Tornarà la covid aquesta tardor?

  • Després de l'estiu, les dades epidemiològiques i assistencials són en un dels millors moments de la pandèmia · Ara resta el dubte de com evolucionaran durant els mesos de més fred

VilaWeb
Arnau Lleonart
21.09.2022 - 21:40

Som a punt de deixar enrere un estiu anormalment calorós, en què la pandèmia de la covid no ha tingut la força d’anys anteriors. Han tornat el turisme i els actes multitudinaris, i l’única mesura encara vigent és l’obligació de portar màscara en centres hospitalaris, residències de gent gran, farmàcies i transport públic, tot i que en aquest darrer cas les màscares s’han tornat testimonials. Així i tot, més enllà d’un cert augment de casos durant el juliol, l’estiu ha passat amb els nivells més baixos d’ençà que va començar la pandèmia. Això ha fet que sentíssim declaracions que un temps enrere semblaven impensables, com la del president dels Estats Units, Joe Biden, que ha dit que s’ha acabat la pandèmia, o la del secretari general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, que ha assegurat que ja es veu el final. És veritat o són missatges massa triomfalistes?

“En aquests moments estem molt bé; l’estiu ha estat un procés de millora continuat. Ara, la covid no s’ha acabat i potser d’aquí a unes quantes setmanes o uns quants mesos tornarem a veure una pujada de la incidència”, diu Daniel López Codina, professor de la UPC i biofísic del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC). De fet, la baixada de contagis ja s’ha començat a alentir, tot i que ara com ara no hi ha més ingressats per la covid a les UCI ni defuncions. Amb tot, falta saber com es comportarà el virus durant les èpoques de més fred, que és quan els virus respiratoris acostumen a transmetre’s més.

“Quan ens hi jugarem les garrofes serà a partir de l’octubre i el novembre”, diu Xavier Abad, viròleg i cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que troba agosarat que a les portes de la tardor es parli d’eliminar l’obligació de portar la màscara al transport públic. “Com que cada vegada estem més bé, l’anàlisi sincera es va arraconant rere una voluntat de tornar a la vella normalitat. Deixem de ser cauts perquè considerem que la covid ja ha jugat totes les cartes, però els viròlegs sabem que no és cert”, diu. I posa d’exemple que hi ha una nova mutació del coronavirus que podria fer canviar l’enfocament en tres mesos. “El camí és bo, però potser avancem etapes”, diu.

En canvi, Manel Cervantes, director de malalties infeccioses de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, diu que, si bé no considera que s’hagi acabat la pandèmia, som en un moment prou bo per a no haver d’aplicar mesures que afectin la vida de la gent, com ara l’ús de la màscara al transport públic. Creu, això sí, que la gent vulnerable s’ha de mantenir alerta. “Mentre la covid que circula sigui aquesta, ens hem de preocupar de la gent vulnerable. Una gran part de la població ha de poder fer vida normal”, diu. No considera lògic de mantenir l’obligació de dur màscara al transport públic sense fer-la complir.

La ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, va tallar els rumors que la prohibició es podria aixecar de manera imminent: el consell d’experts, va dir, encara no ho ha valorat i, per tant, no es pot prendre cap decisió.

El contagi en massa del darrer hivern pot ajudar a passar millor el d’enguany

Els mesos de desembre i gener passats, la transmissió de la covid es va enfilar exponencialment per l’entrada de la variant òmicron. Gran part del país es va infectar, però no hi va haver cap col·lapse a les UCI ni un augment notable de morts, gràcies a la combinació de la immunitat col·lectiva per l’alta taxa de vaccinació i el fet que la mutació del coronavirus havia generat una variant més infecciosa, però no pas més greu. Actualment, la subvariant de l’òmicron BA.5 és la majoritària i la que va causar l’augment de casos de la setena onada.

“La vacunació i el nombre ingent de persones que ja s’han infectat ens han de donar una protecció més estable. Malgrat que hi hagi una pujada de casos, esperem que no hi hagi necessàriament un augment de casos greus, UCI i morts”, diu López Codina. Per contra, Abad avisa que en països de l’hemisferi sud que ara deixen enrere l’hivern, com Austràlia, hi ha hagut una gran pujada de casos de la covid i una mortalitat relativament important.

Abans de retirar mesures, Abad creu que cal passar l’hivern i observar com es comporta el virus. Si es manté sota control, amb nivells baixos d’infeccions i sense gaires malalts greus ni defuncions, voldrà dir, ara sí, que s’acosta el moment de considerar la covid una malaltia endèmica. “Som en una situació d’incertesa, cosa que a mi em fa ser més previngut. En canvi, fem tot el contrari i anem al control zero”, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any