Rivera, acorralat per un Íbex que torna a creure en el PSOE

  • «Amb el PP fora de joc per la corrupció i per l'acostament a Vox, i amb les aventures de la nova política qüestionades i desacreditades, l'Íbex ja veu clar que el pal de paller d'Espanya és i tornarà a ser el PSOE»

Vicent Partal
25.06.2019 - 21:50
Actualització: 25.06.2019 - 22:06
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El capitalisme d’amics espanyol té, entre més característiques peculiars, una interferència constant entre política i empresa. Entre política parlamentària i empresa parastatal –privada per als beneficis, pública per a les pèrdues i en qualsevol cas sempre dependent del BOE i per tant de les decisions dels partits.

La sincronització de poder entre aquestes dues estructures fa que sovint es confonguen, perquè la major part de les empreses de l’Íbex no depenen del mercat i prou sinó de la regulació política d’aquest mercat; i els partits viuen engreixats per les empreses regulades en un cercle maleït que té el seu símbol més evident en les portes rotatòries. Tots els estudis seriosos sostenen que pel cap baix 23 empreses d’aquest índex tenen en el sector públic i en les seues decisions el factor clau de negoci.

Aquest procés va començar amb el procés de privatització sui generis de les grans empreses estatals del franquisme, que acabaren a la fi dels anys noranta a l’òrbita dels dos principals partits polítics espanyols, PP i PSOE. Durant anys, aquestes empreses van acceptar un paper secundari respecte del govern, però quan el bipartidisme es va posar en qüestió, l’Íbex es va sentir prou fort per a intentar l’assalt directe també al poder polític, fet que l’ha menat a crear un catàleg de partits Frankenstein que sobre el paper havien de resoldre la important crisi de legitimitat del sistema, però que a la pràctica compliquen encara més, si és possible, la situació. El desgavell de Ciutadans, que creixerà aquests dies, n’és l’exemple màxim.

Quan apareixen el moviment independentista (2010-2012) i el moviment del 15-M (2011) el sistema polític espanyol, tot d’una, trontolla perquè per primera vegada pren cos un qüestionament total del sistema postfranquista. L’estabilitat, o més ben dit el control social intens, que aportaven els dos partits dinàstics, si calia amb la crossa de CiU i PNB, es posa en qüestió. I es posa en qüestió just en el moment que la monarquia, el centre neuràlgic del règim, passa la pitjor crisi –amb el creixement del cas Nóos, a partir del 2012.

El moment coincideix amb la consolidació del duopoli televisiu d’Atresmedia i Mediaset, també a partir del 2011. Aquests dos grups controlen (segons les xifres del 2018) el 83% dels ingressos del negoci televisiu a l’estat espanyol, i acaparen el 95% de la publicitat de la televisió privada. Això els converteix en unes màquines de poder comunicatiu sense parió. La prova més evident és que les contínues queixes dels organismes reguladors no han estat mai escoltades pels governs successius, que en canvi han anat augmentant la seua dependència del duopoli alhora que li satisfeien totes les demandes per mirar de tenir-lo al costat en el moment clau.

Però en la mesura que Atresmedia i Mediaset anaven afermant el seu poder mediàtic gegantí, s’anaven tornant eines de conformació de l’opinió pública i del poder polític. I han après a participar en operacions per alterar-lo. Des del poder públic mateix o des del món de l’empresa.

Per exemple, l’adquisició –l’estiu del 2012– de la Sexta, cadena amb fama de progressista, per part d’Antena 3, òbviament conservadora, crea les condicions perquè la dreta mediàtica catapulte Pablo Iglesias. Cal recordar, perquè és molt sospitós, que la Comissió de la Competència espanyola es va oposar completament a aquesta adquisició, però que Soraya Sáenz i Mariano Rajoy varen pugnar per fer possible la compra.

Iglesias comença a ser conegut el 2013, quan assisteix com a convidat a Intereconomía (això ara s’ha oblidat) i poc després salta a La Sexta, que el fa famós. A partir d’aquell moment, sobretot a ‘La Sexta noche’, la presència de Pablo Iglesias és constant. Hi obté tanta promoció que ara la seua queixa justificada contra el paper manipulador dels mitjans pot arribar a semblar cínica. La baralla permanent amb els periodistes feixistes que li posaven al davant el catapultà com a líder mediàtic indiscutible de l’esquerra espanyola. Tant que el competidor d’Atresmedia, Mediaset, contraataca fitxant-lo també com a tertulià de ‘Las mañanas de Cuatro’. Amb això la seua presència en les pantalles es fa gairebé permanent i ell, amb molta habilitat, ho comença a aprofitar políticament.

De fet, és en una tertúlia de Cuatro que anuncia que pensa a anar a les eleccions europees ‘per a fer-ne fora el PP i el PSOE’. I ho fa atacant amb una duresa mai vista els socialistes i maldant clarament per erosionar-los. I el 2014 es presenta, efectivament, al capdavant de Podem, un partit acabat de crear, i obté cinc escons, cosa que sorprèn gairebé tothom.

El CIS, després d’aquelles eleccions, li dóna el 15% de la intenció de vot a les eleccions espanyoles. Però el pànic s’apodera de l’Íbex quan el CIS del gener del 2015 ja preveu que obtindrà el 23% dels vots, i superarà el PSOE però amb la possibilitat de formar-hi govern. Podem no és l’Íbex, això és evident. Però sense el suport mediàtic de l’Íbex, i concretament del duopoli televisiu que en forma part directament i indirecta, Pablo Iglesias no hauria arribat tan de pressa tan lluny, amenaçant l’estabilitat política, que en definitiva és l’única cosa que realment interessa el capitalisme d’amics.

De manera que l’espant pel monstre que havien creat va derivar en el contraatac: frenant la presència permanent d’Iglesias a la televisió però fabricant un altre monstre.

Hi ha raons de sobres per a pensar que l’Íbex somniava que Podem erosionaria el PSOE per a permetre un govern més tranquil al PP, assetjat pertot arreu a causa de la corrupció. Cosa que a Podem ja li anava bé. Però els creadors de la maniobra un dia van descobrir, espantats, que entre la societat la proposta de Podem i la vaporosa idea de la ‘nova política contra la vella política’ tenia èxit i que amb això el règim sencer se’n podia anar en orris –encara més per la coincidència de la crisi per la independència de Catalunya i el desballestament de la monarquia que va obligar Juan Carlos a amagar-se discretament a partir del juny del 2014, després d’abdicar.

La necessitat del moment, la va fer pública Josep Oliu, del banc que porta el nom de la ciutat de Sabadell, quan va dir en una conferència, precisament el 24 de juny del 2014: ‘Necessitem un Podem de dretes, que el que hi ha ara ens fa por.’

Repassem les dades fins ací perquè són importants:

—El 2013 Pablo Iglesias comença a aparèixer a la televisió.

—El 2014 Podem es presenta a les eleccions europees –Iglesias ho anuncia a la televisió– i aconsegueix cinc escons, cosa que sorprèn tothom.

—En aquell moment, i dies després de l’abdicació de Juan Carlos, Josep Oliu demana un Podem de dretes.

—El gener del 2015 el CIS situa Podem davant el PSOE i amb possibilitats de governar, just l’any que el PP es troba obligat a convocar eleccions.

—Les eleccions es retarden tant com es pot, fins al desembre, mentre l’Íbex s’escarrassa a trobar una alternativa de partit de nova política, que frene Podem perquè ha anat massa lluny i més que erosionar el PSOE amenaça de guanyar les eleccions.

Arribats ací, davant la perspectiva de no tenir temps de crear un partit que puga competir realment amb Podem en l’àmbit d’allò que en diuen la ‘nova política’, va aparèixer Ciutadans, en bona part pel desconeixement a Espanya d’allò que era realment, com l’opció possible i ràpida. Era un partit que ja tenia líder i estructura a Catalunya, que d’ençà del 2014 començava a provar d’expandir-se més enllà del Principat i que podia semblar nou fora de Catalunya. L’estiu del 2015, mig any abans de les eleccions espanyoles, Albert Rivera anuncià que no es presentaria més a les eleccions catalanes i Ciutadans passa a ser el partit a promocionar pel duopoli televisiu i per la resta del poder mediàtic, de vegades de manera tan patètica que fa riure i tot, com en el cas del diari El País.

La maniobra funciona de primer i després de les eleccions del desembre del 2015 el resultat condueix a un pacte de govern signat entre el PSOE i Ciutadans que l’Íbex lloa en tots els altaveus possibles i que es concreta el febrer del 2016. S’ha esquivat el possible govern bolivarià de Podem i el PSOE el podran lligar curt gracies a Ciutadans. Però Podem no ho accepta i provoca noves eleccions.

Aleshores arriben les eleccions del juny del 2016, en què Rajoy puja i Sánchez i Rivera baixen. Tanmateix, Ciutadans continua evitant que tot el vot nou vaja a parar a Podem i amb això impedeix que Pablo Iglesias puga aspirar a la presidència. Rajoy es veu com una solució raonable i aconsegueix el suport de Ciutadans per a anar tirant, per bé que acaba perdent tot el crèdit per la corrupció i la mala gestió de la crisi catalana. Això porta a la moció de censura del 2018, la primera que es fa a Espanya. En aquell moment. l’error estratègic de l’independentisme, que regala els vots a Pedro Sánchez, l’encimbella a una posició de privilegi que aprofitarà ràpidament per consolidar el seu poder i aconseguir un bon resultat, magnífic, a les eleccions del mes d’abril passat.

Resultat que venia, a més, amb un govern de coalició possible, pel nombre d’escons, amb Ciutadans. Un govern que ja s’havia intentant tres anys abans i que podia garantir quatre anys d’una relativa calma a l’Íbex i en una Comissió Europea cada volta més preocupada per la situació de l’estat espanyol. Jo mateix vaig explicar aquell dia: ‘La pressió per un gran pacte de govern entre PSOE i Ciutadans serà enorme, aquestes setmanes. És el govern somniat per l’Íbex i la Comissió Europea.’ Però també vaig dir que ‘el problema és que justificar un tomb d’aquesta dimensió no és gens fàcil, com Sánchez ja va veure ahir mateix quan els seus el van escridassar exigint-li que no pactàs amb Rivera’.

Passada la triple cita electoral posterior, tanmateix, tothom ja assumeix que el pacte ha de ser amb Rivera. I ací és on salta la sorpresa. Potser els qui el van catapultar no el coneixien prou, però Rivera, que per naturalesa és un personatge de l’extrema dreta més agressiva, se’l creu, el tripartit amb Vox i el PP, i ara és ell el qui no vol pactar amb el PSOE. I la irritació del gran poder estatal amb el xiquet que havien posat d’encarregat és l’explicació de tanta dimissió, de tanta pressió, de tanta escissió i de tanta maniobra fosca d’aquestes darreres hores. Si Rivera s’oposa al pacte amb el PSOE, Rivera morirà –metafòricament, és clar. Perquè l’Íbex ja fa sis anys que procura trobar una fórmula d’estabilitat política per a l’estat espanyol, per a poder continuar fent els seus magnífics negocis que depenen tant de l’existència d’un pressupost estable, i ara que la té a la mans el problema no serà un líder fràgil i descontrolat que poden fer caure en qualsevol moment amb un sol vídeo.

Però alerta. Aquesta gent ja s’ha demostrat incapaç de casar els seus desigs i els Power Point dels seus spin doctors amb la política real. I això els ha fet reflexionar, que no són babaus. Al cap i a la fi, en aquests anys bàsicament han promocionat dos monstres seguits, Iglesias i Rivera, dos personatges inestables i capriciosos que han alçat i enfonsat els seus projectes, en bona part perquè són dos egòlatres d’una mida monumental. I la inestabilitat és més gran que mai. De manera que amb el PP fora de joc per la corrupció i per l’acostament a Vox, i amb les aventures de la nova política qüestionades i desacreditades, l’Íbex ja veu clar que el pal de paller d’Espanya és i serà el PSOE, una altra vegada, com ho va ser als anys vuitanta. Després de tant de fracàs, pensen, val més boig conegut. I és en aquest context que resulta literalment al·lucinant que l’independentisme, o si més no un partit independentista, puga ni tan sols arribar a considerar d’apuntalar-lo i deixar-lo governar. Perquè Sánchez, Pedro, és, literalment, el darrer roc que el règim té a la faixa.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
25.06.2019  ·  22:23

Molt em temo que amb totes les decisions que depenguin de les cúpules dels partis catalans ja hem begut oli. L’IBEX ja fa temps que els han pres el número i saben com enganyar-los i fer-los creure que la decisió menys dolenta és precisament la que més convé per l’IBEX.

Em fa l’efecte que la única via clara cap a la llibertat és derrotar l’IBEX i els mitjans de comunicació de mases espanyols.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
25.06.2019  ·  22:24

En Rufian ja ha dit que ell no és ni independentista ni sobiranista, i no l’han pas fet fora del partit. Cosa que sembla demostrar, juntament amb tot el munt d’accions i declaracions que acumulen els seus dirigents, que aquests dirigents ja no són independentistes.

I, si no són independentistes, ¿què són? Doncs una eina més de Madrid en contra nostre.

És una opinió, i tant de bo m’equivoqui.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
25.06.2019  ·  22:27

quina raó que tens Vicenç. Tanmateix no puc creure que “un partit independentista” sigui tan babau com per no veure-ho. Tampoc puc creure que l’al.lucinació els vingui d’haver pres substàncies estranyes. Més aviat em penso que els passa com a l’IBEX, que són víctimes de les seves pròpies manipulacions (i prejudicis). Però convindria, ja que hi ets posat, que ens ho expliquis de manera que es pugui entendre. Ja no vindrà d’un pam, t’estimaran si fa o no fa com ja deuen fer ara mateix. Fins i tot quan t’equivoques (i crec que avui no és el cas) tens quelcom que t’honora i ens reconforta: sentim sempre un esperit lliure i insubornable. Gràcies, Vicent.

Josep Usó
Josep Usó
25.06.2019  ·  22:37

Després de quaranta anys de transición ja es poden entendre els mecanismes del poder real. De manera que continuar pensant que el PSOE és un partit d’esquerres amb el qual es puga negociar res raonable no és pensar: és creure. I ja n’hi ha prou, de crèduls ignorants o aprofitats, a les cúpules dels partits.
D’altra banda, l’editorial és molt aclaridor. Molt.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
25.06.2019  ·  22:48

“El capitalisme d’amics espanyol té, entre més característiques peculiars, una interferència constant entre política i empresa. Entre política parlamentària i empresa parastatal –privada per als beneficis, pública per a les pèrdues i en qualsevol cas sempre dependent del BOE i per tant de les decisions dels partits.” Trobo que en poques línies retrates molt bé la situació.
Magnífic article, molt aclaridor. Gràcies.

JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
25.06.2019  ·  22:58

L’editorial es molt argumentat i deixa molt clar el funcionament del poder a l’estat español, ara caldria que sel llegeixin els votant de PODEMOS i part dels votants del PSOE, els que honestament es consideren persones progressistes. Gracies Vicent per la fabulosa lliçó.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
25.06.2019  ·  23:05

“Literalment al·lucinant”.Cert!

Antoni Oller
Antoni Oller
25.06.2019  ·  23:05

Trobo molt interessant l’editorial d’avui, molt documentat, molt ben resumit i didàcticament exposat, i sobretot, sense pèls a la llengua. Gràcies. També agraeixo molt sincerament el reconeixement de l’error (i mira que n’era de previsible) de l’independentisme polític en la moció de censura, i també i sobretot, el toc d’atenció a ERC. Però hi ha una cosa que no veig clara: si com magistralment descriu Partal, els líders de Podemos i C’s son “dos personatges inestables i capriciosos que han alçat i enfonsat els seus projectes, en bona part perquè són dos egòlatres d’una mida monumental”, no veig per què, si l’un (Rivera) posa el deep state dels nervis, l’altre (Iglesias) acatarà dòcilment la voluntat de l’Ibex facilitant l’estabilitat del PSOE per governar quatre anys. No ho veig clar, i encara li veig menys pensant en que la crisi econòmica pot tornar (ja hi ha qui ho avisa, i no només algun professor apocalíptic), amb la renovació del Parlament Europeu ¿pot haver-hi renovació d’estratègies del banc central d’en Draghi? (i reconec que soc un ignorant monumental sobre aquests temes), ¿quin efecte pot tenir el Brexit?, ¿pot passar que el BIG-deep state UE condemni a més austeritat a Ñ?; em costa de creure que el de la cueta s’avingui a fer-se co-responsable de les retallades addicionals que poden venir, babau del tot no ho deu pas ser. Amb tot això al davant, de debò que el deep state Ñ se’n sortirà d’evitar una fallida segona volta d’investidura? Pot ser que Junqueras ni tan sols es pugui plantejar de recolzar gratuïtament el seu botxí, perquè ja no hi hagi res a recolzar? No sé, reconec que no sé el que pot passar; de fet, tampoc m’importa gaire. Només m’interessa que a Ñ vagi augmentant la inestabilitat, que els inversors alemanys es posin nerviosos, que algú una mica més enllà de Deutschland hi posi interès, etc. etc.

Matilde Font
Matilde Font
25.06.2019  ·  23:25

Magnífic article!
Tant debò els servesca als partits independentistes i els faça recapacitar.

JORDI MATA
JORDI MATA
25.06.2019  ·  23:35

Totalment d’acord amb l’article.

Jordi Bibolas
Jordi Bibolas
25.06.2019  ·  23:57

Gràcies, Vicent; per posar tanta llum a tanta tenebra!

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
26.06.2019  ·  00:05

Excel·lent i antològica anàlisi!
Feu-la arribar a la seu d’ERC i del PDCAT, no fos que hagin oblidat que a la presó i a l’exili hi ha catalans independentistes…

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
26.06.2019  ·  01:53

Fa 40 anys que els DIARIS catalans, quan volen parlar del que passa, sempre tenen el CAP a Madriz i mai a Barcelona.

Perquè serà? Doncs perquè tenen clar que el poder és allà i aquí arriben les engrunes

Algunes organitzacions civils ho han vist clar, d’ací les ferotges campanyes contra
IBEX35-155

Jaume Jose
Jaume Jose
26.06.2019  ·  02:45

Els vots gratuïts al PSOE eren necessaris per poder treure el PP, que s’havia aferrat tan com havia pogut a la trona. El PSOE veié que no tenia prou diputats per fer res; convocà eleccions. Ara hi ha un procés negociador per formar el Gobierno, acció a la que no estan acostumats i veurem com se’n surten. Així potser veuran que per assolir alguna cosa cal negociar, sinó ho poden perdre tot.
El balanç fins el moment és positiu perquè hem passat d’una España que no ha negociat mai a una España que veu que si no negocia no tindrà res.
Assoliment molt abstracte i minso, però és un pas endavant. Un “3 peó rei”.
Tot allò que faig és insignificant però és molt important que ho faça, o en versió original: “Gairebé tot allò que facis en la vida serà insignificant, però és molt important que ho facis perquè ningú més ho farà”. Mahatma Gandhi.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
26.06.2019  ·  05:26

Totalment d’acord. Fa feredat veure la poca visió de país que, en aquest cas, està demostrant ERC. Personatges que tenia per referents morals, com en Tardà, o el mateix article de Sergi Sol ahir a El Nacional, maldant per justificar que donem de franc els vots a Sánchez, em fan posar molt trist i pensar que, en realitat, ho podem fer millor.

El nom de tot plegat es diu radicalitat democràtica: els laboristes, o l’SNP no varen donar suport al Brexit de May quan s’acabava el termini previst, posats entre l’espasa i la paret per les tècniques tramposes de la primera ministressa, perquè tenien molt clar que, primer de tot, representaven els seus electors.

En el nostre cas, la cosa és encara més d’enze, perquè, diguem-ho ja clar d’una vegada: som els únics que donem els vots de franc en nom de no se sap gaire què. Els bascos, desaparegut ja qualsevol bri de reivindicació nacional, s’estan venent per un plat de llenties (com sempre més gros com més temps passa- chapeau pels gudaris reconvertits), de manera absolutament cínica, però almenys en treuen algun benestar més per la seva gent- ni que siguin uns quants milions, o una infrastructura escadussera- que al País Basc sempre s’acaba materialitzant (no com aquí, que si alguna vegada ens hi posem bé, a sobre ni es molesten en complir el pactat i encara quedem com garrepes insolidaris, intolerants i tot el catàleg d’adjectius habitual). Els canaris, o els membres del PRC, més o menys el mateix sense tanta retòrica nacional impostada.

No se si construirem la república, però el que sí que em queda clar és que sense força més mala bava, alçada moral, consciència de representar un poble i no un conjunt d’electors que vota cada X anys, i sobretot sense una mica més de visió de futur i estratègia i capacitat per aprendre dels errors de la història, res de res. Sorprèn que els nostres polítics no siguin capaços de fer una anàlisi tan elemental com la de l’editorialista, que segur que tots compartim.

O potser sí que en saben, ja els està bé i això és part del problema. Si és això últim, realment és molt descoratjador.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
26.06.2019  ·  06:37

Ara, tot ERC, deuen estar maleint Vilaweb… Ens agradi o no, ERC s’ha convertit en CiU del passat. Peix al cove & la P i la R han trobat aixopluc a ERC. Res no és crea ni es destrueix i tots aquells interessats de CiU han buscat una alternativa… Tot apunta que tocarà esperar 4 anys per castigar-los sempre i quan el poble se n’adoni de la reedició matussera que han creat la burgesia catalana.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
26.06.2019  ·  06:45

Doncs potser ens cal trobar com difondre massivament vídeos on surtin aquests personatges fent tot això. Lamento dir-ho, però és la guerra, i l’única manera de sobreviure és guanyant.

Miquel Cardús
Miquel Cardús
26.06.2019  ·  08:10

Fa un temps vaig fer una ruta pel Born del segle XVIII. I enllà van deixar anar la idea cabdal de l’enfrontament Catalunya-imperi castellà.
Senzillament nosaltres vivim diferent. Tenim una economia bassada en l’esforç del treball diari, en el pacte comercial. Mentre que “ells” son l’economia de l’amiguisme, del tenir bones relacions amb el poder públic per medrar.
Tot aixó crea dos formes de fer, dos cultures diferentes. I aqui està la batalla. I fa més de 300 anys que la continuem i….seguim….
El que fa Erc donant alé a l’economia de “ells”, a la forma de fer de “ells” em semble inversemblant sino és el cas que a Erc la dirigeixen “ells”. Pregunto, eh

Jordi Torres
Jordi Torres
26.06.2019  ·  08:26

Subscric l’editorial totalment. És més, no contents amb l’operació PSOE, ara sembla que ens estan construint un altre artefacte anti-independentista: la Lliga Democràtica. Suposo que dissenyat per donar-li una altra queixelada a l’independentisme des de l’espai tradicionalment mal anomenat “dreta catalanista”, que traduit vol dir: les 400 i escaig families benestants afincades a Catalunya que mouran cel i terra (és a dir, milions d’Euros) per que no canvïi res mai, mai, mai.

Albert Miret
Albert Miret
26.06.2019  ·  08:38

Estimat Vicent. T’agraeixo el teu article per la claredat en l’exposició d’aquest cadàver purulent que és Espanya. M’agrada saber el que ens expliques i em desconsola veure que cap d’aquests homínids que dominen l’escenari d’aquest guinyol tenen cap ideologia que sobrepassi la del furt, l’estafa i el poder fàcil. En realitat Espanya no és un país, ni tan sols un negoci, només és un eixam de gàngsters que es maten o s’estimen segons les possibilitats d’estafa en cada moment. En aquest bordell no hi juguen només els natius, sinó que també venen a la ruleta gran part dels clubs d’usurers d’Europa i del Món. Tothom sap què s’hi va a fer en una casa de putes, pel que hom no s’ha d’estranyar en veure el contrast entre els oficis dels quals es vanten i els que realment exerceixen. I és per això que els del poder de la Unió Europea ho protegeixen, perquè ja els està bé que sigui un bordell mundial com va ser Cuba i tants d’altres, on es pugui traficar amb armament, amb droga i comerciar amb carn humana absolutament protegits per una justícia que no és que no sigui independent, sinó que forma part “sine qua non” del sistema. Cal recordar per això, que tots aquests països- bordell duren relativament poc temps perquè la competència entre els establerts i els aspirants és ferotge i el seu sentit ètic, inexistent. Per això cal que els independentistes mantinguem la calma i sobretot ens estimem com som, idealistes sí, però no estúpids. Fidels a la nostra cultura i a la nostra terra. No és que portem lliris a les mans, desenganyeu-vos enemics, sabem portar-hi el que ens calgui segons la necessitat de cada moment. La gran diferència entre la púrria del règim franquista i nosaltres, és que no som gàngsters, no ens agraden les cases de putes ni el comerç de la mort. Preferim el coneixement.

Pep Agulló
Pep Agulló
26.06.2019  ·  09:00

EL RÈGIM

Una magnífica dissecció de com el poder de l’Ibex, dels mitjans i dels governs mouen els seus peons per apuntalar l’Estat.

Potser ara caldria una segona part per completar com els estaments d’aquest l’estat encaixen en aquestes maniobres. Vull dir: la Corona, els jutges, els militars, l’Església, etc.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
26.06.2019  ·  09:15

Molt bé Director, avui el Dr. J i Mr H. s’han posat d’acord, amb lliris a la ma no en farem res, i amb l’ estulticia de ERC i ara també de la CUP tampoc, molt decebut d’en Tardà que em semblava honest i valent, d’en Torrent mai m’he refiat i el vice-president Pere Aragonès no el sé diferenciar del seu doble del Polònia. Escoltava i admirava al professor Junqueras quan col·laborava en un programa d’història els diumenges a Catalunya Radio i pensava que la seva estada pel Vaticà l’havia ensenyat a ser una mica “p”, decebut també amb ell, to i sentir molt la injusticia de la seva presó. Mala peça tenim al teler i jo ja no tinc edat ni ganes per …. Salut.

Enric Vilar
Enric Vilar
26.06.2019  ·  09:16

Ergo: com més aviat ens independitzem d’aquesta Espanya corrupte, franquista-borbònica, més aviat floreixera Catalunya. Prou del pont aeri, AVEs a Madrid i tuti quant. Ens paguem el corredor Mediterrani i més. El Món es nostre. Catabrexit collons.
Anim
Es evident

maria serra
maria serra
26.06.2019  ·  09:27

Totalment d’acord Vicent, ara bé L’IBEX ja no els interessa Albert Ribera crec que a poc a poc, temps al temps ,en aquest moment crec que tenen l’ull posat en Manuel Valls

Josep Salart
Josep Salart
26.06.2019  ·  09:47

El resum de l’editorial és el que cada dia i des de fa anys, repetim incansablement i perdent paulatinament la paciència, a qui trobem pel carrer desorientat, sense ganes de voler veure la realitat i sobre tot quan trobes algú amb la placa base plena d’interferències, que encara et parla del “seu” partit polític. Criatura..

El resum de tot plegat és veure que la gent, a espanya no tant per la qualitat de vida i estat del benestar que els donen els nostres diners, la gent de casa nostra encara va alimentant dia sí dia també a totes les empreses de l’Ibex. Mentre hi hagi “burrus” sempre n’hi ha que van al damunt i això és el que més ens ha de preocupar.

Si la premsa nostra, la lliure, la que esperem llegir cada dia vint-i-dues vegades, no comença a mossegar més, a dir les coses pel seu nom, que els articles d’informació vagin acompanyats d’articles d’opinió contundent per fer camí, o anem a viure a Córdoba per lo de la qualitat de vida i per compartir estona amb Averroes, o ens quedem aquí alimentant a la bèstia.

Ara ens ve una preocupació gran: la diada. Què c… els fem omplir i com els vestim. Doncs fàcil: després del 2 de juliol a Estrasburg, anem a una altre capital europea, o bloquegem fronteres i carreteres, o treiem els diners dels caixers, o fins i tot treiem els carcellers de les presos catalanes posant-nos tots a dins.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
26.06.2019  ·  10:24

Caram… fantástic i aclaridor seu article sr. Partal.
Chapeau als comentaristes per reforçar aquest sentiment compartit per la majoria de nosaltres. Millor no ho podeu fer per il.luminar meva ignorància insana… gràcies a tots!

Jaume Bosch
Jaume Bosch
26.06.2019  ·  10:57

No han canviat gens des del segle XVI, i així tinguent tot un imperi mundial es van deixar fotre el comerç per un país petit dit Països Baixos.
Casi diria allò de pareu el món que baixo, però no, m’estimo més Visca la República independent de Catalunya.

Marxem?

jordi colás
jordi colás
26.06.2019  ·  11:24

sr partal,
faig difusió sovint dels seus articles.
el d.avui m.he permès afegir.hi aquesta introducció:
‘sempre brillant però avui especialment impressionant:
el gran mestre partal ens dóna una lliçó magistral que resumeix perfectament els últims anys de la política d.aquest país.
un retrat magnífic de qui és qui i d.on som ara.
i encara més important: qui mou realment els fils.
qui i per què s.han creat els monstres iglesias i rivera; i quin és el veritable paper de l.últim pal de paller que li queda al règim: el psoe.
article històric i irrepeti ble.
traca i mocador amic partal!..

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
26.06.2019  ·  11:46

El gran mèrit d’aquest article és que informa i dona pistes abundoses de la complexitat de les relacions de poder potentíssimes que hi ha a Espanya. Encara quedarien, per una altra estona, les internacionals.
En aquest context és fàcil adonar-se que som com petites formigues.
Entendre bé les nostres forces i les de l’adversari és el principi bàsic per abordar de qualsevol confrontació. Sinó hi ha el perill d’acabar llençant-nos, entre nosaltres mateixos, a la foguera. Denigrar a ERC o al PDECAT o a la CUP, és com anar-nos tirant trets als peus.
Millor informar-nos bé, comprendre les raons de cadascú, no jutjar massa i anar aportant el nostre gra de blat. Com les formigues.

JOAN CRUSET
JOAN CRUSET
26.06.2019  ·  12:43

Molt bona reflexió Sr. Melitó Camprubí,
Encara afegiria que les formigues saben perfectament que el seu millor actiu es anar totes a l’hora.

Josep Castelltort
Josep Castelltort
26.06.2019  ·  13:17

A mí em sembla que el PSOE és l’espina dorsal del que se’n diu “règim del 78” o “democràcia espanyola”. Sense topar amb el PSOE sempre ens trobaríem en que el règim té una altra opció disponible per jugar.
El tripartit obra la porta a l’independentisme i a la fallida del PSC, precisament perquè és el darrer recurs del sistema.
Per altra part, fins que no haguem rebentat aquests partits de la “puta i la ramoneta” val més que no arribem a la República. Hem d’ensorrar tot el que es podrit per fer una cosa nova i encara hi ha molta feina.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
26.06.2019  ·  15:28

Em sorprèn que les xarxes catalanes no bullin contra el més que possible suport d’ERC a Pedro Sánchez, encara que sigui amb l’abstenció.
Quina mena d’estratègia política tenen?. Dons la mateixa que Convergència, fer-nos creure (als incauts dels seus votants) que del PSOE se’n pot esperar alguna cosa. Com poden ser tant beneïts, o tant mentiders?. Dons per què no són capaços de teixir una estratègia propia. Tot i els anys que fa que prediquen.

jordi Rovira
jordi Rovira
26.06.2019  ·  16:15

En aquest relat de seguiment històric que ve a continuació de l’article passat; es pot veure molt clar el caràcter anti-liberal de règim espanyol. Un anti-liberalisme que entronca amb les diferents cares del model capitalista d’aquesta globalització post “blocs”. Res tant distint del que veiem a Polònia, Hongria, Rússia, Turquia. Si ho voleu, res fora del marc d’una Arabia Saudí. Em sembla evident que la simultaneïtat que veiem dins de les formulacions de models que han de ser compatibles però que a la pràctica no ho són; suposa un problema important que ningú pot passar pel alt. Teòricament, el model espanyol ha de ser compatible amb el model francés o alemany; el model anglès amb el nord-americà, i així anar fent un teixit amb correspondències múltiples que presenten més d’alguna disfunció. No puc dir que res del que intueixo sigui tal com penso. Però sí puc anar veient coincidències que reforcen o contradiuen una o altra presumpció. Per tant, mantenir que el cas català no és un afer intern; resulta del tot creïble. Assenyalar que darrera els recuperats procesos d’independència de minories nacionals hi ha una clara interpel·lació al model de una o altra nació estat; resulta plausible. I pensar que el concurs de diferents projectes polítics més enllà dels marcs de les democràcies constitucionals clàssiques és quelcom semblant a una prova d’estres; si més no pot ser plantejat.
En el cas espanyol, tenim una mica de tot. Tot un assortiment complert per a no tenir-ho en compte.

Miren Karmele Pastor
Miren Karmele Pastor
26.06.2019  ·  18:11

Magistral, d’obra de mestre, com tan sovint, l’aclaridor editorial d’avui del nostre director. LLiçó de gran alçada i lucidesa analitzan el funcionament d’un Estat trampós, lladre i maldestra, que malauradament porta a les seves mans els destins econòmics, culturals i de formas d’organització social col.lectivas de tantas i tantas pesonas, inclosos de moment, tot@s nosaltres. Però, per l’altre banda, quina sort que tenim, de disposar de una prensa independent i honrada, que es treballi tant la recerca de la veritat amagada o tergiversada, i que amb això ens demostri, quant ens respecta als lectors. Molt d’agrair, gràcies Vilaweb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes