Robert Güerri: “És probable que enguany tinguem una grip complicada”

  • Entrevista al doctor Robert Güerri, ara que l'Hospital del Mar ha anunciat que ja no té cap pacient amb covid a l'UCI

VilaWeb
Txell Partal
08.10.2022 - 21:40
Actualització: 10.10.2022 - 20:07

Aquesta setmana, l’Hospital del Mar de Barcelona ha anunciat que, per primera vegada en dos anys i mig, no hi ha cap pacient amb covid a l’UCI. Un fet important que anuncia un canvi de cicle. Parlem de tot plegat amb el doctor Robert Güerri, cap de secció del servei de malalties infeccioses.

Güerri es mostra confiat en un canvi de cicle. “D’alguna manera ens veiem lliures de covid. Tinc la sensació que hem canviat d’etapa. Som en una altra pàgina, però encara convivim amb la grip i el SARS-CoV-2. Comencem a veure com conviurem amb aquest virus, que s’haurà d’incorporar entre els agents que poden causar infeccions.” Malgrat que creu que els hospitals no tornaran a viure una situació de descontrol com els anys anteriors, està convençut que hi haurà una nova onada de casos. “No podem abaixar la guàrdia, però tampoc no podem fer alarmisme”, conclou, i avisa: “Si tenim una onada de covid i una de grip juntes serà una situació complicada, de veritat. És una possibilitat.”

Aquesta setmana heu anunciat que, per primera vegada en dos anys i mig, no teniu cap pacient amb covid a l’UCI.
—Sí, estem contents! Ara per ara, no hi ha casos. A la comunitat n’hi ha molts, però els hospitalaris són residuals totalment. No hi ha gent amb símptomes aguts que motivin d’ingressar, ja no solament a l’UCI, sinó als hospitals. Les plantes de covid s’han anat buidat del tot. De fet, es van buidar abans que l’UCI. Parlem d’infeccions de covid agudes. És a dir, continuem tenint covid als hospitals, però és gent a qui fem la PCR i trobem que en té, malgrat no tenir símptomes greus. Això continua existint. Però ja no tenim pacients amb pneumònia per covid. De fet, ja sabíem que primer es buidarien les plantes, i després l’UCI quedaria completament buida.

Justament aquesta setmana, el BIOCOM-SC alertava que hi havia un canvi de tendència i que per primera vegada creixia l’ocupació hospitalària per covid. A l’Hospital del Mar no heu notat aquest canvi?
—No ho hem notat. Si hi hagués hagut aquest canvi, el primer lloc on ho hauríem notat és a urgències. Per allà ens comença a arribar gent i ens surten positius quan encara no són greus. I, de moment, encara no ho hem notat, malgrat que sabem que el virus a fora continua circulant. Sabem que en la detecció d’àrees residuals i en algunes franges d’edat en què encara fan proves sí que s’ha trobat un augment de casos. Però no ha arribat a l’hospital.

Ara hi ha bones notícies, però quina és la previsió ara que ve el fred?
—Això pot variar les setmanes vinents. El virus es quedarà entre nosaltres, i, en conseqüència, hi haurà moments de pics, com passa amb la grip. Cada any hi ha moments que pugen els casos de grip, però en aquest cas sabem més bé com funcionen els cicles, en canvi, en la covid, no. Sí que sabem que ara que vénen mesos que farà més fred, hi ha més probabilitat que hi hagi un augment de casos. Haurem de veure com els absorbim els hospitals, i si realment té gaire repercussió hospitalària o no. A veure com va. No podem abaixar la guàrdia, però tampoc no podem fer alarmisme. El moment és diferent.

Què ha canviat?
—Tot és diferent. Per una banda, hi ha les vacunes, que han fet que el sistema immunitari de les víctimes potencials estigui entrenat enfront de la infecció; això ha fet que sigui menys greu. Però no solament això, el fet d’haver passat la infecció en algun moment i a sobre haver estat vacunat fa que encara sigui més exagerat. Per una altra banda, el virus també ha canviat. Hi ha hagut variants molt més transmissibles, com ara l’òmicron, però alhora tenien menys tropisme al pulmó, i, per tant, fa menys pneumònies i fan quadres més lleus. De fet, aquests darrers mesos hem viscut això.

És a dir, aquests darrers mesos hi ha hagut moltes menys pneumònies?
—Els quadres de pneumònia viral greu que veiem ara fa un any i mig o dos, ja no els veiem. Aquests mesos a l’UCI hem vist gent gran o immunodeprimida que amb la infecció es posava malament, clínicament parlant. Però no era, ni de bon tros, la mateixa presentació clínica que fa ara un any i mig. El virus ha canviat, afortunadament. Hauria pogut ser al revés i empitjorar, però ha canviat a una forma més lleu.

Per tant, la gent de risc ha de continuar vigilant malgrat aquesta sensació que això ja s’ha acabat?
—Sí, no s’ha acabat. A més, ara és més fàcil que ens encomanem perquè prenem menys mesures de protecció; per exemple, ja no portem sempre la màscara. Ara, qui queda realment exposat són aquestes persones més vulnerables. És exactament el mateix que passa amb la grip, aquest grup també ho passa molt malament cada any. És gent molt gran o immunodeprimida.

I quan arriben a l’UCI tenen una evolució més favorable que no pas abans?
—Sí, però en aquests casos, si algú es posa molt greu i necessita anar a l’UCI no és solament per la covid, sinó per tot el que porta. Per exemple, si té un càncer, serà pel càncer. I això fa que la situació tampoc sigui tan diferent. És gent que entra a l’UCI en estat greu, per descompensació d’unes altres malalties.

Parlàveu que aquest hivern pot tornar a augmentar el nombre de casos Fins ara, per saber què podia passar, els hospitals us guiàveu per aquestes xifres. Ara que ja no es donen les dades, com us prepareu per a aquestes possibles onades?
—Tenim plans de contingència preparats. Partim de la base que quan hi ha creixements intensos d’hospitalitzacions has d’adaptar la infrastructura, organitzar i reorganitzar les àrees d’hospitalitzacions. No crec que hi torni a haver situacions de descontrol com les que vam viure en el passat. Em puc equivocar, però la situació que veig ara és molt semblant a la que vivim cada any amb la grip, que és veritat que origina situacions de col·lapse i saturació, perquè no hi ha espai físic per a gestionar-ho tot en un lapse determinat de temps. Però no crec que tornem a veure aquella situació de vint o trenta ingressos diaris, que desbordaven qualsevol possibilitat d’organització. I, per tant, crec que amb els plans de contingència previstos, podrem absorbir una onada de grip o de covid. I sense patir gaire més que habitualment.

La grip gairebé no ha fet acte de presència durant aquests dos darrers anys. Què es preveu que passi, enguany?
—Si ens fixem en allò que ha passat a l’hemisferi sud, és probable que sigui una grip complicada, perquè d’ençà de fa dos anys no hem estat gaire exposats al virus i això pot tenir un impacte.

Seria un inconvenient que coincidissin totes dues onades? O no és possible?
—Pot haver-hi un efecte additiu i, de fet, és un dels grans temors que hem tingut d’ençà que la covid és entre nosaltres. Si passa, serà una situació complicada de veritat. Sobretot respecte del nombre de casos, perquè s’ajuntarà molta gent malalta alhora. Amb dos virus respiratoris, i tan greus, pot ser una situació complexa.

Hi ha qui dubta si posar-se la quarta dosi del vaccí.
—No sé quin és el dubte exactament. Amb la covid s’ha demostrat que els vaccins són eficaços i ens protegeixen. Hem passat d’una situació en què el virus tenia una mortalitat molt alta i afectava de manera molt greu a una altra en què s’ha convertit en una malaltia, si més no, controlable. No és l’únic factor, però la vacuna ha tingut un paper fonamental. Hem vist que, amb el pas del temps, la immunitat va disminuint i pot fer que siguem més susceptibles a una infecció, que tinguem més dificultats en alguns casos i, per tant, que hi pugui tornar a haver casos greus. Posar la dosi de reforç pretén de fer recordar al sistema immunitari que el virus existeix i donar-li eines per lluitar contra la infecció. Jo em vacunaré, com a sanitari que sóc. I demanaré a les persones vulnerables del meu entorn que es vacunin. S’ha demostrat que és útil.

Els dubtes acostumen a ser: “Tres dosis en un any?”, “Si és més lleu, per què m’he de vaccinar?”
—És més lleu perquè estem vacunats. Ho veiem amb els no vacunats, alguns encara no han estat exposats al virus i poden tenir quadres infecciosos greus. Al final, és una loteria, pots tenir la mala sort d’acabar en una UCI perquè no has pres la decisió de vacunar-te. Tenim una eina que és segura, s’han administrat milers de milions de dosis i l’eficàcia és a la vista de tothom. Continuar qüestionant-ho és un error. En el cas de la grip, si bé és cert que cada any es fa servir una vacuna diferent, ho podem equiparar: també posem dosis de record. Tenint en compte que ve la temporada que el virus té més probabilitat de circular, intentem que els més vulnerables, els qui estiguin en una situació immunològicament menys bona, estiguin preparats per lluitar contra la infecció.

Tornant al començament. Com es viu això que a l’UCI no hi hagi cap pacient amb covid?
—Tornem a una situació pre-covid. Malauradament, de gent malalta, n’hi ha, i l’UCI en aquests moments és gairebé plena de pacients. És cert que durant dos anys i mig hem parlat solament de la covid, però hi ha moltes malalties i infeccions més que porten persones vulnerables o no a l’UCI. A l’àrea de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar, ara, hi ha quaranta-cinc ingressats per infeccions de diferents menes.

Però teniu la sensació d’haver tancat un cicle?
—Sí, tanquem un cicle, perquè d’alguna manera ens veiem lliures de la covid. Feia molt de temps que no estàvem així. Ens hem acostumat a viure amb la covid, no com a les primeres onades, però sí amb situacions en què hi havia augments de la incidència molt significatius que ens obligaven a prendre alguna decisió organitzativa. Tinc la sensació que hem canviat d’etapa. Som en una altra pàgina, però encara convivim amb la grip i el SARS-CoV-2. Comencem a veure com conviurem amb aquest virus, que s’haurà d’incorporar entre els agents que poden causar infeccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any