‘Terra cremada’: un futur distòpic sota un govern de Ciutadans

  • Un còmic editat per la Fundació Reeixida explora la ciència-ficció per a mostrar una Catalunya enfonsada per la repressió després de l’1-O

VilaWeb
Redacció
23.09.2019 - 21:50
Actualització: 26.09.2019 - 19:16

Albert Rivera, president d’Espanya; Inés Arrimadas, ministra espanyola d’Afers catalans; desplegament d’un nou cos policíac per a reprimir l’independentisme a Catalunya, camps de concentració, prohibició del català, substitucions ètniques… És el país dessolat que presenta Terra cremada, un còmic distòpic nascut a Twitter que ha fet el salt al paper de la mà de la Fundació Reeixida i amb pròleg de Jaïr Domínguez. El llibre s’ha presentat a l’Espai VilaWeb, on s’ha projectat aquesta simulació d’entrevista amb l’autor del còmic, que s’amaga rere el pseudònim de Pau Pèrrim:

‘L’origen és el compte de Twitter @TerraCremada, que publicava una vinyeta cada dia’, explica Joan-Marc Passada, president de Reeixida. Llavors ja tenia milers de seguidors, però quan van contactar amb l’autor i li van oferir de convertir-ho en un còmic en paper, van trobar-se amb certes reticències. Finalment el van poder convèncer, però no van trobar cap editorial interessada en el projecte i van començar una campanya de micromecenatge per a publicar ells mateixos el projecte.

VilaWeb
VilaWeb

El còmic ens mostra com, en un futur indeterminat, Catalunya ha esdevingut oficialment el ‘Nordestepeninsular’ i l’estat espanyol s’ha abocat totalment a la repressió del país, fins al punt que s’hi han prohibit els castells. El braç executor són les FEMS, sigles de Forces Especials i Milícies de Seguretat, un nou cos policíac que unifica les forces desplegades a Catalunya reforçades per civils voluntaris. Compten amb la connivència del Servei Col·laboracionista Català (SCC), voluntaris espanyolistes disposats a col·laborar amb la neteja ètnica posada en marxa per la nova ministra d’Afers catalans. A l’exili, Carles Puigdemont pateix un atemptat orquestrat per un deep state presidit per un personatge anomenat Mr. Azores.

Segons que explica Joan-Marc Passada, estan ‘relativament contents’ de l’acollida que ha tingut el còmic i n’han encarregat una segona edició. El principal objectiu ara és augmentar-ne la distribució, però diu que ja s’han posat en contacte amb més botigues per a vendre’l.

La Fundació Reeixida

L’origen de la Fundació Reeixida el trobem com a paraigua jurídic del Correllengua, paper que més tard va deixar de tenir sentit, perquè aquesta tasca la va assumir la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL). El 2008, es va reinventar amb l’organització del centenari de la bandera estelada i el 2014, van posar el seu gra de sorra en la commemoració del tricentenari de 1714 amb la creació de la bandera negra del tricentenari. A més, també van fer un estudi vexil·lològic i van proposar un patró oficial de la senyera estelada.

‘La fundació es va convertir en una entitat que promou la memòria nacional’, diu Passada, que reconeix que amb la proposta de la bandera negra i el còmic de ciència-ficció s’han allunyat una mica de la voluntat historicista. ‘Hem distorsionat una mica els objectius de l’associació, però ja veurem cap a on va la cosa’, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any