Talen arbres a capçaleres de riu al Ripollès per guanyar un 7% d’aigua al Ter

  • Els treballs, que afecten seixanta-una hectàrees, incrementaran la provisió de l'anomenada aigua blava, destinada al consum

VilaWeb
EFE / Redacció
21.03.2024 - 11:01
Actualització: 21.03.2024 - 11:28

El Departament d’Acció Climàtica ha començat una tala d’arbres a una zona de la comarca del Ripollès, prop d’un afluent del Ter, per a incrementar un 7% l’aigua que no és filtrada per la vegetació i, en canvi, va al riu. Una aigua que equivaldria al consum de 2.740 persones.

Aquests darrers tres anys, a Catalunya ha plogut poc, per això la vegetació està extremadament seca. Quan plou, absorbeix gran part dels recursos i fa que com més va arribi menys al riu –i, posteriorment, als pantans. Així doncs, amb els boscos molt densos, els arbres consumeixen grans quantitats d’aigua i, a més, competeixen per obtenir la poca aigua disponible. Això fa que creixin més febles i vulnerables a incendis, fortes ventades i plagues. En aquest context, el Departament d’Acció Climàtica ha iniciat un procés de tala d’un pi de cada quatre d’una antiga repoblació forestal dels anys 70 del segle passat a Molló (Ripollès), així com una reducció selectiva del matoll fins a un 35% de l’abundància actual. Els treballs, que afecten seixanta-una hectàrees, incrementaran la provisió de l’anomenada aigua blava –destinada al consum– als nivells d’aigua del Ritort, un afluent del riu Ter al seu pas per Camprodon (Ripollès). El Ter és un dels principals rius del sistema Ter-Llobregat, que nodreix part de les comarques nord-orientals i l’àrea metropolitana de Barcelona, i que està en fase d’emergència, amb les reserves al 15,79%.

En un any de precipitacions normals, l’augment de recursos seria de 0,1 hectòmetres cúbics, xifra que en litres correspon al consum anual d’aigua de 2.740 persones (calculant un consum domèstic diari de 100 litres al dia), cosa que equivaldria aproximadament a la població de Camprodon (2.487 habitants). “La sequera ha portat els boscos a una situació d’emergència forestal, no només per la manca d’aigua i l’augment de les temperatures, sinó també per l’abandonament de la gestió forestal els darrers quaranta anys, amb unes masses molt denses a les quals els costa viure en situacions tan adverses”, ha dit la directora general de Boscos i Gestió del Medi de la Generalitat, Anna Sanitjas.

En l’actual planificació hidrològica de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) fins al 2027, es preveu de destinar més de 3,2 milions d’euros a actuacions per a la gestió forestal vinculada a la recuperació de l’aigua blava. Entre aquestes actuacions destaquen col·laboracions tècniques i econòmiques en intervencions forestals orientades a la recuperació d’aigua blava, així com estudis d’adaptació al canvi climàtic, entre d’altres.

Fa més de tres anys que l’ACA i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal treballen en el projecte d’aigua blava HIDROBOSC (2021-2024), amb una inversió de 440.000 euros aportats per l’agència per a identificar un mapa d’idoneïtat i obtenir més recursos hídrics a partir de la gestió dels boscos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any