Símptomes positius en l’activitat del mes de febrer


  • Segons els primers indicadors, la situació podria ser millor que no es preveia · L'ocupació ha anat bé, i les vendes al comerç, també · Els directors de compres veuen la demanda interna com a motor de l'economia i l'AIReF estima un creixement del 0,7% en el PIB del primer trimestre sobre l'anterior

Jordi Goula
06.03.2024 - 19:50
VilaWeb

Realitat o miratge? És molt d’hora per a parlar sobre si enguany l’economia es va redreçant o no, però hi ha alguns símptomes que ens haurien de fer pensar una mica. Els primers indicadors de l’any, sobretot els del febrer, són bons. I això pot ser una flor d’estiu o no. D’acord. Però, sigui com sigui, és un bon exercici tenir-ho present. Després, ja veurem com es desenvolupa tot plegat els mesos vinents.

De moment, ahir vèiem que el conjunt de sectors d’activitat i establiments adherits a Comertia havia tingut una mitjana de creixement del 4,4% durant el mes de febrer respecte del mateix mes de l’any anterior. Les dades posen de manifest un creixement a l’alça durant els dos primers mesos de l’any. Al llarg del mes, el 78% de les empreses associades ha tingut un augment de vendes en valor respecte del mateix mes de l’any anterior; un 0% les ha mantingudes i un 22% les ha disminuïdes. Ha estat un bon mes, doncs. I els empresaris de Comertia són optimistes i preveuen que les vendes el mes vinent s’incrementaran d’un 5,3% respecte del març de l’any passat. “El Mobile World Congress ha estat una bona notícia per a Barcelona, perquè té un impacte molt positiu per a la restauració, el lleure i els sectors més vinculats al turisme. És una projecció internacional de la ciutat que ens posiciona com a capital moderna del mòbil i hub digital”, ha dit el president de Comertia, David Sánchez.

Barcelona Oberta, l’associació que reuneix els principals eixos comercials turístics de la ciutat, també parlen del febrer en positiu. La seva directora general, Elvira García, afirma: “El febrer ha estat molt bo, per a la restauració especialment, gràcies als congressos ISE i MWC, tot i que l’hivern que no hem tingut ha afectat negativament els sectors de la moda i parament de la llar. La gran afluència de visitants al MWC i a l’ISE ens fa augurar una bona campanya d’estiu, perquè, entre més coses, els executius que vénen a aquests congressos acostumen a tornar a l’estiu amb la família.”

I no són les úniques indicacions que les coses potser van una mica més bé que no ens pensàvem. Recordem que la previsió d’enguany és la d’un creixement que anirà de menys a més els quatre trimestres. Abans-d’ahir, sense anar més lluny, vèiem com les afiliacions a la Seguretat Social havien crescut força a Catalunya, fins a representar gairebé la quarta part de l’augment de totes les registrades en el conjunt de l’estat espanyol. I la Pimec constatava que era “un comportament del mes de febrer més bo que no es preveia.”

És segur que el MWC hi ha ajudat, però tornant a l’indicador de Comertia, els resultats per sectors podrien fer pensar que la cosa va una mica més enllà dels visitants de luxe que han vingut. Així, explica que la categoria d’alimentació bàsica ha encapçalat l’augment de vendes totals amb un 11,2%; seguit de complements de la persona (10%), lleure i cultura (6,7%), i altres (sobretot, cotxes, 6,1%). En canvi, la moda s’ha vist especialment afectada per les condicions meteorològiques impròpies que hem tingut i les seves vendes han disminuït d’un 2,4%.

Pot ser que el consum intern estiri l’activitat? És d’hora per parlar d’això, però hi ha un altre indicador que sembla que apunta cap a aquesta banda. La inflació del febrer ha desaccelerat el creixement fins al 2,8%, la qual cosa significa una millora en el poder adquisitiu, sobretot, en les classes mitjanes, on el pes dels aliments –l’ovella negra de la millora dels preus– en el pressupost familiar té un pes suportable.

Per una altra banda, la situació actual dels nostres dos principals clients exteriors no és que sigui la més bona. Ni França ni Alemanya travessen el seu millor moment, han retallat les previsions i el ritme de creixement voreja el 0% en ambdós casos. D’ací a un parell de setmanes, sabrem les exportacions del gener, i no m’estranyaria gaire que tinguéssim un petit esglai si continua la desacceleració registrada aquests darrers mesos. Per tant, la tirada exterior no pot ser un motor de l’activitat en aquests moments.

A més, hi ha un fet que em fa pensar que tot això ens pot portar a una sorpresa positiva, que no seria la primera dels darrers temps. L’estimació del PIB en temps real que elabora l’AIReF, actualitzada en data d’ahir, diu que el creixement del primer trimestre sobre l’anterior, al conjunt de l’estat espanyol, és del 0,7% i l’interanual, del 2,3%. Són xifres superiors a les previsions que s’han fet fins ara. Per exemple, l’últim panel de Funcas, corresponent al gener, fa una estimació de creixement per al primer trimestre del 0,3%, menys de la meitat del que apunta el càlcul de l’AIReF en aquests moments.

I he deixat per al final les estimacions que fa l’enquesta dels directors de compres per a tot l’estat espanyol, referides al mes de febrer, els anomenats PMI. Ahir va sortir la corresponent als serveis i al total, i la setmana passada, la de la industrial. Doncs bé, la interpretació del moment que fan, sobretot a la banda dels serveis, és força encoratjadora.

El comentari del director de la publicació afirma: “L’estat espanyol continua avançant en la sendera del creixement. L’índex PMI del sector serveis ha experimentat un augment en comparació amb el mes anterior. De manera similar a les millores observades en el sector manufacturer, l’impuls en el sector serveis també es deu a l’augment de la demanda interna. [Compte amb això!]. Sembla que, actualment, el país travessa un repunt impulsat per la demanda. La nostra estimació en temps real, que inclou els índexs PMI, anticipa un creixement sòlid el primer trimestre. Aquestes dades subratllen la resiliència del país, especialment considerant l’expansió econòmica estable de l’any passat. No obstant això, els impulsos procedents de l’exterior continuen essent limitats.”

I afegeix que l’estat espanyol és el segon en el rànquing de la seva puntuació, després d’Irlanda, per davant d’Itàlia, i encara més de França i Alemanya, els altres tres grans països de la zona euro. I diu: “Enmig d’un retorn al creixement de la producció manufacturera i un augment accelerat de l’activitat del sector serveis, l’expansió de l’economia del sector privat espanyol va millorar al febrer. Segons les últimes dades, es van observar també tendències positives en el volum de noves comandes, i l’augment en general és el millor registrat en nou mesos.” Per això, “la confiança en el futur va millorar fins a aconseguir el seu nivell més alt en dos anys.”

Insisteixo que encara no es poden començar a fer cabòries d’aquesta mena. Però les dades que anem sabent del primer trimestre, quan tot just hem travessat la meitat, indiquen que s’avança una mica més bé que no es preveia. De moment, el mes passat, l’OCDE va augmentar una dècima la seva previsió per al 2024, i avui el BBVA Research les apujava de sis dècimes. És poc, però potser –només potser– és un començament de canvi a positiu. Veurem què passa amb els pròxims indicadors, però, fins ara, els resultats de l’enquesta dels PMI el 2024 em semblen força importants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor