Neix una nova aplicació que permet als productors agroecològics de compartir rutes comercials

  • Rutes Compartides té l'objectiu de reduir costs econòmics i ambientals i, alhora, fomentar la cooperació entre els productors de les terres de Ponent

VilaWeb
Redacció
18.01.2022 - 21:50
Actualització: 18.01.2022 - 23:13

Una nova aplicació desenvolupada a Ponent permet, des de fa pocs dies, que els productors agroecològics comparteixin el transport i la distribució de les seves mercaderies. És Rutes Compartides i el seu funcionament és semblant al de les aplicacions per a compartir cotxe. La plataforma neix amb dos grans objectius: reduir costos econòmics i ambientals dels trajectes i fomentar la cooperació entre els productors. La plataforma es va presentar a final de desembre i, de llavors ençà, el nombre de persones que s’hi han interessat no ha parat de créixer.

El projecte ha vist ara a la llum, però fa molt de temps que hi ha gent treballant-hi. De fet, abans de començar amb l’aplicació, van fer una diagnosi amb una base de dades de prop de quatre-centes petites productores de Ponent per a veure quines mancances tenien i, d’aquesta manera, decidir cap a on s’havia d’enfocar l’aplicació. Es van adonar que hi havia molts productors que feien les mateixes rutes o rutes que habitualment coincidien, i alhora, que n’hi havia d’altres que no anaven a certes zones pels costos econòmics que els representava el transport, fos per ells mateixos o pagant a una empresa de repartiment. “Vam veure que calia una solució en termes logístics; sobretot, coordinar algun sistema per a reduir despeses i posar-ho en mans de les productores”, explica Quim Pérez, membre de l’equip tècnic del projecte i de la cooperativa Tres Cadires.

Rutes Compartides l’impulsen Ponent Coopera, la cooperativa Tres Cadires i la Xarxa Ecològica de Ponent, amb el finançament majoritari de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Einateca Agroecològica.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Andreu Culleré, soci de Tres Cadires, utilitzant l'aplicació RutesCompartides.cat (Anna Berga)
Andreu Culleré, soci de Tres Cadires, utilitzant l'aplicació RutesCompartides.cat (Anna Berga)
Andreu Culleré, soci de Tres Cadires, utilitzant l'aplicació RutesCompartides.cat (Anna Berga)

Com funciona Rutes Compartides?

L’aplicació es pot fer servir de dues maneres. D’una banda, s’hi pot publicar una ruta i oferir-se a recollir altres comandes; i d’una altra, serveix per a cercar rutes ja creades per altres productors que encaixin amb la pròpia comanda i sol·licitar que la duguin. El productor que es registra a l’aplicació i vol penjar-hi una ruta, n’ha d’indicar la freqüència, sigui puntual o habitual, i l’espai disponible que té en el vehicle. L’eina inclou també opcions com ara punts entremig, desviació màxima de la ruta i tipus de transport (isotèrmic, refrigerat, congelat o en sec). “A banda, les persones tenen la possibilitat de valorar el grau de satisfacció amb les rutes que han compartit, i això ajuda a generar confiança”, explica Quim Pérez.

“L’objectiu de l’aplicació és casar rutes i comandes; qui comenci l’acció és indiferent”, diu. “Quan l’aplicació detecta una coincidència, t’avisa i et facilita les dades de contacte de totes dues bandes. Aleshores, les dues persones parlen fora de la plataforma i es posen d’acord amb les condicions econòmiques”, afegeix. L’aplicació no fixa pas tarifes de preus, sinó que proposa un cost aproximat per quilòmetre, i són les parts interessades les que acaben establint-ne l’import final. Tanmateix, en les condicions d’ús s’especifica que no és una plataforma pensada per al lucre ni per a transportistes professionals.

L’aplicació és feta amb programari lliure, des de la comunitat i per a la comunitat. “No té limitació geogràfica i això permet que qualsevol persona en pugui fer ús. És un projecte obert a tothom, a tot el país, però el nostre objectiu és que l’eina es faci servir, sobretot, a Ponent”, diu Pérez, qui explica que l’aplicació ha tingut molt bona rebuda.

“El sector agroecològic és un sector petit, però en auge i era una cosa que necessitava.” Una bona rebuda que s’estén a tot arreu: “Ja hem parlat amb gent que té un projecte a Girona i que els pot anar bé aquesta aplicació, i la setmana que ve tenim una reunió amb el consorci del Lluçanès. Hi ha molta gent interessada a dinamitzar els seus territoris.” De totes maneres, els impulsors diuen que estan a l’expectativa i que encara és aviat per a valorar el funcionament de l’aplicació, atès que el llançament va coincidir amb la campanya de Nadal i molts dels productors ja tenien les comandes organitzades amb antelació. Pérez afegeix que l’interès és molt gran, sobretot en projectes ja organitzats i en xarxes de productors. Per això, les setmanes vinents volen fer-ne més difusió i insistir perquè els productors individuals i de base també comencin a utilitzar l’aplicació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any