S’ha mort Manolo Miralles, músic d’Al Tall i referent del País Valencià

  • Va ser un dels fundadors d'Al Tall al costat de Vicent Torrent i Miquel Gil

VilaWeb
Arnau Lleonart
29.07.2023 - 20:18
Actualització: 30.07.2023 - 01:26

Manolo Miralles, músic i cantant fundador d’Al Tall, s’ha mort. VilaWeb ho ha confirmat de fonts familiars. Nascut a Xàtiva l’any 1952, de ben jove ja va començar a tocar la bandúrria. Durant els anys setanta va conèixer Vicent Torrent i Miquel Gil, amb els quals va fundar Al Tall el 1975. Justament, dimecres va enviar una nota de veu de suport a Vicent Torrent per la concentració que es va fer davant de l’auditori de Torrent per la censura del nom exercida pel nou govern municipal.

Al Tall va incorporar la bandúrria per a enriquir el so, i posteriorment Miralles va interessar-se per altres instruments de corda com l’arxillaüt, el llaudí, la mandolina o el violí, que també incorporava en les seves composicions. Miralles no es va quedar en els instruments de corda, sinó que també en va tocar de percussió com el bendir, el darbuka, el djembé o el tam-tam i de vent, com la dolçaina que sona a Cançó de llum.

La història d’Al Tall es va allargar durant gairebé quaranta anys, fins al darrer concert, el 18 d’octubre de 2013, al Palau de Congressos de València. Durant aquestes quatre dècades van esdevenir referents al País Valencià per la reinterpretació reeixida de la música tradicional valenciana i la celebració de la música popular mediterrània.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Manolo Miralles al Festival de la Fira de Juliol de 1971, a l'Albereda, València. Fotografia: ©RAFA SENA
Concert del 25 d'abril de 2016. Manolo Miralles actua a la bandúrria amb Al Tall. Fotografia: ©PRATS i CAMPS
Concert antològic al Teatre Principal de València el 2016, amb intercanvis de cançons entre cantants i grups, com un homenatge a la Cançó. Fotografia: ©PRATS i CAMPS

En una entrevista a VilaWeb després d’haver anunciat la dissolució d’Al Tall, lamentava que la música tradicional no fos més coneguda, i, en canvi, fossin populars estils musicals d’altres països, i confessava el seu desig de continuar treballant en la recuperació dels estils propis. “La majoria de la gent sap molt bé què és un blues, què és un setze compassos, un vint-i-quatre, els estils del rock… Però quan preguntes pel fandango, la jota o l’onze per huit, se n’estranyen. Aquest desconeixement implica no poder usar aquestes eines. I aquesta és la meua dèria, la d’Al Tall”, deia.

La vetlla del músic serà la vesprada de diumenge al Tanatori Servisa, el mateix lloc on dilluns s’hi farà l’acte de comiat a partir de les 10.30.

Mostres de dol

La notícia del traspàs de Miralles ha provocat tota mena d’expressions de condol. Acció Cultural del País Valencià en parla com un “amic, còmplice de tantes iniciatives, i bona persona”, i mostra el condol a amics i familiars.

El cantant Pau Alabajos diu d’ell que va ser “un dels personatges claus en la història de la música valenciana”, i destaca que va presidir el Col·lectiu Ovidi Montllor durant disset anys. “Se’n va una persona de qui he aprés moltíssim, un dels grans. Et trobarem a faltar, amic”, escriu.

El sociòleg Rafa Xambó explica que ahir va estar amb ell quatre hores, però que no s’hauria pogut imaginar que la mort arribaria tan de pressa. “Estic desolat. Adéu, amic”, escriu, i demana respecte i espai per a la família.

Tomàs de los Santos, cantautor, el defineix com “un treballador de la música, un company, un referent”. “Ha faltat Manolo Miralles i no m’ho puc creure. Et trobarem molt a faltar, estimat. Ens queda la música i una buidor molt gran”, escriu.

Enric Morera, ex-president de les Corts Valencianes, diu que té “el cor en un puny”. “Ningú ens farà baixar la cara. Et trobarem a faltar mestre i amic”, escriu.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any