24.11.2025 - 20:34
La globalització, els canvis d’hàbits alimentaris i la pèrdua de les generacions més grans amenacen la cuina tradicional catalana. Per això, el projecte Gastrosàvies s’ha proposat recollir i protegir aquest patrimoni culinari. Amb el suport de la Fundació Alícia, s’ha fet un treball de camp extens arreu del país: divuit sessions etnogràfiques amb grups de dones grans i un recull de més de tres-centes receptes representatives de la diversitat gastronòmica i territorial que eren en vies d’extinció.
“S’està perdent perquè la joventut ja no vol aprendre a cuinar i prefereix anar al bar, però la cosa bona és a casa.” La Josefa Franch, de Deltebre (Baix Ebre), ho té clar: “Si hi fiques amor i producte de qualitat, qualsevol plat és de categoria.” És una de les àvies que han participat en el projecte creat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per preservar, documentar i divulgar el coneixement gastronòmic transmès, sobretot, per les dones grans.
Aquest dilluns, les participants del projecte s’han reunit a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages (Bages), en un acte que ha volgut retre homenatge a aquestes dones i al seu llegat.
El projecte també ha creat materials audiovisuals: dotze vídeoreceptes protagonitzades per dotze àvies, publicades setmanalment. Paral·lelament, la Fundació Alícia ha analitzat i interpretat totes les receptes per garantir-ne la coherència culinària i territorial.
Entre les receptes recuperades hi ha plats tan variats com les patates amb fesols; la cassola de tros de les terres de Lleida; la tradicional carn de bèstia viva del Pirineu; el tiró amb naps de la Cerdanya; el costelló amb castanyes de comarques com la Selva i Osona; la tenca en suc del Delta de l’Ebre; les farinetes de panís; o el pollastre amb poma de les comarques de Lleida.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha remarcat que Gastrosàvies neix per preservar les receptes en risc de desaparèixer i projectar el país a través de la seva cuina. “Volem projectar Catalunya els anys vinents a través de la gastronomia, un sector clau de la nostra economia, però sempre amb arrels, tradició i coneixement. Hem d’identificar i salvar aquestes receptes que estem a punt de perdre”, ha dit.
Ha defensat que cal combinar tradició i innovació, i ha reivindicat l’excel·lència de la gastronomia catalana: “Tenim la millor cuina del món perquè tenim els millors productes, els millors agricultors, ramaders i pescadors, i la millor dieta mediterrània, en un país amb una de les esperances de vida més altes. Tenim una alimentació sostenible, segura, variada i saludable, i no ens ho podem deixar perdre.”