Els autors portuguesos reten homenatge a Lluís Llach, a Lisboa

  • També s'hi ha presentat la reedició del llibre de Fèlix Cucurull 'Dos povos ibéricos. Portugal & Catalunya'

VilaWeb
Redacció
20.04.2017 - 22:09
Actualització: 21.04.2017 - 07:38

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assistit a l’acte de celebració del Dia del Llibre que ha organitzat la Societat Portuguesa d’Autors (SPA) a Lisboa i que ha estat dedicat a Catalunya i a la Diada de Sant Jordi. Romeva ha destacat que Sant Jordi és una festa cívica i que mostra ‘les ganes de compartir cultura, amistat i esforços comuns’. Així mateix, ha assenyalat que la Diada representa molt bé la realitat catalana. ‘Gràcies a la força de la societat civil, a Catalunya hem aconseguit superar els reptes de la història –ha dit–. La nostra manera oberta de mirar al món i d’estar-hi sempre atents ens ha ajudat en els moments més complicats justament ara que som a les portes de definir el futur per nosaltres mateixos.’

També s’hi ha presentat la reedició en portuguès del llibre Dos povos ibéricos. Portugal & Catalunya, de l’escriptor i polític d’Arenys de Mar Fèlix Cucurull. La primera edició es va publicar el 1967, ara fa cinquanta anys. Cucurull va viure a Portugal entre els anys 1963 i 1965 i explora en el llibre les relacions intel·lectuals entre portuguesos i catalans. També hi descriu el que uneix i separa Catalunya i Portugal i convida a reflexionar sobre les identitats nacionals. L’obra de Cucurull, resistent antifranquista i defensor de la llengua i cultura catalanes, ha estat traduïda a deu idiomes.

També s’ha fet un homenatge a la cultura catalana amb un reconeixement a la trajectòria del cantant i diputat Lluís Llach, que ha estat distingit amb la Medalla d’Honor de la institució.

El cantant portuguès Samuel Leonor ha interpretat la cançó de Llach ‘Abril 74’, que homenatja i reivindica la Revolució portuguesa. A la cançó, Llach es posa en la pell d’un dels soldats que aquell matí del 25 d’abril van sortir al carrer amb un fusell i un clavell. La censura franquista no va permetre-li de ser gaire, explícit però la utilització de metàfores com ‘flors vermelles’ o ‘primaveres lliures’ van permetre que difongués un missatge reivindicatiu.

També hi han participat el president de la Societat Portuguesa d’Autors, José Jorge Letria, l’actriu portuguesa, Ana Zanatti i el delegat del govern a Portugal, Ramon Font. L’acte és el tret de sortida al conjunt d’activitats culturals que les delegacions del govern a l’exterior han organitzat durant tota una setmana a Brussel·les, Londres, París, Berlín, Washington, Nova York, Viena i Roma per celebrar la Diada de Sant Jordi. Aquestes activitats complementen les organitzades per les comunitats catalanes a l’exterior. En total es farà més d’un centenar d’activitats, recollides a la web booksandroses.cat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any