El Suprem espanyol ratifica la condemna a Adrián Sas i el deixa a un pas de la presó

  • El TS ho ha fet públic poc després d'haver-se aprovat la llei d'amnistia

VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé.
Pol Baraza Curtichs
14.03.2024 - 14:33
Actualització: 14.03.2024 - 18:20

El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha confirmat la condemna de tres anys i sis mesos de presó a Adrián Sas per haver-se manifestat en el primer aniversari del referèndum del Primer d’Octubre. Fou condemnat a un delicte d’atemptat contra l’autoritat i un delicte de lesions lleu per suposadament haver tirat pedres als Mossos d’Esquadra, entre els quals hi havia l’inspector Jordi Arasa, que fou condemnat a presó pel desallotjament violent del 15-M de la plaça de Catalunya.

Amb la confirmació de la condemna, Sas es pot convertir en el primer pres polític per les mobilitzacions de l’1-O. No obstant això, es podrà beneficiar de la llei d’amnistia i la podria evitar. El Suprem ha comunicat la ratificació poc després d’haver-se aprovat la llei d’amnistia al congrés espanyol. Adrián Sas ha explicat a VilaWeb que ha tingut constància de la notícia per la premsa. L’advocat de Sas, d’Alerta Solidària, ha anunciat que presentaran recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) espanyol i un altre contra l’execució de la sentència.

El grup de suport de Sas, en un comunicat, ha convocat per avui a les 20.00 una concentració a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès.

Desestimat tot el recurs

El Suprem ha desestimat tot els motius del recurs del condemnat. A part de la pena de presó, també ratifica el pagament d’una indemnització de 1.800 euros als dos agents dels Mossos d’Esquadra que presumptament va lesionar. D’aquesta manera, confirma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja va ratificar la condemna de l’Audiència de Barcelona. La fiscalia i la Generalitat de Catalunya –ha exercit d’acusació particular– van reclamar la inadmissió del recurs de cassació de Sas.

El Suprem destaca que el tribunal va basar la sentència en “proves sotmeses a contradicció i amb un significat incriminatori suficient –més enllà de qualsevol dubte raonable– per estimar acreditada la participació del recurrent en els fets pels quals ha resultat condemnat”.

El grup Alerta Solidària ja s’ha pronunciat sobre la ratificació. “No només ratifica les sentències precedents sinó que altera la seva pròpia jurisprudència i estableix que el pal d’una banera de dimensions determinades (de més d’un metre de llarg i uns centímetres d’ample) pot ser considerat un instrument perillós”, ha comentat.

Alerta Solidària considera que la ratificació ha estat un cop molt dur que arriba amb l’aprovació de la llei d’amnistia: “Amb una judicatura desbocada, que accelera tràmits en les causes dels independentistes, el més probable és que arribi abans la citació per entrar a la presó que no pas entri en vigor la llei”. El grup també diu que ja s’han preparat mobilitzacions al carrer.

“No sobra recordar que va ser la Generalitat qui va pressionar personant-se com acusació particular. Van insistir en els delictes d’atemptat i lesions tot reclamant duresa i que s’imposés una pena alta per considerar que l’Adrián, en portar una bandera estelada, hauria fet servir el pal per colpejar diversos policies”, expliquen.

La ratificació es fa pública després de l’aprovació de la llei d’amnistia

El Suprem espanyol va decidir sobre el recurs de Sas contra la condemna fa dos dies i la decisió l’ha fet pública aquest migdia, poc després d’haver-se aprovat la llei d’amnistia al congrés espanyol.

En la causa judicial, la Generalitat hi va tenir un paper clau, que es va personar com a acusació particular i va demanar una pena de presó de cinc anys i mig de presó. “Aquesta condemna no serà només contra mi, també ho serà contra el meu cercle més pròxim”, explicava el represaliat un vídeo que van fer públic a mitjan gener. “Serà un atac contra tots els que lluitem pels nostres drets i llibertats. I sabeu què? Qui em posa dos peus a la presó és la Generalitat”, va afegir. Sas també va deixar clar que no esperarà la llei d’amnistia i es prepara per al pitjor, és a dir, l’ingrés a la presó.

En el vídeo, va advertir que “Si volen segrestar-me, m’hauran de venir a buscar.” També va fer una crida a la ciutadania perquè es mobilitzés i estigués preparada per noves convocatòries. El seu grup de suport a habilitat un canal de Telegram per difondre més informació sobre el cas.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any