S’ha mort el crític d’art Arnau Puig

  • Era el darrer component del grup Dau al set, que va impulsar l’avantguarda artística a Catalunya durant la postguerra i en plena dictadura

VilaWeb
Redacció
29.03.2020 - 17:31
Actualització: 29.03.2020 - 17:43

S’ha mort Arnau Puig (Barcelona, 1926), crític d’art i filòsof, un dels fundadors del grup Dau al Set. S’ha mort a 94 anys, després d’una llarga malaltia, segons que ha donat a conèixer l’editorial Comanegra, amb la qual va publicar els seus últims cinc llibres. Home reflexiu, activista cultural, va dedicar la vida al món de l’art, en especial a l’art català, durant més de setanta anys. I va estar actiu fins al final. Sovint apareixia en conferències de premsa de presentacions d’exposicions, sempre amb un somriure i gran bonhomia. El seu bagatge li aportava singularitat i fondària als seus articles i llibres. L’any passat encara va publicar un darrer llibre dedicat al poeta i amic Joan Brossa, Brossa, escamotejador i burleta’, del qual se’n celebrava el centenari del seu naixement.

L’any 2012 va ser destacat amb el Premi Nacional de Cultura i també se li va dedicar una exposició a la Virreina Centre de la Imatge, a Barcelona, amb el títol ‘Arnau Puig. Pensar la imatge’. Era una exposició que permetia d’entendre la trajectòria i la contribució que Puig va fer al món de l’art a Catalunya. ‘Però jo no sóc cap artista, només sóc una persona que pensa la vida.’ És així com es veia, com es mostrava, com assumia la vida Arnau Puig. També va ser reconegut amb Creu Sant Jordi (1992), premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (2003) i Medalla de l’Ajuntament de Barcelona al mèrit cultural (2004) i també va ser nomenat Cavaller de la Legió d’Honor que va concedir-li el govern francès l’any 2017.

El reconeixement amb el Premi Nacional de Cultura a la seva trajectòria aporta un bon resum de les seves aportacions més destacades: «Per la seva llarga i fructífera trajectòria com a crític d’art, sociòleg i filòsof, fundador de les revistes Algol (1946) i Dau al Set (1948-1956), que ha traslladat a la cultura del nostre país el pensament existencialista viscut a París de primera mà a la Universitat de la Sorbona, entre 1956 i 1961. Ha publicat, entre més, ‘Escrits d’estètica. Filosofies’ (1997), ‘Històries de Dau al Set’ (1998), ‘Dau al Set, una filosofia de l’existència’ (2003) i l’any 2011 publicà ‘Una filosofia de la itinerància’, sobre l’empremta filosòfica existencial que ha marcat la seva experiència personal com a filòsof heterodox que imposa l’acció vital i la llibertat per encarar la realitat. Com a crític d’art, sempre ha estat al costat dels creadors i com a filòsof el seu pensament abraça ciència i tecnologia, psicologia i comunicació, sociologia i antropologia, i també metafísica.»

De formació autodidacta a causa dels estralls de la Guerra Civil, ja de ben jove va fer amistat amb altres joves artistes i crítics, sobretot amb el pintor Joan Ponç i amb el poeta Joan Brossa, que van saber enllaçar amb la modernitat estètica de la Segona República. Després, juntament amb Antoni Tàpies i Modest Cuixart, van fundar el 1948 el grup Dau al set, amb el qual van impulsar l’avantguarda artística després de la guerra i en plena postguerra i violenta dictadura.

Es va formar en filosofia a la Universitat de Barcelona i, a la dècada dels 50, va especialitzar-se en sociologia de l’art i de la cultura a la Sorbona de París, on va ser influït per l’existencialisme. Amb una beca del govern francès, va finalitzar els seus estudis tot viatjant per Europa i Amèrica.

A partir del 1968 Puig va ocupar la càtedra d’Estètica de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. També va ser director de l’Institut d’Història i Arqueologia del Consell Superior d’Investigacions Científiques, a Roma.

Darrerament, el seu llegat va ser font de discussió, perquè la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya no se’n va voler fer càrrec. Poc abans de morir, només fa dos dies, a l’hospital, Arnau Puig va signar un acord de donació a l’arxiu de la UPC.

Per saber-ne més:
Viatge al centre de Joan Brossa, poeta, escamotejador i burleta.
per Xavier Montanyà (14.02.2019)

Arnau Puig: ‘Només sóc una persona que pensa la vida’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor