Un grup d’activistes antimilitaristes han protestat aquesta matinada contra l’atracament al port de Sagunt del vaixell de càrrega Bahri Abha, que pot portar armes de l’Aràbia Saudita des dels Estats Units per a la guerra del Iemen. Quatre persones han aconseguit d’entrar al recinte del port, però agents de la Guàrdia Civil els han expulsat a l’exterior. La seva intenció, segons que ha explicat Antimilitaristes-moc, era enfilar-se a diverses estructures de la zona de càrrega per a desplegar pancartes amb els lemes ‘Stop war’ [aturem la guerra] i ‘La guerra comença ací’ per a interferir de manera no violenta en les operacions del vaixell. Després de fer l’escala, el vaixell ja ha salpat i ha continuat la seva ruta.

Al migdia s’hi ha convocat una nova concentració de rebuig al vaixell al port amb el lema ‘No volem ser còmplices’. Les organitzacions pacifistes convocants adverteixen: ‘La guerra comença ací amb el transport d’armament saudita.’ Les organitzacions consideren paradoxal que es negui l’auxili i atracament de barques carregades de persones que fugen de les guerres que s’alimenten amb les armes d’aquests vaixells: ‘Abandonem vides humanes en canvi de negoci. La nostra societat no està representada en aquestes accions, es caracteritza per la seua solidaritat.’

També s’hi ha posicionat en contra el Centre Delàs d’Estudis per a la Pau, que va demanar tant als ajuntaments valencians com a la Generalitat i a les autoritats portuàries que no acceptin d’oferir port segur al Bahri Abha. ‘El govern espanyol va permetre al maig que un vaixell saudita isquera de Santander carregat amb armes’, recorden.

Justament, l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre) va demanar a l’Autoritat Portuària de València (APV) i al Ministeri de Defensa espanyol que prenguessin les mesures necessàries perquè no atraqui al port, fet que no ha arribat a passar. El govern municipal va denunciar la manca d’informació i va demanar de tenir accés a totes les dades, atès que és ‘un tema que genera alerta pública i preocupació entre la ciutadania’.

En cas que el vaixell transporti armes, Sagunt havia reclamat que no hi fes escala de cap manera. ‘És un port obert a tota mena de mercaderies i negocis que en cap cas ha de convertir-se en un port per al comerç internacional de material armamentístic, especialment si no se’n sap l’ús final’, va dir l’ajuntament.

Alhora, va refusar que el port s’utilitzi per al transport internacional d’armes per a conflictes bèl·lics o per a maniobres militars. Al port hi ha una regasificadora i una empresa de fertilitzants i productes tòxics, de manera que amb l’entrada d’aquestes mercaderies ‘augmentaria considerablement el risc de la població i de l’entorn’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.