El Suprem confirma la condemna a la UPC per haver-se manifestat contra l’acusació de Mas-Colell

  • L'alt tribunal espanyol no admet a tràmit el recurs de la UPC contra la sentència del TSJC per una declaració del claustre sobre la causa del Tribunal de Comptes

VilaWeb
EFE
04.03.2024 - 16:43
Actualització: 04.03.2024 - 23:10

El Tribunal Suprem espanyol ha confirmat la condemna a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per vulneració de la llibertat ideològica i d’expressió d’uns professors. Aquests docents van donar suport a una declaració en què es refusava l’acusació del Tribunal de Comptes contra l’ex-conseller d’Economia Andreu Mas-Colell i més ex-alts càrrecs de la Generalitat per unes suposades despeses del procés. 

Amb aquesta decisió, el Suprem ha refusat l’admissió a tràmit del recurs de cassació interposat per la UPC contra la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ara ja és ferma. El TSJC va emetre la sentència arran de l’aprovació d’una declaració del claustre de la UPC en què es qüestionava l’acusació contra Mas-Colell.

L’alt tribunal considera que aquest fet comprometia el deure de neutralitat ideològica exigible a les administracions, en aquest cas, a la universitat. I afegeix que ja va decidir sobre el fons de la qüestió en una altra demanda del 2022 –a càrrec de la plataforma espanyolista Universitaris per la Convivència– contra la Universitat de Barcelona arran d’una declaració contra la sentència contra el procés.

“Les universitats públiques, com a administració pública institucional i, dins d’aquestes, el claustre universitari, com a òrgan de govern representatiu d’una comunitat universitària plural, no pot adoptar acords que es refereixin a qüestions de naturalesa política o ideològica, pròpies del debat social i polític, alienes als fins i les funcions de la universitat i que divideixen la ciutadania”, deia la sentència.

En decisions anteriors, el Tribunal Suprem espanyol ja havia confirmat condemnes semblants a la UPF i a la UOC, en aplicació de la legislació electoral, que considerava que havia estat vulnerada per l’aprovació de declaracions polítiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any