
Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assistit a l’acte de celebració del Dia del Llibre que ha organitzat la Societat Portuguesa d’Autors (SPA) a Lisboa i que ha estat dedicat a Catalunya i a la Diada de Sant Jordi. Romeva ha destacat que Sant Jordi és una festa cívica i que mostra ‘les ganes de compartir cultura, amistat i esforços comuns’. Així mateix, ha assenyalat que la Diada representa molt bé la realitat catalana. ‘Gràcies a la força de la societat civil, a Catalunya hem aconseguit superar els reptes de la història –ha dit–. La nostra manera oberta de mirar al món i d’estar-hi sempre atents ens ha ajudat en els moments més complicats justament ara que som a les portes de definir el futur per nosaltres mateixos.’
També s’hi ha presentat la reedició en portuguès del llibre Dos povos ibéricos. Portugal & Catalunya, de l’escriptor i polític d’Arenys de Mar Fèlix Cucurull. La primera edició es va publicar el 1967, ara fa cinquanta anys. Cucurull va viure a Portugal entre els anys 1963 i 1965 i explora en el llibre les relacions intel·lectuals entre portuguesos i catalans. També hi descriu el que uneix i separa Catalunya i Portugal i convida a reflexionar sobre les identitats nacionals. L’obra de Cucurull, resistent antifranquista i defensor de la llengua i cultura catalanes, ha estat traduïda a deu idiomes.
També s’ha fet un homenatge a la cultura catalana amb un reconeixement a la trajectòria del cantant i diputat Lluís Llach, que ha estat distingit amb la Medalla d’Honor de la institució.
El cantant portuguès Samuel Leonor ha interpretat la cançó de Llach ‘Abril 74’, que homenatja i reivindica la Revolució portuguesa. A la cançó, Llach es posa en la pell d’un dels soldats que aquell matí del 25 d’abril van sortir al carrer amb un fusell i un clavell. La censura franquista no va permetre-li de ser gaire, explícit però la utilització de metàfores com ‘flors vermelles’ o ‘primaveres lliures’ van permetre que difongués un missatge reivindicatiu.
També hi han participat el president de la Societat Portuguesa d’Autors, José Jorge Letria, l’actriu portuguesa, Ana Zanatti i el delegat del govern a Portugal, Ramon Font. L’acte és el tret de sortida al conjunt d’activitats culturals que les delegacions del govern a l’exterior han organitzat durant tota una setmana a Brussel·les, Londres, París, Berlín, Washington, Nova York, Viena i Roma per celebrar la Diada de Sant Jordi. Aquestes activitats complementen les organitzades per les comunitats catalanes a l’exterior. En total es farà més d’un centenar d’activitats, recollides a la web booksandroses.cat.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells .
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits