The Guardian equipara Espanya a règims autoritaris per la manipulació que fa de l’1-O

  • El diari britànic diu que Espanya utilitza notícies falses per justificar l’autoritarisme

VilaWeb

Redacció

28.01.2018 - 19:26
Actualització: 28.01.2018 - 22:35

El periodista nord-americà Adam Gabbatt ha escrit al diari britànic The Guardian un article on parla de l’efecte que Donald Trump, president dels Estats Units, ha tingut sobre més mandataris a l’hora de parlar de notícies falses (fake news). Segons el periodista, des que va prendre possessió, Trump ha popularitzat el terme ‘notícies falses’ per a criticar notícies desfavorables. Però, d’ençà que el mandatari nord-americà el va popularitzar, el terme també ha estat pres per ‘líders de països de tot el món, especialment els responsables dels règims autoritaris’, diu.

Adam Gabbatt enumera sis exemples de dirigents que, segons ell, justifiquen ‘les seves atrocitats i els abusos contra els drets humans’ basant-se en suposats tractaments informatius desfavorables. A la llista, esmenta el president de Veneçuela, Nicolás Maduro; el president de Síria, Baixar al-Assad; el govern de Birmània; els mitjans estatals xinesos com l’agència de notícies Xinhua; el ministeri d’Afers Estrangers rus; i el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis.

Sobre Dastis, explica que, en una entrevista de la BBC, va provar de tapar la violència policíaca de l’1 d’octubre a Catalunya dient que els vídeos eren falsos. ‘Centenars de persones van resultar ferides a Catalunya a l’octubre, quan la policia espanyola va incendiar les estacions de votació per evitar el referèndum de la independència de Catalunya. Els vídeos mostraven que la policia havia colpejat la gent que volia votar’, escriu. I tot seguit recull aquesta frase del ministre espanyol: ‘No dic que tot siguin imatges falses, però algunes sí, i se n’han derivat moltes notícies falses.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem