Sant Llorenç del Cardassar

Tres mesos després de la torrentada, l’Ajuntament de Sant Llorenç del Cardassar diu a VilaWeb que els ajuts econòmics promesos per l’estat espanyol encara no han arribat. El batlle, Mateu Puigròs, recorda que l’executiu de Pedro Sánchez es va comprometre a assumir el 50% de l’obra pública després de la declaració de zona catastròfica (ara anomenada zona afectada per emergència de Protecció Civil) per part del consell de ministres el 19 d’octubre. Segons Puigròs, hi ha previstos 12 milions d’euros per a la recuperació d’infrastructura municipal. Fa poc més d’una setmana, es va inaugurar la primera gran obra, el camp de futbol del municipi, valorat en 900.000 euros, però els diners de Madrid encara no hi són.

La declaració de zona catastròfica havia de servir per a implementar els ajuts del govern espanyol de seguida. Ho va reconèixer la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Celaá, qui, ara fa tres mesos, va assumir públicament el 50% dels ajuts pels danys personals i materials causats pels aiguats. Uns ajuts destinats tant a l’administració pública com als afectats físics i jurídics. Fonts de la delegació del govern espanyol a les Illes diuen que l’executiu de Pedro Sánchez encara té pendent d’aprovar un reial decret que permeti d’implementar els ajuts econòmics, però que ho farà de manera imminent. I afegeixen que ja s’ha abonat una part dels ajuts. Concretament, 7,6 milions d’euros, dels 14 milions destinats als danys assegurats pel Consorci de Compensació d’Assegurances, un organisme que depèn del Ministeri d’Economia espanyol per als afectats particulars.

Mentre l’Ajuntament de Sant Llorenç encara espera les transferències procedents de Madrid, Puigròs explica que ja hi ha una trentena d’expedients resolts pel Govern. L’executiu que presideix Francina Armengol ha concertat una línia de crèdit de 45 milions d’euros. El 18 d’octubre, ja va aprovar el decret llei que establia vuit línies d’ajut per al Llevant de Mallorca i, dos dies abans, el 16 d’octubre, havia concedit les primeres prestacions econòmiques d’urgència social. Durant el novembre, el Govern va convocar ajuts excepcionals per a empreses, professionals i treballadors i va enllestir crèdits suplementaris. El 7 de desembre, va concedir 3,2 milions d’euros als ajuntaments de la zona. També al desembre, el Consell de Mallorca va obrir un termini per a sol·licitar ajuts econòmics a les persones en situació d’emergència social.

Sant Llorenç va ser el municipi més afectat per les inundacions de l’octubre passat, que van causar tretze morts al Llevant de Mallorca. Uns aiguats que també van afectar Artà, Capdepera, Son Servera i Manacor.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb