Sentit d’estat

Andreu Barnils
22.11.2015 - 02:00
Actualització: 22.11.2015 - 11:09
VilaWeb

Què creu que pot passar, president, si la CUP el vota a vostè de president? No creu que pot partir-se pel mig? O només afeblir-se? I què vol dir, exactament, una CUP feble? Doncs l’espanyolisme fent-se fort al seu espai. Si ho vol amb noms, un Joan Coscubiela més fort, i una Ada Colau més lluny. En lloc d’un Antonio Baños arrasant en aquest espai. Què prefereix vostè? De veritat que ningú no veu l’error de forçar tant la màquina? I no em parli, president, de tenir raó, més vots, o acords al programa. Perquè si ens aferrem tots al programa electoral, doncs aquí tothom té raó, i no avancem. No és pas un cas en què es tracti de tenir raó. Aquí es tracta de tenir sentit d’estat. I la pregunta, em fa vergonya de fer-la, és aquesta: vostè té sentit d’estat, president?

Que no ho veu, president, que només són divuit mesos? Que no ho veu que, si tot va bé, després votem constitució? I que si vol, vostè es presenta de president? El primer president de la República Catalana. Per què coi el vol el càrrec de darrer president autonòmic català? No entenc l’obsessió, en el seu cas, la veritat. Darrer president autonòmic català. ‘Big deal’, mestre. Em pensava que aquí es tractava de ser president de la república. I com més aviat, millor.

Jo no em creuré, mai de la vida, que un govern transitori de divuit mesos amb Mas de president, i amb Romeva, Junqueras i Munté al govern sigui tan allunyat, i tan diferent, i tan dolent respecte d’un govern amb Romeva de president, i Mas, Junqueras i Munté al govern. Tanta diferència hi ha? Però ara vostè compari aquests divuit mesos amb la CUP a tot gas, o amb la CUP afeblida. Ara hem de tenir part de la CUP barallats entre ells perquè l’han votat de president? En aquest moment ens interessa això? Ja anirà bé de cara a votar la constitució? No ho veig gens clar.

Sempre puc anar equivocat. I que la CUP no es tensi gens per dins. Ho veurem els dies vinents, que consulten les bases sobre aquesta qüestió. Però vostè, personalment, què creu que passarà a la CUP si el voten a vostè de president? Potser m’erro, però jo només hi veig que tensió, si fan això. I ara compari aquesta tensió amb la que hi hauria a Junts pel Sí si acceptaven de cedir ells. Vol dir que seria la mateixa? Un Mas conseller primer, vice-president o portant Afers Estrangers, és evident que no agradaria a molta gent de Junts pel Sí. La cessió faria mal. Ho sé. I ho entenc perfectament. Només faltaria. Aquí la pregunta és a quina banda fa més mal de cedir. I com afecta això tota la resta.

Vostè, president, deixi que la resta comptem vots, raons, i programes. I quedi’s, si és que en té, el sentit d’estat.

No vull acabar aquest article sense acceptar que el mateix raonament es pot aplicar a l’inrevés: quina importància hauria de donar la CUP a Mas president, si només són divuit mesos? Total, enllestim abans. És una pregunta pertinent del tot. I és la CUP, com Artur Mas, que haurà de veure què la divideix menys, què ens divideix menys al conjunt, i com ens afecta a tots la solució. Perquè de res no serveix que guanyi una banda si hi perd el conjunt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any