La NAu

El Centre Cultural la Nau de València aplega obres de grans artistes com Andy Warhol, Edward Ruscha, Ulises Carrión, John Baldessri o Jenny Holzer, que han estat publicades en llibres i que formen part de la col·lecció de la Universitat Politècnica de València (UPV). La mostra, que porta per títol ‘TEXT [NO TEXT]‘, vol ensenyar l’evolució de les publicacions d’artistes des de mitjan segle XX.

Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

L’exposició, que es podrà visitar fins el 12 de gener, conté vuitanta publicacions. Se centra en el període dels anys 1960 i 1970, quan hi hagué una ruptura amb el concepte de llibre d’artista gràcies al desenvolupament dels moviments Fluxus i del Pop Art. S’hi destaquen peces com ara un desplegable de set metres amb tots els edificis de Sunset Boulevard i un llibre de Warhol que incloïa un disc de Lou Reed.

La mostra es divideix en set parts, depenent de la utilització o no del text i del predomini de la imatge o del llenguatge. A la primera secció es parla de la part més històrica i cerca de l’origen dels artistes i el llibre a partir dels anys seixanta.

L’exposició també presenta el llibre d’artista com un producte de masses gràcies al pop, el minimalisme i l’art conceptual. En una altra part, posa el focus en la geometria i el disseny i l’absència de text, amb obres de Bruno Manuari i Sol Lewit. Així mateix, hi ha un espai dedicat a la fotografia i a l’estratègia de l’arxiu, amb artistes que treballen la imatge del punt de vista més acostat al documentalista.

L’última part se centra en artistes que treballen el llenguatge, que fan servir el text per crear, i en l’experimentació poètica, poesia visual i concreta. Hi predominen les obres de grans artistes llatinoamericans, com ara Edgardo Antonio Vigo i Guillermo Deisler.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.