Selectivitat 2022: Què hem de fer i què no quan tenim un examen important?

  • Us oferim un recull de consells que cal tenir en compte per a afrontar els exàmens de selectivitat amb èxit

VilaWeb
Redacció
05.06.2022 - 21:30

D’ací a pocs dies, milers d’estudiants faran les proves per a accedir a la universitat. Els alumnes que es presenten a la selectivitat 2022 han de fer entre cinc exàmens i vuit, concentrats en tres dies. Una bona preparació i una planificació dels estudis és clau per a fer les proves amb èxit, però què hem de fer quan tenim l’examen davant? Com podem evitar de quedar-nos en blanc o posar-nos nerviosos? Hi ha res que hàgim d’evitar? A continuació, us oferim un recull de consells a tenir en compte per a afrontar els exàmens de la selectivitat 2022 de la millor manera possible.

Descansar bé la nit abans de l’examen

Per a obtenir uns bons resultats a les proves, els experts recomanen descansar bé la nit abans de l’examen. “Dormir bé i prou hores és clau per a treure el màxim rendiment el dia de la prova”, diu Modesta Pousada, professora dels estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i directora del grau de Psicologia de la Universitat Oberta de Catalunya.

Esmorzar

Una altra recomanació és esmorzar abans de fer la prova, per tenir prou energia per a afrontar-la. Haver ingerit alguna cosa a casa o entre exàmens pot afavorir a l’estudiant de tenir més bon rendiment i concentrar-se amb més facilitat. “No s’ha d’anar a fer la prova amb l’estómac buit”, assenyala Pousada.

Anar-hi amb temps

És important planificar-se bé per arribar amb prou temps fins al centre on es fan els exàmens. “No hi ha res que estressi més i perjudiqui més l’estudiant que arribar just de temps”, diu. Per tant, convé sortir amb prou antelació, tenint en compte possibles imprevistos: “Tenir una dificultat d’última hora o que passi alguna cosa al transport públic que t’obligui a arribar corrents a la prova és el pitjor que et pot passar. Hi arribes desconcentrat i atabalat”, afegeix.

No repassar abans d’entrar a l’aula

Una de les claus per a afrontar les proves d’accés a la universitat amb èxit és tenir temps per a repassar, durant les jornades d’estudi i de manera general el dia abans dels exàmens. Tanmateix, cal evitar de repassar els apunts el mateix dia de l’examen. “No s’han de mirar els apunts al vestíbul abans d’entrar a fer l’examen: el que has estudiat ja t’ho saps”, remarca Pousada.

És important d’entrar a la prova amb tota la tranquil·litat com sigui possible, i aquests repassos que es fan a corre-cuita en el darrer moment no hi contribueixen: “No és recomanable, perquè és un moment d’estrès i sol passar que et poses molt nerviós i t’atabales, cosa que et perjudica.”

Primer, llegir tota la prova

Una vegada els examinadors han repartit les proves, comença el temps per a fer l’examen. Segons Pousada, és aconsellable de llegir totes les preguntes abans de començar a respondre-les. D’aquesta manera, podem relacionar conceptes i triar per on començar. “És millor començar a respondre les preguntes que tenim més clares, per agafar confiança”, diu. Finalment, abans de lliurar la prova convé repassar totes les respostes. D’aquesta manera, es poden detectar possibles errors d’ortografia i frases mal construïdes.

Portar rellotge 

És molt recomanable de portar un rellotge per a fer les proves, perquè ajuda a planificar bé el temps i saber a quin ritme anar. “Moltes vegades, en aquesta mena d’exàmens, als estudiants els costa de distribuir-se correctament el temps i quan falta solament mitja hora, els queda la meitat de la prova per fer.” Encara que ara molta gent mira l’hora al telèfon mòbil, com que aquest no és permès a les proves, portar un rellotge a l’examen és una molt bona manera d’organitzar-se el temps.

La por de quedar-se en blanc 

Molts estudiants tenen por de quedar-se en blanc el dia de l’examen, d’oblidar tot allò que han après o de no poder-ho transmetre correctament sobre el paper. L’ansietat que això provoca té conseqüències directes en el rendiment: “Cal estar motivats i amb interès, però si aquesta activació és excessiva i es converteix en ansietat, el rendiment disminueix”, diu Pousada.

Una manera d’evitar-ho és amb instruccions positives que ens ajudin a creure que podem afrontar la prova, dir-nos a nosaltres mateixos que som capaços de fer-ho. També és clau un control de la respiració: “Convé tenir clares algunes tècniques que ens ajudin a calmar-nos, com ara una respiració profunda i lenta o ser capaços de relaxar els músculs.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor