Resolta la incògnita del vot exterior del referèndum de l’1-O

  • Nou preguntes amb resposta sobre el mecanisme previst pel govern per als catalans residents a l'estranger

VilaWeb

Pere Cardús

19.07.2017 - 04:00
Actualització: 29.08.2017 - 00:05

Un dels aspectes del referèndum d’autodeterminació que han costat més d’aclarir és el vot dels catalans a l’estranger. Qui podrà votar, amb quin cens, si amb el vot electrònic o per correu, quin paper hi tindran les delegacions, què faran els inscrits al CERA… Moltes incògnites entorn de la manera com s’organitzaria el vot dels catalans que, per unes raons o per unes altres, ja no resideixen a Catalunya. En aquestes preguntes amb resposta que oferim a continuació, hi exposem les condicions i la fórmula prevista per a votar l’1 d’octubre i decidir l’estatut polític de Catalunya. La conclusió més important: qui s’hagi inscrit al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) espanyol, que s’afanyi a inscriure’s al Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior.

Qui podrà votar al referèndum?
L’esborrany de llei del referèndum presentat per Junts pel Sí i la CUP estableix que podran votar els catalans amb ciutadania espanyola residents a Catalunya i els catalans amb residència a l’estranger. Per tant, ho podran fer els mateixos que poden votar en unes eleccions autonòmiques.

Què cal fer per votar des de l’estranger?
Els catalans que resideixen a l’estranger podran votar si són inscrits al Registre de catalans a l’estranger. És un registre que estableix els canals de relació entre la Generalitat i els catalans al món. Per a poder-se inscriure al registre del Departament d’Afers Exteriors, cal haver-se inscrit prèviament al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Amb la inscripció al registre de la Generalitat, ja n’hi haurà prou per a sol·licitar el vot per l’1-O.

Podran votar els catalans a l’estranger que no s’hagin inscrit al CERA?
Els catalans que viuen temporalment a l’estranger o que no s’han inscrit al CERA hauran de votar a Catalunya el dia 1 d’octubre. Si no s’han inscrit al cens espanyol per a residents permanents a l’estranger, encara estaran empadronats al seu municipi i, per tant, seran tractats com els ciutadans que viuen al Principat. És a dir, hauran de desplaçar-se al lloc de la seva última residència oficial per a votar al col·legi electoral que hom els hagi assignat per zona.

Com es farà el vot des de l’estranger?
Els catalans inscrits al Registre de Catalans a l’Exterior del govern podran sol·licitar la documentació per a votar en el referèndum. Els terminis i el lloc de sol·licitud seran definits pel reglament del referèndum que acompanyarà el decret de convocatòria del govern. Una vegada sol·licitat el vot per correu, es rebrà la documentació de vot, que s’haurà de retornar amb la papereta marcada. La documentació s’haurà d’enviar a una de les onze delegacions a l’estranger de la Generalitat; la que hagi estat assignada segons cada país de residència.

Quina documentació cal presentar per a inscriure’s al registre?
El procés d’inscripció al Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior exigeix de presentar una documentació concreta: el DI o passaport espanyol vigents (no cal presentar aquesta documentació si autoritzeu la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea a consultar per mitjans electrònics el vostre document d’identitat i, si escau, el de la persona que representeu) i el certificat del padró d’espanyols residents a l’exterior (aquest document serà considerat vàlid sempre que hagi estat emès menys de quatre mesos abans de la votació).

És aconsellable d’inscriure’s al registre si no teniu l’alta del CERA?
En cas de no tenir fet el registre al Cens Electoral de Residents Absents espanyol (CERA) o al Padró d’Espanyols Residents a l’Exterior (PERE), la cosa més aconsellable és comprovar el padró municipal del vostre darrer veïnatge administratiu a Catalunya i votar personalment a Catalunya el dia 1 d’octubre. Els terminis per a apuntar-se al CERA no permetrien d’arribar a temps de votar en el referèndum. Qualsevol tràmit de catalans residents a l’estranger que exigeixi la complicitat de l’estat espanyol pot ser objecte de boicot aquests últims mesos abans del referèndum. En aquest cas, ja no és solament un problema de terminis de resposta i resolució dels expedients, sinó de possible boicot amb intencionalitat política.

Caldrà la participació o el permís del govern espanyol per a votar des de l’estranger?
El govern espanyol no tindrà cap potestat en el vot dels catalans a l’estranger perquè la comunicació i la tramitació del vot per correu es farà des del govern amb la validació de la Sindicatura Electoral prevista a l’esborrany de la llei del referèndum d’autodeterminació. Per això, cal que tothom que vulgui votar s’apunti com més aviat millor al registre creat pel govern.

Hi haurà l’opció de vot anticipat per correu, en el referèndum?
No, tan sols podran votar anticipadament per correu els catalans residents a l’exterior inscrits al registre. Per tant, tothom qui no sigui al registre del govern haurà de votar presencialment el dia 1 d’octubre al col·legi electoral que tingui assignat per la zona d’empadronament.

Podran votar els catalans residents fora de Catalunya però dins l’estat espanyol?
Els catalans empadronats en algun municipi de l’estat espanyol fora de Catalunya no són inscrits al CERA perquè l’estat espanyol no considera que visquin a l’estranger. Per tant, si, tal com marca la llei del referèndum, el cens de votants serà el mateix que el d’unes eleccions autonòmiques, aquests catalans a l’estranger, però dins l’estat espanyol, no podran participar-hi.

Vegeu aquest vídeo didàctic sobre el Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem