S’ha mort Tomàs Llorens, impulsor i primer director de l’IVAM

  • Especialista en l'art del segle XIX i començament del XX, va destacar pel seu paper d'investigador, de gestor cultural i de professor universitari

VilaWeb
Redacció
10.06.2021 - 11:47
Actualització: 10.06.2021 - 13:08

S’ha mort Tomàs Llorens, historiador i crític d’art especialista del segle XIX i principis del XX. Nascut el 1936 a Almassora (la Plana Alta), va destacar tant pel seu paper com a investigador, com a gestor cultural i com a professor universitari. Va ser un dels impulsors de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), que va dirigir els dos primers anys, entre el 1986 i 1988. La seua aportació va ser cabdal perquè la col·lecció de Julio González s’instal·lés definitivament al museu. Després de deixar-ne la direcció, mai se n’acabà de desvincular del tot.

També va impulsar i dirigir el Centre d’Art Reina Sofia i el Museu Thyssen-Bornemizsa; tots dos a Madrid. De fet, des de mitjans dels anys vuitanta va ser part de l’equip del ministeri de cultura espanyol que va negociar amb el baró Thyssen-Bornemizsa la cessió del fons artístic.

Investigador dels grans moviments del segle XX

La seva faceta d’investigador en els camps de la teoria i la crítica de l’art i l’arquitectura va començar com a suport de diferents moviments pictòrics (Equip Crònica, anys seixanta), passant per les propostes per a les col·leccions de l’IVAM i la seva catalogació crítica, la reordenació de la col·lecció del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS) i la creació de la col·lecció de fons del Museu Thyssen-Bornemizsa, així com el muntatge de diverses exposicions d’art itinerants, la redacció dels catàlegs raonats i conferències en diferents museus de tot el món.

Com a docent, va impartir l’assignatura Composició Arquitectònica a la Universitat d’Alacant, però la seva vinculació amb la vida universitària va ser constant. Va ser professor d’Estètica en la Politècnica de València (1969-72), d’Història i Teoria de l’Arquitectura en la Politècnica de Portsmouth (1972-84), d’Estètica en la Politècnica de Barcelona (1978-80) i d’Història de l’Art a la Universitat de Girona (1996-98).

Tres dies de dol a Almassora

Com a reconeixement de la trajectòria, el 2007 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts i en 2013 va rebre el doctorat Honoris Causa per la Univbersitat d’Alacant. El mes d’octubre passat el van nomenar fill predilecte d’Alassora, que avui ha decretat tres dies de dol.

El conseller de cultura, Vicent Marzà, ha lamentat a twitter el traspàs de llorens.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor