aprofitant la legislació de cada país per aplicar drets dispars i sempre a la baixa.”

Aturar l’obertura de noves delegacions fins que no es garanteixin els drets

Amb vista a les eleccions a Catalunya del 12 de maig, la secció sindical exigeix als partits polítics i al futur govern que es comprometi a impulsar i reconèixer els drets del personal de les delegacions a l’exterior com a qualsevol altre treballador de l’administració de la Generalitat. També reclamen que no s’obrin noves delegacions sense garantir abans els drets laborals de la plantilla existent.

Els treballadors deixen clar que són partidaris de continuar ampliant la xarxa de delegacions del govern i reforçar la presència internacional de Catalunya. Però avisen que perquè les delegacions continuïn essent una eina útil i eficaç per als interessos del país i els ciutadans, cal que es respectin i es garanteixin els drets del col·lectiu. “Només així les delegacions podran disposar d’equips consolidats, amb expertesa i talent acumulat al servei de Catalunya”, comenten. “Com a treballadors, estem molt orgullosos de representar el govern i el país a l’exterior. […] Només garantint els drets de la plantilla les delegacions seran potents, fortes i eficaces”, afegeix Bigas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any