És possible comprar roses aquest Sant Jordi?

  • Un centenar de floristeries ofereixen la possibilitat de comprar roses a domicili aquest Sant Jordi, però hi ha més alternatives, com ara fer-les manualment i enviar-les en format virtual

VilaWeb
Redacció
22.04.2020 - 08:00
Actualització: 23.04.2020 - 12:28

Enguany viurem un Sant Jordi diferent. Estem acostumats que aquesta data els carrers s’omplin de gent comprant roses i llibres, però no podrà ser. El coronavirus obligarà a deixar els carrers buits de gent i a viure un Sant Jordi dins de casa. Els llibreters i els floristes han dubtat sobre si havien de vendre llibres o roses. Hi ha qui defensa que vendre’n és posar-se en perill, mentre que uns altres pensen que és important de mantenir la tradició, encara que s’hi hagin de fer algunes variacions. Podrem regalar una rosa aquest Sant Jordi?

Roses a domicili

El Gremi de Floristes de Catalunya ha impulsat la campanya #RosaDeSantJordiaCasa per enviar roses a domicili per la diada. L’entitat ha fet un mapa amb la distribució geogràfica de les floristeries que oferiran el servei amb l’objectiu de cobrir la major part del territori. Fins ara, s’hi han afegit més d’un centenar.

Malgrat la iniciativa, no s’espera que es venguin els set milions de roses d’aquests darrers anys i es preveu que la xifra s’acosti a les tres-centes mil , per sota del 5% de les vendes habituals. D’aquestes, un 15% són de producció local, cosa que permetrà de donar sortida a la producció del Maresme. El president del gremi, Joan Guillén, diu que saben que no serà rendible, però que aquest no és l’objectiu de la campanya: ‘Més que mai, la rosa transmetrà emoció i empatia en uns moments difícils per a tothom, una connexió emocional que tots necessitem. Aquest Sant Jordi serà ple de missatges emotius. Algunes floristeries ja n’han començat a rebre.’

Roses als balcons

El gremi també impulsa la iniciativa ‘Sant Jordi als balcons’, perquè els infants hi participin dibuixant roses, dracs i treballs manuals. Proposen que tothom engalani els balcons amb tota mena de treballs manuals i que en pengin una fotografia a les xarxes socials amb l’etiqueta #SantJordiAlsBalcons. Les deu publicacions que rebin més ‘m’agrada’ el 26 d’abril rebran un lot de llibres infantils, gentilesa del Gremi de Llibreters.

Roses virtuals

La Botiga Solidària de Sant Joan de Déu ha impulsat una campanya per a vendre roses virtuals. D’aquesta manera, tothom pot seguir la tradició de comprar una rosa solidària. Tots els beneficis aniran a persones en situació vulnerable. Amb la compra d’aquesta rosa, Sant Joan de Déu enviarà un correu electrònic amb diverses imatges de roses perquè cadascú n’esculli una i la faci arribar digitalment a qui estimi.

Però aquesta no és l’única iniciativa solidària que ha sorgit aquests dies. La campanya #capsantjordisenserosa proposa a la gent de regalar roses virtuals. Podran escollir la que més els agradi i afegir-hi un text especial per la persona estimada. Cada rosa compta, perquè tots els beneficis d’aquesta iniciativa es destinen a l’Hospital Clínic de Barcelona per lluitar contra la Covid-19.

La pàgina web de Casa Seat també convida tothom  a enviar de franc una rosa virtual el dia de Sant Jordi. Serà una rosa dissenyada en exclusiva per l’il·lustrador Conrad Roset, director creatiu del videojoc ‘Gris’. La rosa anirà acompanyada del poema que l’usuari triï –en català, castellà o anglès.

La producció local de roses caurà a la meitat el 23 de juliol

El canvi de la festa de Sant Jordi al mes de juliol originarà una caiguda significativa de la producció local de roses. Normalment, la majoria de flors que es regalen per Sant Jordi són d’importació, i només el 5% surt de vivers del país, majoritàriament del Maresme. Enguany, amb el canvi de data, la producció local de roses serà encara menor i de les dues-centes mil unitats que es cultiven habitualment, només se’n cultivaran unes cent mil, segons càlculs del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Recorden que el juliol no és una bona època per a aquesta flor.

Quant a la venda de roses aquest 23 d’abril, avisen que hi ha dificultats de subministrament, perquè només arriba un avió de càrrega a la setmana i la producció local existent és mínima, un problema que ja és estructural. ‘Queden tres roseristes comptats’, lamenten fonts del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any