Torra activa el comissionat del 155 abans de reunir-se amb Sánchez

  • El govern de la Generalitat aprovarà dijous la creació del comissionat que s'encarregarà d'avaluar els danys causats per l'aplicació de l'article 155 de la constitució espanyola *** El nomenament d'Ábalos com a ministre de Foment espanyol reobre el debat del corredor mediterrani *** Mas agraeix a les institucions nord-catalanes la solidaritat amb el procés en una visita a Perpinyà

VilaWeb
Redacció
05.06.2018 - 20:30
Actualització: 05.06.2018 - 20:34

TEMA DEL DIA
Presos.
Mentre Pedro Sánchez encara nomena ministres, el president de la Generalitat marca els primers passos del govern situant al centre de l’actuació política els presos polítics i la restauració dels efectes de l’aplicació de l’article 155 sobre l’autogovern. Si no hi ha cap sorpresa de darrera hora, el govern de la Generalitat aprovarà dijous la creació del comissionat que s’encarregarà d’avaluar els danys produïts per l’aplicació del 155. Serà un organisme específic que tindrà per missió repassar conselleria per conselleria per fer un inventari d’afectacions i establir les prioritats amb l’objectiu de recuperar tot allò que s’hagi suprimit o hagi restat aturat per la suspensió de l’autogovern que va aprovar l’executiu de Mariano Rajoy el 27 d’octubre de l’any passat, amb el suport del PSOE i Ciutadans.

El president Torra no té pas gaire pressa a reunir-se amb Pedro Sánchez. Fins ara el contacte entre ambdós dirigents s’ha limitat a uns missatges de mòbil felicitant-se mútuament i emplaçant-se a parlar la setmana entrant. Però encara no hi ha data fixada ni agenda temàtica. Les posicions de partida són molt allunyades. Si Sánchez s’ha limitat a oferir diàleg i a recuperar un plec de lleis que el govern del PP va impugnar al Constitucional espanyol, Torra no parla solament de diàleg, sinó també de negociació. El president de la Generalitat considera imprescindible de parlar de la situació dels presos polítics –per més que el PSOE assegura que això és un afer judicial– i també de l’aplicació del mandat de les eleccions del 21 de desembre i del referèndum del primer d’octubre. Dos punts que a Sánchez li causen urticària, pel cap baix.

Tot esperant la cita a la Moncloa, aquesta setmana Torra també començarà la tanda de contactes amb l’oposició, començant per Inés Arrimadas, que podria ser rebuda a Palau aquesta setmana mateix, probablement divendres. Darrere seu hi aniran els altres grups, amb Miquel Iceta, com a protagonista principal, perquè és la persona que gestionarà les relacions entre tots dos presidents. El primer secretari del PSC ha refusat de ser ministre precisament per tenir més llibertat de moviments en un aspecte que considera una prioritat: rebaixar la tensió política i encarrilar el diàleg entre tots dos governs. El problema és el mateix que amb Sánchez: Iceta considera que la qüestió dels presos és estrictament judicial, si més no públicament. Però tothom sap que l’elecció del nou fiscal general de l’estat pot influir molt sobre la situació dels dirigents independentistes empresonats.

MÉS QÜESTIONS
El nomenament d’
Ábalos al Ministeri de Foment espanyol reobre el debat del corredor mediterrani. El president de la Generalitat, Ximo Puig, no amaga la satisfacció per la presència de dos ministres valencians en el nou executiu espanyol de Pedro Sánchez. Carmen Montón, fins ara consellera de Sanitat, ocuparà la mateixa cartera al govern espanyol; i José Luís Ábalos serà ministre de Foment. Tot i que Puig i Ábalos no tenen gaire sintonia, i fins i tot estan enfrontats al si del PSPV, Puig considera que el fet de dirigir Foment hauria de servir per a millorar infrastructures pendents i reactivar projectes com el corredor mediterrani. El president ha dit que era una ‘gran notícia’ el nomenament d’Ábalos i que està convençut que la seva presència al govern espanyol beneficiarà el País Valencià. També ha volgut elogiar la nova responsable de la cartera d’Hisenda, l’andalusa Maria Jesús Montero, perquè, segons ell, coneix molt bé el sistema autonòmic. Amb Montero, el govern valencià haurà de negociar la millora del finançament, peça clau de la reivindicació del govern del Botànic. Compromís, l’altre soci al govern, no és pas tan optimista i adverteix que serà ‘lleialment reivindicatiu’ quant a les qüestions que afecten el País Valencià.

Francina Armengol admet que el pressupost de l’estat no és bo per a les Illes. En canvi, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, no està gens contenta, no pas perquè no hi hagi ministres de les Illes al nou govern de Sánchez, sinó pel pressupost de l’estat. Armengol ha dit avui al parlament que el pressupost no és bo i que la inversió prevista per als ciutadans de les Balears no és suficient. Considera que durant la tramitació parlamentària es va millorar, perquè s’hi afegí l’augment del descompte per a residents illencs fins al 75% per als desplaçaments al continent. Tanmateix, ha dit que haurien de treballar per millorar-lo encara més en el tràmit de debat pressupostari que resta.

Polèmica a la Vall d’Uixó per la retirada d’un monument franquista. La retirada d’una creu franquista al municipi de la Vall d’Uixó (Plana Baixa) ha aixecat polèmica. Aquest matí l’ajuntament l’ha començat a demolir, en compliment de la llei de memòria històrica aprovada pel govern espanyol el 2007 i la llei valenciana de memòria democràtica i per a la convivència aprovada per la Generalitat el 2017. Però poc després de començar les obres, uns dos-cents partidaris del símbol s’han concentrat i han envoltat la creu, cosa que ha obligat l’empresa a frenar l’enderrocament. Entre els concentrats hi havia el senador del PP i ex-batlle Óscar Clavell. La plataforma Salvem la Creu, que ha organitzat la concentració, ha anunciat una querella contra l’equip de govern –integrat pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida. L’ajuntament manté els seus plans de retirada i assegura que no té cap ordre judicial que ho impedeixi. De moment ha procedit a acordonar el monument perquè puguin continuar les obres, encara que no sap quan es reprendran.

Mas agraeix a les institucions nord-catalanes la solidaritat amb el procés. L’ex-president de la Generalitat Artur Mas va anar a Perpinyà ahir al vespre, convidat per Unitat Catalana. S’hi va reunir amb polítics, senadors, batlles i representants de la societat civil a la Casa de la Generalitat a Perpinyà, amb qui va debatre sobre la situació política actual i va agrair el suport que diverses institucions nord-catalanes, com el Departament dels Pirineus Orientals, han donat al procés, demanant la llibertat dels presos. Més tard va pronunciar una conferència amb el títol ‘Catalunya, i ara què?” a la Sala de les Llibertats, davant unes 150 persones i moderada per tres periodistes. Mas va pronosticar que Europa s’acabaria adonant que el moviment democràtic català no es pot aturar, va celebrar que el govern del PP hagi passat a l’oposició i va tornar a agrair als assistents ‘el suport que arriba de Catalunya Nord, perquè es fa en condicions adverses’.

LA XIFRA
1.677 euros. Aquest va ser el sou més comú a Andorra el 2017, segons les dades del govern. 8 treballadors de cada 10 van cobrar per sota del salari mitjà, que se situà entorn de 2.100 euros. En nombre d’assalariats, això vol dir gairebé 33.000 dels prop de 41.000 que hi ha declarats.

TAL DIA COM AVUI
El 5 de juny de 1935
el Tribunal de Garanties espanyol condemnà a trenta anys de presó els membres del govern de la Generalitat pels Fets d’Octubre del 1934.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any