La sequera a Texas revela petjades de dinosaures d’ara fa 113 milions d’anys

  • Són d'un acrocantosaure, una espècie de dinosaure bípede d'uns 12 metres de llargada i 2.400 quilograms de pes

VilaWeb
Redacció
24.08.2022 - 20:34
Actualització: 24.08.2022 - 21:33

La sequera extrema al sud-oest de l’estat de Texas, als Estats Units, ha descobert petjades de dinosaures de cent tretze milions d’anys d’antiguitat, fins ara cobertes pel curs del riu Paluxy.


Segons els investigadors, les petjades són d’un acrocantosaure, una espècie de dinosaure bípede d’uns dotze metres de llargada i dos mil quatre-cents quilograms de pes que va viure a Nord-amèrica durant el Cretaci inferior.

Les petjades s’han conservat fins ara perquè els sediments trepitjats s’han calcificat fins a convertir-se en la pedra calcària, que ara és al fons del riu. En condicions normals, les petjades són sota unes quantes capes de sediments orgànics transportats per l’aigua, cosa que les protegeix de l’erosió i n’explica l’estat de conservació excepcional –fins al punt que s’hi poden distingir les ungles de cada peu.

Durant l’episodi de sequera extrema, que en alguns trams ha eliminat qualsevol rastre del riu Paluxy, també han aparegut petjades del Sauroposeidon proteles, que amb uns quinze metres d’alçada és el dinosaure més alt conegut.

Tot apunta que aquestes petjades aviat tornaran a ser sota l’aigua. Texas espera una setmana de pluges torrencials que previsiblement faran tornar el riu Paluxy al seu cabal habitual, o més i tot.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any