Superlliga: Espanya perd una referència clau

  • "Vázquez Montalbán afirmava: La lliga ha fet més que ningú per la unitat d'Espanya'"

Vicent Partal
18.04.2021 - 21:50
Actualització: 19.04.2021 - 16:15
VilaWeb

“L’actual vertebració d’Espanya no seria com ha estat fins ara […] sense el Campionat Nacional de Lliga de futbol, que en aquest sentit ha fet més per la unitat d’Espanya que gairebé ningú; especialment, mitjançant la rivalitat i els enfrontaments directes entre el Barça i el Reial Madrid.” La frase pertany a Manuel Vázquez Montalbán, un dels pocs intel·lectuals d’esquerres a qui durant el franquisme no li feia oix el futbol.

Vázquez Montalbán, comunista sòlid i intel·lectual refinat, va definir el Barça com “l’exèrcit simbòlic i desarmat de Catalunya” i en un número extraordinari de la revista Triunfo del 1969 va arribar a dir que cridar “Barça! Barça! Barça!” era una manera de mostrar “distanciament” i de posar en relleu “la falta de comprensió pel que passa a la perifèria d’Espanya”. M’encantaria saber què pensaria avui, aquest pioner distingit en l’anàlisi sociològica i política del futbol, de la Superlliga, l’anunci de l’inici de la qual ha causat aquesta mateixa nit el cisma més gran en el futbol europeu des de la seua fundació. Una Superlliga que posarà el Barça –però entre els nostres equips, només el Barça– en una altra òrbita esportiva, econòmica i política.

La decisió de sis equips de la lliga anglesa, tres de la italiana i tres de l’espanyola de trencar l’estructura futbolística actual per crear un campionat a l’americana, estil NBA, té conseqüències que van molt més enllà de l’àmbit esportiu. Aquests equips volen continuar jugant les lligues respectives, però la reacció de la UEFA i la FIFA, de moment, ha estat amenaçar-los de quedar-ne fora, no deixar-los jugar. I prohibir que els seus jugadors prenguen part en les seleccions esportives i, per tant, en competicions com la Copa del Món i els Jocs Olímpics.

Ja veurem com acaba tot plegat. A mi em sembla que la UEFA i la FIFA acabaran cedint, perquè, els agrade o no, els equips que han decidit de formar part d’aquesta Superlliga –Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, FC Barcelona, Reial Madrid, Atlètic de Madrid, Milà, Inter i Juventus– són, amb uns pocs més com el Bayern i el PSG, els equips més competitius del futbol europeu i les seues marques més consolidades. I no és clar, doncs, qui necessita més qui.

Però si es complís l’amenaça de les federacions, això significaria que el Barça, i molt probablement també el Barça femení i els equips inferiors, deixarien de jugar la lliga espanyola i la Champions i els seus jugadors no podrien formar part de les seleccions. Novament: no és clar qui necessita més qui. Quin seria el futur, per exemple, d’una lliga espanyola de futbol sense el Barça ni el Madrid? Les lligues “nacionals” i les seleccions “nacionals” quedaran molt tocades si trenquen amb els equips de la Superlliga.

Des del punt de vista nacional, aquell que enfocava tan bé Vázquez Montalbán, l’impacte sembla molt i molt positiu, perquè deixaria tocada de mort una de les grans referències nacionalitzadores d’Espanya –tot i que tem que l’invent aquest del “clásico”, també tan nacionalitzador i inventat fa quatre dies, el seguiríem aguantant encara en una altra escala. Des de la resta de punts de vista, ja no tinc tan clar que aquest siga un moviment positiu.

És fora de tota discussió que avui el futbol ja no és aquella eina socialitzadora i comunitària que fou. Queden clubs, com el Barça, que més o menys pivoten sobre una massa social cohesionada que encara reté drets de gestió, com l’elecció del president, el més important de tots. Però al costat d’això, és evident que hi ha hagut una degradació social del futbol que ha derivat en espectacles tan lamentables com el que protagonitza el València CF amb els seus capritxosos amos asiàtics.

L’autoritarisme global ha trobat en el futbol un terreny d’expansió. I la diversificació econòmica de l’economia petroliera o criminal s’hi ha agafat amb ganes. La Premier League té amos russos, iranians, egipcis, xinesos, dels Emirats Àrabs, tailandesos i de l’Aràbia Saudita, amb només dos clubs encara en mans completament de propietaris anglesos, el Tottenham Hotspur i el Newcastle United. En el cas italià, l’Inter té un propietari d’Indonèsia i el Milan és en mans d’un home de negocis xinès. I en les “nostres” lligues, l’espanyola i la francesa, la situació és semblant. El Lió és en mans xineses, el Mònaco en mans russes i el Paris Saint Germain en mans catarianes. El València no se sap gaire bé si encara és del singapurès Peter Lim, l’Espanyol és en mans xineses i el Girona, indirectament pel Manchester City, és en mans del xeic Mansour dels Emirats Àrabs.

El problema, òbviament, no és que els clubs siguen en mans d’estrangers, sinó en les mans de quins estrangers. Que un personatge com Carlos Slim s’haja comprat l’Oviedo, que no és precisament un dels clubs del moment, i que tot de milionaris asiàtics compren clubs de segona i tercera divisió indica per on van les coses. El futbol passa una crisi monumental d’identitat i el seu component popular i ciutadà sembla cada dia més lluny de la realitat percebuda. Com en la vida de tots nosaltres, cada dia els més rics són més rics i tots els altres, més pobres.

I aquesta serà, clarament, una de les conseqüències de la decisió de llançar una Superlliga. El rerefons de la jugada solament és econòmic –per quins set sous el Reial Madrid trencaria la sacrosanta lliga espanyola, si no! Avui, dotze clubs, que n’acabaran essent vint, volen acaparar molts més diners dels que ja acaparen sense importar-los la situació en què quedaran els altres clubs. I sobre això, reconec que també m’agradaria saber què en pensaria Manuel Vázquez Montalbán…

PS1. Per cert, el Barça va guanyar la Copa dissabte davant Felipe de Borbó, Pedro Sánchez i un parell de militarots d’uniforme. La Copa del Rei, que era la Copa del Generalísimo i que, com tantes altres coses, només va canviar de nom. Comparem-ho, per allò de Montalbán, amb les altres lligues. Bèlgica juga la Copa de Bèlgica. Croàcia, la Copa del Futbol Croat. Dinamarca, la Copa Copenhaguen. Anglaterra té un munt de copes, cap amb nom polític. França juga la Copa de França. Alemanya, la copa de la Federació de Futbol DFB. Itàlia, la Coppa. Els Països Baixos, la KNVB Cup. Portugal, la Copa de Portugal. Rússia, la Copa de Rússia… Només Espanya posa nom i intenció política a la seua copa, és l’únic cas. Per prendre’n nota…

PS2. I per cert també: dit tot això que he dit, tampoc no és que la UEFA, la FIFA i tots aquests siguen sants, precisament. No ens confonguem pas. Que no ho són gens i, a més, no ho podien haver fet pitjor.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
18.04.2021  ·  22:06

No hi ha res etern. Ni el futbol. I el futbol professional, no és res més que un negoci milionari. Els nous propietaris han decidit prescindir de totes les organitzacions estatals que per a ells només suposen una despesa prescindible. A més a més de la opinió de Vázquez Montalban, també seria interessant recordar allò que ens deien fa uns deu anys, quan encara es pensaven que no passaria res: amb qui jugaria el Barça, en una lliga catalana? Doncs això; quan la solidesa d’un país es basa en el futbol, no hi ha país.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
18.04.2021  ·  22:58

Bona nit! Gràcies Sr. Partal.
Sí avui tot està en mans dels qui tenen més diners, fent certa la dita “El dinero tiene poder; mueve rl poder”
I el cas del futbol no se n’escapa.
En realitat aquesta super competició europea es farà/ mourà entre equips forts (futbolísticament i econòmicament) i ni la UEFA ni la FIFA podran aturar-ho.
I sí “no és clar, doncs, qui necessita més qui” com vostè ha escrit.

Ramon Sans
Ramon Sans
18.04.2021  ·  23:01

Cuando se intenta manener un monopolio evitando que nazcan competidores , el tribunal de la competencia europeo te cruje …. https://europa.eu/youreurope/business/selling-in-eu/competition-between-businesses/anti-competitive-behaviour/index_es.htm

Si realmente quieren una superliga europea , habrá una super liga europea , el espectáculo deportivo no puede ser un monopolio de una organización .

Salut

Josep Gualló
Josep Gualló
18.04.2021  ·  23:32

LA VERTABRACIÓ D’ESPANYA S’AGUANTA SOBRE LA LLIGA DE FUTBOL

Amb paraules semblants a aquestes, expressava Vàzquez Montalván la gran importància que sempre ha tingut el “Campionat Nacional de la Lliga de Futbol”.

Tenia tota la raó i l’estat espanyol ho sap i en té consciencia. Per tant hauria de estar forçosament en contra de que la lliga és deixi de jugar. Sempre s’ha passat pel folre les lleis internacionals que no li son favorables.

Sempre ha ignorat les lleis i ha anat a la seva. En aquest cas tindrà una petita dificultat. No parlem de lleis, si no dels interessos econòmics de les fortunes més importants del mon.

Aquest dilema tinc la sensació que que el resoldran a favor del poder econòmic. Probablement la “Sacrosanta Unidaz de España” plantejarà una forta batalla que em temo que farà llufa davant del poder dels que tenen els diners.

Haurem d’esperar a veure els resultats. Algun espavilat podria organitzar un joc de travesses.

Ed Garrido
Ed Garrido
18.04.2021  ·  23:41

G Rufian, 2018: “voy con Espana, me alegro cuando gana”.

Jaume Riu
Jaume Riu
19.04.2021  ·  00:09

Doneu-me un punt de suport i mouré el món, va formular encertadament aquell Arquimedes vora el mar a Siracusa. Avui és tan vàlida com aleshores l’estratègia de buscar on són els punts de suport més sòlids per aconseguir els grans canvis.
Per aconseguir que Catalunya sigui un estat independent en forma de república, la capacitat de lideratge del Barça i el ressò que té a nivell internacional, és un suport que de fa més de cent anys fa molta por al regne d’Espanya.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
19.04.2021  ·  00:46

Quan Espanya ja ha perdut la moneda pròpia i la política monetària és responsabilitat del Banc Central Europeu, el que li queda del seu projecte “nacional” de matriu castellana que passa per anorrear qualsevol cultura no castellana és l’estament militar (lligat a l’OTAN) les cadenes de TV espanyoles, els seus partits dinàstics (PP, PSOE) la lliga de futbol amb el recolzament institucional al R Madrid utilitzat per l’Estat com una manera de fer Espanya i poca cosa més.
En aquest sentit voler mantenir la lliga “nacional” és una manera, més important del que pugui semblar a simple vista, de seguir fent Espanya. Si cau la lliga cau una part ben important del ranci projecte nacional espanyol.
La superlliga és més Europa, més Catalunya, més democràcia i per tant menys Espanya.

Carles Blanc
Carles Blanc
19.04.2021  ·  00:47

“no li feia oix el futbol” … per frases com aquesta sóc subscriptor de Vilaweb.

josep soler
josep soler
19.04.2021  ·  04:10

Oixque!

Aquesta és una molt bona notícia. Espero que els espanyols deixin jugar al Madrid a Espanya però no deixin al Barcelona. Que facin com han fet amb el Torra: d’expulsar-lo a ell de la plolítica per penjar una pancarta amb la paraula llibertat i deixar que es presenti un falangista violent i condemnat.

Perfecte.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
19.04.2021  ·  05:50

Els equips alemanys no hi entren. La nefasta i franquista Merkel, la miserable que va aplaudir l’atunyinament dels catalans a cops de porra com si fossim animals de granja, per anar a votar, continua construint una UE FEIXISTA, contra la democracia a Europa

Montserrat Vela
Montserrat Vela
19.04.2021  ·  06:46

Quan la religió va deixar de ser l’opi del poble per cedir el lloc al futbol era qüestió de temps que s’interessessin per ell tota mena de voltors. Però com en qualsevol altra droga la responsabilitat de desenganxar-se no és del camell que la proporciona sinó de qui la consumeix.
Es poden dir moltes coses dels que controlen el mon del futbol però són les mateixes que es poden dir, per exemple, de la tecnologia o la moda. Quan comprem un mòbil o un jersei i no pensem en el regim d’esclavitud que es viu a les mines de coltan o a les fabriques de la Índia potser estem cometen el mateix greuge que quan mirem un partit de futbol i ens ho hauríem de fer mirar.
Es per això que no crec que en la qüestió de la superlliga sigui rellevant qui en són els propietaris per què l’enfrontament que veiem en realitat és entre una màfia local que vol mantenir privilegis i un model econòmic que se li queda petit aquest localisme i necessita una audiència global. A les hores la gran pregunta és qui controla tot això.
En el fons és el gran problema que es plateja a la majoria de l’activitat econòmica quan apareix la globalització i és com el poder polític segueix presoner de les seves misèries en comptes d’intentar el mateix salt d’escala que l’economia ja ha fet.

Josep Salart
Josep Salart
19.04.2021  ·  08:08

Vázquez Montalbán, comunista sòlid i intel·lectual refinat, avui estaría inscrit al Consell per la República a l’igual que en Pepe Carvalho. L’un instal.lat al despatx petit del costat d’en Comín i aprop del President Puigdemont. L’altre, a les ordres dels mossos de veritat i lluny de qualsevol trapero.
A españa, qui controla el fútbol, només l’importa robar a mansalva. Es lo mateix que li passa al senyor Pèrez, en Florentino. Els resultats esportius de casa seva l’importen menys que un rave. Estan per fer diners i manar als desgraciats que governen.

Vázquez Montalbán, comunista sòlid i intel·lectual refinat, no votaría ERC ni els comuns, això segur.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
19.04.2021  ·  08:14

Els dotze (de moment) clubs “apòstates” ja han dit que prefereixen jugar la Superlliga en paral·lel amb les competicions actuals. Les actuals autoritats esportives estatals (federacions, patronals del futbol) i multinacionals (UEFA, FIFA) ara fan tota mena d’escarafalls per fer veure que rebutgen aquesta possibilitat, però saben molt bé que sense els clubs principals els seus ingressos s’esvaïran irremisiblement. Per tant, no expulsaran els “apòstates”, ans a l’inrevés, buscaran un acord que els permeti retenir la major part dels seus actuals interessos econòmics. Cal recordar que la major part dels clubs han estat comprats com a inversions econòmiques? S’albira, doncs, un acord entre ambdues parts. Resultat previsible? Una nova subscripció al futbol televisat, sense que minvin gaire les actuals. Que això no és més que un negoci, basat en l’espectacle, però negoci, al cap i a la fi!

Jordi Torres
Jordi Torres
19.04.2021  ·  08:47

Quan es va començar a plantejar seriosament la possibilitat d’una Catalunya independent, una de les preguntes-amenaça més recurrents des de les espanyes era “Si Cataluña se independiza olvidaros del Barça y de la liga española”. Encara que aquesta nova superlliga respongui a purs interessos econòmics, la seva viabilitat pot demostrar, negre sobre blanc, que moltes de les sacrosantes institucions espanyoles, com la lliga, tenen els peus de fang (més ben dit, de bitllets), i com n’és de fàcil tombar-les, quan es donen les condicions adequades.

Xavier Ruiz
Xavier Ruiz
19.04.2021  ·  09:01

Jo ho veig bé, als que ens agrada aquest esport, no entenem perquè temporada rere temporada no podem veure jugar els millors equips enfrontant-se entre ells. Sempre hem d’estar pendents de si tenim la sort de que el sorteig de torn ens emparelli amb el City de Guardiola o el que sigui.
Hi ha partits que serien fantàstics de veure que es perden simplement perquè algú ha decidit en un sorteig que el FCB jugui contra el Shaktar Donets i no un equip de la seva mida. Hi ha anys que el campió de la competició l’ha guanyat jugant contra equips de taula mitja baixa.
Evidentment tot en aquesta vida gira al voltant dels diners, però estem parlant de clubs privats, deixeu-los que facin el que creguin convenient.
La gent s’hauria de preocupar de les lligues de les elèctriques, petrolieres, telecomunicacions, bancàries, etc.. que aquestes si que fan mal i poden perjudicar l’economia d’un particular que no li interessi el futbol.

Carles Farre
Carles Farre
19.04.2021  ·  09:07

Si es vol, a tot se li pot buscar la vessant o conexiò política, però la creació d’aquesta superlliga, si s’acaba fen, es purament per motius econòmics, i al nucli dur de la UE, ja li va be, doncs es també una forma de mantenir el ramat distret, mentre el van esquilan cada cop mes.. I per cert cap a la tardor, la generalitat prepara una esquilada mes, el nou impost sobre emissions de CO2 dels vehicles…

JOSEP MARIA PIJUAN
JOSEP MARIA PIJUAN
19.04.2021  ·  09:10

Lliga europea i arbitratge no dependent de la FEF, feu del R Madrid. Ben segur que al Barça li anirà millor i els culés disfrutarem molt més. Si al damunt serveix per desmembrar Ñ, bingo !!!

jordi Rovira
jordi Rovira
19.04.2021  ·  09:20

Descaradament real!: la lliga de futbol nacional és un dels elements claus en la construcció d’una voluntat nacional espanyola ( per construir ). I dissortadament pels interessos nacionals espanyols, la lliga ha patit dels mateixos defectes que, en general, anem descrivint. I sí, cridar Barça, o cantar l’himne del Barça era al 1969 “una manera de posar distanciament”, i és al 2021 una manera de reclamar la nació catalana. Catalana, basca, gallega… Deu ser per això mateix que la lliga de futbol a Espanya pateix tal inflació tan imperial com econòmica ( personatges com el senyor Villar Mir en són la prova) . Si en algun lloc hi ha una bombolla important al voltant del món del futbol professional, aquest lloc és Espanya. I mira per on! a voltes els fets es conjuren per agafar-se de la mà. Així ens trobem que tot jugant, jugant,… mirant qui la té més grossa; no en queda altra que tirar la pilota endavant. Finalment farem una lligueta europea, a l’estil americà. Serà el futbol una eina de construcció ara de la nacionalitat europea? O simplement una simple organització extractiva a gran escala, lligada al món del entertainment, un Las Vegas? O possiblement ambdues coses plegades i alhora? Qüestions totes elles més importants del que semblen, que ens van entrant en aquest món “apocalíptic” ( una terme que potser sigui exagerat, però ens situa de ple en el curs de l’important canvi que se’ns endú per endavant ).
Molt remarcable el grau de complementarietat entre l’article de l’editorial d’avui, i el del senyor Resina. I una pregunta a fer-se: l’ambició Europea, com n’està de lligada a les pèrdues de l’Estat nació medieval?

Lluís Pujol
Lluís Pujol
19.04.2021  ·  09:32

Amb el bàsquet ja ho van fer fa anys. Només va servir per ajudar a enfonsar els equips més modests (la Penya per exemple) i fer més ampla l’escletxa entre clubs amb accés a recursos, moltes vegades públics, com els drets de televisió, i els que ja mai més podran fer res de bo.

Gerber van
Gerber van
19.04.2021  ·  09:40

La copa holandèsa, KNVB Cup, sí té un nom polític perquè KNVB vol dir: ‘Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond’ (Associació Real de Futbol Holandèsa).

Però la casa reial holandèsa no té res a veure amb la d’Espanya. Precisament perquè el seu antecessor princep Guillem I d’Orange-Nassau, d’orígen alemany, va ajudar a independitzar els estats holandèsos d’Espanya. Avui al dia la casa reial cada vegada té menys responsabilitat política. Per exemple ja no formen cap part en la formació del govern després les eleccions.

Pere Grau
Pere Grau
19.04.2021  ·  09:43

Que lluny és aquell temps que el Barça era “més que un club”. I que cridar “Barça! Barça!” era un dels substitutius de no poder cridar “Visca Catalunya!”. I que lluny és aquell temps (els anys 40 del segle passat) que al Barça el jugador estelar era un Escolà que s’enorgullia de no haver fet ni un sol foul en tota la seva vida esportiva. Avui, en aquest món de mercenaris, de Condottieres a sou de qui els hi paga uns sous obscens. I ni un Laporta pot tornar a fer del club allò que havia estat. Són uns altres temps.

Altre tema: m’agradaria saber en quin món sideral viu el Sr. Boldú (5:50). Qualificar Merkel de “nefasta i franquista” no sols és trist sinó que és quasi còmic, de paròdia mal girbada. Tant de bo tots els polítics europeus fossin tan demòcrates i tant sensats com ella. I dir que va aplaudir els que ens estomacaven és posar els fets de cap per avall. Totes les veus autoritzades han dit que va ser una trucada d’ella la que va induir a Rajoy a parar els peus als seus sicaris. A la tardor es retirarà de la política, en un descans ben merescut. I tan Alemanya com Europa tindran més d’una ocasió per enyorar-la. I contra el que molts semblen creure, Àngela Merkel no és totpoderosa. El que passa és que carregar-li el mort és sempre un recurs molt usat per molts polítics que així volen distreure la gent de les fallades greus que ells fan (coma Grècia i a Itàlia…)

jaume vall
jaume vall
19.04.2021  ·  09:55

Se m’escapa si això pot beneficiar Catalunya. O perjudicar l’esport. Crec que no ho sap ningú. Clarobscurs. Si molesta a Boris Johnson, a J.Tebas, no deu ser pas mala cosa. Si el president ha de ser en F.Pérez, agafem-nos. No ho sé.
Em quedo amb els dos comentaris d’en Pere Grau : Si els jugadors s’estimen tant la samarra que vesteixen, que no tinguin sous obscens, i guanyin més per resultats i comportament. Si alguns consideren la sra. Merkel una desgràcia per a Europa, que el futur ens agafi confessats!

Anna Maria Mussons
Anna Maria Mussons
19.04.2021  ·  10:21

Ahir al vespre em vaig alegar de la notícia de la Superlliga, per moltes coses que ja es van escriure ahir, i que avui s’han anat ampliant. Ara bé, sempre hi ha alguna cosa que acaba aigualint la festa. El Sr. Florentino Perez en serà el president. No hi ha nungú més? No ens en podem desempellegar mai d’aquesta gent?

Jordi Parera
Jordi Parera
19.04.2021  ·  10:23

que faci el que vulgui el barça, com si es vol arruinar pagant millonades a paios ja millonaris, que de fet es el que fa, i es veu que pobrets futbolistes no es poden ni jubilar que han de ser directius, tecnics, etc per recompensar una trajectoria que ja hanb cobrat amb escreix.

David Badia
David Badia
19.04.2021  ·  11:31

En basquet jugan la LLiga europea i la lliga española (ACB) igual pasara amb la del futbol. No permeteran els politics espanyols que el Barça ni el Madrid no juguin la LLiga espanyola, es politica franquista, a mes tenin com a President en Florentino un franquista de cap a peus.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
19.04.2021  ·  11:59

Vicent, ara i aquí hi ha una trencadissa monumental que, si més no, augura un futur pèssim per la FEF. Però, també per la UEFA i la FIFA, acostumades a guanyar molts milions i repartint quantitats que, en justícia, són molt menors del que podrien ser. Parles de presidents estrangers amb una visió negativa dels fets. Jo crec, que és, penso jo, una condició no tant negativa i si ens ajustem a la realitat, veurem que el fet de tenir un president foraster no condiciona massa els èxits o fracassos dels clubs. Per exemple, el Chelsea econòmicament en mans d’un rus va adquirir una popularitat com mai havia tingut. Potser, algú pensarà que amb un president autòcton l’Espanyol no . hauria baixat a segona; l’Espanyol amb presidents de casa, també va baixar a segona divisió. I, és que els que empenyen els clubs són les aficions respectives. En fi, caldria molta reflexió i molt diàleg per qüestionar aquest afer tant novell i important per avaluar-lo en precisió.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
19.04.2021  ·  12:08

Ostiiii
Ara ja sé què diré quan algun borinot em digui “Si os independizais con quien jugara el Barsaaaa eeehhh…con el Nastiiii”
Friso per veure com la LligaEspanyistan expulsa el Barsaaaaaaa

PERE SIO
PERE SIO
19.04.2021  ·  14:22

Els Romans practicaven el circ com a forma de distracció de la gent i a Espanya durant el franquisme, el futbol era l’opi del poble per tenir-lo entretingut i distret.
Recordeu el Franco amb el Santiago Bernabeu i el Reial Madrid com a equip dek règim franquista.
Ara moltes coses no han canviat i només cal veure els personatges que manen la RFEF o el Col.legi d’Árbrits per veure el seu tarannà ranci, espanyolista, i reaccionari.
Dissabte la tribuna presidèncial n’era la millor imatge, sense cap dona, amb militars, el Borbó corrupte i el seu llepaculs (Pedro Sánchez) desprenia caspositat.
Que el Barça deixi de jugar la lliga espanyola i la selecció espanyola, del a por ellos, seria la millor notícia per a Catalunya.

Josep M. Mas
Josep M. Mas
19.04.2021  ·  15:11

Fa una colla d’anys que un amic mallorquí resident a Alella em va dir el següent: “les tres forces que vertebren Espanya són el futbol, el ministeri d’hisenda i allò de “ya es primavera en El Corte Inglés”. Portem dos anys sense cues al Corte Inglés i hem pogut constatar manta vegades la “inconsistència” de l’ens recaptador. El futbol, és clar, és tota una altra cosa.

Carles Boira
Carles Boira
19.04.2021  ·  15:14

Això és pur elitisme, els rics q volen ser més rics
Si aquest ‘bodrio’ el presideix Florentino!!!!
Els clubs més serioses del continent, q son els alemanys no volen saber res
Sr Partal, dir q el Tottenham el Arsenal, el Milan, el AT Madrid… son els millors club A d Europa. No em faci riure!

enric llopis
enric llopis
19.04.2021  ·  19:25

A mi em dol veure en Messi, el Barça, recollint una copa de mans del borbó corrupte. Abans era el generalísimo. Han canviat les coses?

Antoni López
Antoni López
20.04.2021  ·  01:17

El Florentino vol, desítja, mes calés i sobretot mes poder….por la Patria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes