El Texas sobreviu: el cinema de Barcelona es transforma en una gran sala cultural

  • El nou equipament es dirà Espai Texas, tindrà dues sales de cinema i un teatre i oferirà produccions en català
  • El projecte l'ha impulsat, entre més personalitats, Isona Passola, Anna Rosa Cisquella, Sergio Matamala i Sem Pons

VilaWeb
El grup impulsor de l'Espai Texas (fotografia: Pol Baraza).
Pol Baraza Curtichs
16.03.2023 - 13:31
Actualització: 16.03.2023 - 16:32

La sala de cinemes Texas de Barcelona, ubicada al carrer de Bailén, 205, i impulsada el setembre de 2014 per Ventura Pons, va tancar el març de 2020 arran de la pandèmia i les dificultats econòmiques. Fou una mala notícia per al món cultural, la vila de Gràcia, la ciutat i la llengua catalana, ja que una de les essències era oferir films en versió originals subtitulats en català.

Ara, després de tres anys d’inactivitat, arriba una bona notícia. El projecte sobreviu i es transforma en una gran sala cultural. El nou equipament es dirà Espai Texas i tindrà dues sales de cinema dedicades a produccions rodades o doblades al català i un teatre amb dues-centes localitats que farà dramatúrgia contemporània. El nou projecte l’ha impulsat una dotzena de personalitats, entre les quals Anna Rosa Cisquella, alma mater de Dagoll Dagom; Isona Passola, productora, guionista i directora de cinema en català; Sem Pons, co-fundador de la cooperativa Barc i Sergio Matamala, soci fundador i co-fundador de la Sala Flyhard. És previst que es reobri a la tardor i el local també tindrà un espai gastronòmic a l’entrada.

L’equip considera que és important recuperar l’espai, que forma part de l’ADN del barri, i vol fer-ho amb un format únic: fusionant el cinema i el teatre. El nou espai escènic serà de mig format i es crearà a partir de dues sales de cinema. S’hi farà dramatúrgia contemporània, principalment catalana, i produccions noves comercials i de qualitat. L’espai també acollirà èxits escènics de sales de proximitat de la ciutat que busquen fer el salt a escenaris més grans per rendibilitzar les produccions.

Segons que ha explicat Isona Passola: “Volem fer un espai per poder recuperar el públic del cinema, amb una única cosa al món, que és fent cinema en català. Partim de la iniciativa de Ventura Pons. Com podia ser que perdéssim una aventura d’èxit en català?”. “Crear un espai de prestigi per al català en aquests moments és més important que mai. Un espai per als joves per recuperar les ganes de relacionar-se en català”, ha afegit.

Segons que ha explicat Passola en conferència de premsa, l’equip té la voluntat de recuperar el públic de proximitat. “Tenim un eslògan clar: recuperar el públic i anar a veure cinema a les sales, trobar-se a la sortida i poder comentar la pel·lícula. Necessitem que la gent es trobi. No ho necessitem nosaltres, sinó la gent, sobretot els joves”, ha dit.

Una programació per a tots els públics

L’equip ha anunciat en conferència de premsa a l’Espai Texas que la programació teatral i cinematogràfica serà adaptada a tots els públics i a preus assequibles. Segons que ha explicat Sergio Matamala, el teatre acollirà obres d’una gran qualitat artística sense renunciar a la comercialitat. “Serà un espai de mig format, que no existeix a Barcelona i creiem que és molt necessari per sumar i enfortir les estructures escèniques del país”, ha dit.

Pel que fa al cinema, segons que ha explicat Joan Teixidor, el cinema mantindrà el mateix funcionament i model que abans: pel·lícules de reestrena europees de qualitat en versió original i en catal. Com a novetat, s’oferirà una nova línia infantil de produccions doblades en català. “La gran obsessió és que tornin les cues al Texas”, ha comentat.

Una idea que neix en plena pandèmia

La idea de l’Espai Texas va néixer en plena pandèmia, en un moment en què els cinemes i teatre van perdre el públic arran de les restriccions. L’antic local feia tres anys que estava inactiu i els propietaris s’ho van voler vendre.  Segons que ha explicat Passola, en saber-ho, Òmnium Cultural va fer de mediador per trobar un nou propietari perquè l’equip actual el pogués llogar.

Passola li va proposar el projecte a l’Anna Rosa Cisquella i va accedir a participar-hi. “Quan vaig començar a parlar d’això, tothom deia que era fantàstic. Això em va empènyer a posar-me en el projecte”, comenta Cisquella. “Vaig anar a buscar la sala Flyhard, la productora Barc i hem fet una societat”, afegeix.

Passola ha fet valdre la feina de la plataforma Salvem el Texas, que d’ençà del tancament un grup de veïns es va organitzar per mirar de mantenir viu un projecte que consideren necessari. La plataforma ha reivindicat la continuïtat d’aquest cinema amb les seves característiques, que el diferenciaven de la resta de sales de cinema de Gràcia.

Una campanya de micromecenatge per a contribuir en l’obertura

L’equip compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el ministeri de Cultura espanyol, però no en tenen prou. És per aquest motiu que han impulsat una campanya de micromecenatge a Goteo per a fer front a les despeses de la reobertura. Segons Sem Pons, els calen 40.000 euros per acabar d’engegar el projecte.

L’equip assegura que han creat un projecte viable i sostenible, però que els cal l’ajut del públic. Es pot fer una aportació bàsica (de 10 a 20 euros), extra (de 30 a 70 euros, prèmium (de 120 a 500 euros) i d’empreses i entitats (a partir de 1.000 euros).

Un espai amb més de cent anys d’història

La sala de cinemes Texas té més de cent anys d’història. Es va obrir l’any 1919 al Centre Recreatiu La Valkyria. Durant la guerra del 1936-1939 es va convertir en un menjador infantil, i el 1940 va recuperar l’activitat cultural amb el nom Cinemes Texas. A mitjans dels anys noranta, l’espai es va reconvertir en un cinema de multisales amb el nom Lauren Gràcia fins al 2013. Un any després, Ventura Pons va decidir de recuperar l’espai amb el nom de Cinemes Texas amb preus assequibles i amb un aforament de 540 butaques. L’agrupació Europa Cinemas, que aglutina 1.231 cinemes de 44 països, el va distingir com la millor sala de cinema de l’estat espanyol.

La presentació oficial serà aquest dissabte, 18 de març, a les 12.30, a la cruïlla entre el passeig de Sant Joan i el carrer Sant Antoni Maria Claret amb una gran festa popular. Hi participarà el presentador Marc Giró, la banda de percussió de la Diabòlica de gràcia i la companyia The Feliuettes, que oferirà un espectacle musical amb un repertori amb versions de cançons de, entre més artistes, Núria Feliu, èxits del cinema i de la música dels anys vuitanta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any