El TC justifica haver tombat part del decret de lloguer social perquè “excedeix el marc permès”

  • El Constitucional argumenta que estableix "limitacions de màxima intensitat" que "constrenyen estretament al propietari"

VilaWeb
ACN
04.02.2021 - 16:58
Actualització: 04.02.2021 - 17:23

El Tribunal Constitucional espanyol justifica haver tombat setze preceptes del decret del lloguer social del govern perquè “excedeixen el marc permès” a aquesta mena de norma. El TC considera que el decret estableix “limitacions de màxima intensitat” perquè “constrenyen estretament el propietari mitjançant ordres o deures normatius” que “es posen sota inspecció i vigilància de l’administració” i habilita a imposar “forçosament” al propietari el compliment “mitjançant requeriments i multes coercitives, per imposar sancions i per expropiar l’habitatge”.

El TC, en una sentència feta pública íntegrament avui i de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enríquez Sancho, considera que això “no pot ser establert mitjançant decret-llei”.

“La majoria dels articles contra els quals es dirigeix aquest primer motiu regulen mesures coactives, no voluntàries, limitatives del dret de propietat”, diu el Constitucional sobre els preceptes que defineixen l’incompliment de la funció social de l’habitatge. La sentència diu que no poden considerar-se “simplement instrumentals per a la política d’habitatge”, perquè recullen la possibilitat d’imposar mesures “coercitives”.

Arriba a la mateixa conclusió quant als preceptes que imposen als propietaris d’habitatges el lloguer forçós, que conclou que són inconstitucionals. Tanmateix, el TC no veu inconstitucionalitat en altres parts del decret, com la que fa referència a la reserva d’habitatge protegit en sòl urbanitzable.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any