El SEPC i Alerta Solidària presenten la Xarxa de Centres Insubmisos en defensa del català

  • La xarxa, que engloba tant estudiants com docents, també fa una crida perquè famílies, AFAS, assemblees d'estudiants, entitats i centres educatius s'hi adhereixin

VilaWeb
Redacció
11.03.2024 - 19:05
Actualització: 11.03.2024 - 19:19

El SEPC i Alerta Solidària han presentat aquesta tarda la Xarxa de Centres Insubmisos, amb el lema “Xarxa activa, llengua viva”, per a defensar la llengua catalana en l’àmbit educatiu. La xarxa, que engloba tant estudiants com docents, també fa una crida perquè s’hi adhereixin famílies, associacions de pares, assemblees d’estudiants, entitats i centres educatius.

En un comunicat conjunt, Gerard Calvera, representant del professorat, ha dit que hi ha una emergència lingüística d’ençà de fa temps: la sentència del 25% del castellà a les aules –aplicada a alguns centres–; l’eliminació del català i l’aragonès com a llengües pròpies de l’Aragó; la no aprovació de la llei Molac a Catalunya Nord, que possibilitava un marc legal per a impulsar la immersió lingüística als centres educatius; la dissolució  de l’Oficina de Drets Lingüístics i la censura de revistes i grups de música al País Valencià; i la segregació lingüística de les Illes Balears en són exemples. Per tot això, diu, fan una passa endavant per organitzar-se i plantar cara a noves ofensives imposades pels estats espanyol i francès. “Serà gràcies al suport mutu i la desobediència civil conjunta que aconseguirem de mantenir viu el català”, ha dit. “La gent ha mantingut viu el català a casa quan als carrers estava prohibit –ha afegit–. L’educació és l’eina amb què es pot mantenir l’ús social i acadèmic d’una llengua.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

 

Per la seva banda, Júlia Portet, portaveu estudiantil de la Xarxa de Centres Insubmisos, ha assegurat que la defensa d’una llengua s’ha d’articular des d’una perspectiva cohesionadora. “La llengua catalana és l’eix vertebrador dels Països Catalans: cohesiona tot el territori i articula un projecte polític de construcció nacional i de trencament amb els estats espanyol i francès.” Així doncs, la xarxa pretén convertir cada escola, institut i centre educatiu en un “vèrtex contra les imposicions lingüístiques”, agrupant totes aquelles persones “disposades a desobeir”. “El català és la llengua que ens han ensenyat a casa, però també a l’escola, i que ens identifica com a poble.” Amb tot, denuncien que el projecte de decret del règim lingüístic del sistema educatiu impulsat fins ara per la Generalitat de Catalunya no és suficient. “La Generalitat ha estat insuficient amb les seves mesures”, ha al·legat Portet. Així i tot, no presenten cap mesura concreta per a fer-hi front, sinó que volen ser una xarxa cohesionada per a “defensar col·lectivament” el català a les aules.

A més, la xarxa no només vol donar resposta a les diferents ofensives, sinó que també vol ser una empara legal. Eva Pous, advocada d’Alerta Solidària, ha anunciat que des de la plataforma posen a disposició de la xarxa i d’aquelles persones que puguin ser represaliades la cobertura jurídica i política d’Alerta Solidària acompanyant-les en tot el procediment. Tanmateix, a partir d’avui, també posen a disposició un conjunt de recursos per avançar en la consolidació de la xarxa i proporcionar eines formatives adreçades tant a estudiants com a docents que presentaran les properes setmanes arreu dels Països Catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any