Aturar-se per no morir d’èxit: canvis a Som Energia per l’impacte de la guerra

  • La cooperativa deixa de signar nous contractes per no arriscar-se a perdre diners en un context de volatilitat dels preus de l'electricitat

VilaWeb
Ovelles passant pel mig de les plaques solars de la planta de Som Energia a Lora del Río, Andalusia
Josep Rexach Fumanya
17.03.2022 - 09:15
Actualització: 17.03.2022 - 10:15

La guerra entre Rússia i Ucraïna ha causat una fluctuació sense precedents del preu de l’electricitat en el mercat majorista espanyol. La setmana passada, va assolir un preu mitjà diari de 544 euros per MWh. Avui, se situa en 263 euros, un 52% menys. Aquests canvis bruscos difícils de preveure han tingut un efecte directe en les petites comercialitzadores elèctriques, que tenen poc múscul financer i han hagut de renunciar a donar d’alta nous clients.

És el cas de Som Energia. Divendres passat, aquesta cooperativa energètica va enviar una carta als seus socis per a anunciar-los que no acceptaran nous contractes mentre no s’estabilitzi el mercat energètic. Pot semblar una paradoxa, però ho fan per no perdre diners i no posar en risc les seves finances. L’explicació, la fa Eduard Quintana, membre de Som Energia: “Per cada nou client que tenim, hem d’avançar uns avals assegurant que pagarem l’energia que es consumeixi. Aquesta compra s’ha de fer cada setmana, però al client la facturem cada mes. Per tant, paguem per endavant allò que consumirà cada client.”

En conseqüència, com més puja el preu de la llum al mercat majorista i com més clients tenen –han superat els 130.000–, més grans són aquests avals. Les dades parlen per si soles. Fa un any, la companyia pagava dos milions d’euros setmanals en avals; enguany, en paga sis milions. Aquest esforç financer només el poden fer grans companyies que tenen capacitat d’avançar grans capitals. Preguntat si la solució dependria de facturar setmanalment als clients, Quintana diu que seria una mesura d’emergència, però que de moment no és sobre la taula.

En paral·lel, el Consell Europeu estudiarà un canvi en la tarifació que hauria d’arribar a final de mes i reduiria el preu de les factures. Aquest és l’altre motiu pel qual han aturat l’entrada de nous contractes a Som Energia: “Pot ser que ara compris a un preu, posis uns avals i que d’aquí a tres mesos el sistema de preus hagi canviat a la baixa i hagis fet un esforç financer en va.”

Aquests darrers mesos, Som Energia anava creixent a un ritme de mil contractes nous la setmana. Això vol dir que d’aquí a dos mesos potser haurien hagut de finançar la compra d’electricitat a deu mil clients més, però hi han renunciat per assegurar-se la viabilitat econòmica. “Ens ha sabut molt de greu, prendre la decisió, però havíem de fer una pausa per no morir d’èxit i no perdre qualitat en l’atenció dels clients que ja tenim”, diu Quintana.

Pendents del canvi de tarifació

La tarifació de la llum ve marcada per una subhasta en què el kilowatt més car és el que acaba establint el preu final. Les primeres energies que es compren al mercat majorista són la nuclear i l’eòlica, les més barates, però si el sistema requereix més fonts d’energia, ha de recórrer a d’altres que són més cares. La que té un cost més alt de producció actualment és l’electricitat que es fabrica amb gas, fet que acaba alterant el cost final de tota la factura elèctrica. Això, afegit al context d’incertesa a causa de la guerra i que Rússia és el principal subministrador de gas, ha ocasionat canvis bruscos en el preu final de la llum.

Per tot això, Som Energia preveu que no tornarà a acceptar socis fins que no s’hagi actualitzat la normativa europea prevista i que desvincularà el preu del gas del de l’electricitat. El canvi, previsiblement, hauria de rebaixar el preu de la llum. Quintana creu que la reforma ha de significar una millora per als consumidors, però que s’ha de redactar amb cura. “Cal anar amb cura, perquè potser fas una reforma de llei amb bones intencions i d’aquí a uns mesos comences a veure unes conseqüències no desitjades per una altra banda; o d’aquí a un any un tribunal diu que no has respectat la normativa i has d’indemnitzar empreses perjudicades.”

Per la seva banda, ahir, el govern espanyol va garantir que abaixaria el preu de la llum, el gas i la gasolina amb un decret que té previst d’aprovar el 29 de març. Diu que ho farà independentment de si el Consell Europeu acorda finalment les mesures per a deslligar el preu del gas de l’electricitat en la reunió convocada la setmana vinent.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any