Mitjans europeus signen un manifest per a demanar l’alliberament de Julian Assange

  • Una iniciativa de Mediapart, a la qual s’ha adherit VilaWeb, reclama el final de la persecució contra Assange i que els Estats Units deixin de reclamar-ne l’extradicció

VilaWeb
Redacció
28.09.2023 - 21:40
Actualització: 29.09.2023 - 10:54

El diari francès Mediapart, amb un manifest, ha fet una crida per a demanar l’alliberament de Julian Assange. VilaWeb és un dels mitjans de comunicació europeus que s’hi han adherit, conjuntament amb Reeflets.Info (França), Blast (França) Der Spiegel (Alemanya), Il Fatto Quotidiano (Itàlia) i InfoLibre (Espanya).

El manifest, estructurat en forma de carta oberta, s’adreça a Joe Biden, president dels Estats Units, país que l’acusa de diversos delictes per haver publicat al portal WikiLeaks informes, documents i notícies secretes que esquitxen directament el govern nord-americà. Els mitjans signants consideren que la publicació d’aquests documents és necessària “per a garantir que el públic sàpiga tot allò que es fa en nom seu, de manera que pugui prendre les seves decisions lliurement, sense veure’s encegat per la propaganda i les mentides”.

Heus ací el manifest, íntegre:

Benvolgut Sr. President dels Estats Units d’Amèrica,

Som periodistes, i com a tals hem vingut a demanar-vos que desistiu de cometre una injustícia contra un dels nostres, Julian Assange.

Després de tretze anys de persecució, aquest ciutadà australià és actualment empresonat al Regne Unit sota amenaça d’extradició als Estats Units, a instàncies d’una justícia condicionada que el tracta com si fos un espia o un traïdor. Més enllà del destí inic del fundador de WikiLeaks, aquest procediment converteix el periodisme en un delicte i posa en perill tots aquells que exerceixen aquesta professió, a tot el món.

Som periodistes, és a dir, servim un dret fonamental universalment proclamat: el dret de saber tot allò que sigui d’interès públic, un dret que, als Estats Units, és protegit per la primera esmena de la constitució. Els periodistes, diu el Tribunal Europeu de Drets Humans, són els “guardians” de la democràcia. Poden pertorbar, disgustar i fer enfadar, però són necessaris per a garantir que el públic sàpiga tot allò que es fa en nom seu, de manera que pugui prendre les seves decisions lliurement, sense veure’s encegat per la propaganda i les mentides.

Julian Assange no ha fet sinó revelar informació d’interès públic, i en això ha actuat com a periodista. Podem donar-ne fe, especialment perquè hem publicat aquesta informació, hem col·laborat activament amb WikiLeaks i, en alguns casos, hem publicat investigacions signades per Julian Assange. Malgrat que tothom ha estat capaç de jutjar la utilitat democràtica de les seves revelacions, els procediments que han incoat contra ell els Estats Units d’Amèrica tan sols poden reforçar els poders autoritaris en la repressió contra el periodisme independent i la premsa lliure.

Som periodistes, de diverses sensibilitats i opinions, però tots compromesos amb el mateix ideal professional: servir la veritat dels fets. Per això, senyor president, us instem a posar fi als procediments d’extradició contra el fundador de WikiLeaks. Per tal de restablir la veritat de què som garants: abans que la història, Julian Assange ha servit el periodisme.

Primers signants:

Mediapart (Edwy Plenel, director i cofundador);
Blast (Denis Robert, fundador);
Il Fatto Quotidiano (Marco Travaglio, director);
InfoLibre (Jesús Mara, director editorial, i Daniel Basteiro, editor en cap);
Reflets.info (Antoine Champagne, directora editorial);
Der Spiegel (Melanie Amann, coeditora en cap);
VilaWeb (Vicent Partal, director).

Els mitjans que vulguin afegir-se a aquesta apel·lació poden fer-ho saber escrivint a: pourassange themediapart.fr.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor