La tertúlia proscrita

Renunciar a la unilateralitat és renunciar a avançar

  • «Com sempre, el camí que agafen els polítics independentistes a final de gener dependrà molt de què fem, de què votem nosaltres»

Vicent Partal
23.11.2017 - 22:00
Actualització: 24.11.2017 - 07:55
VilaWeb

A parer meu, si no hi ha una defensa decidida de la unilateralitat no hi ha procés d’independència possible. En això em veig capaç de ser contundent. No sé imaginar-me, en les circumstàncies que vivim, cap altre camí per a consolidar la independència que no siga el de les accions unilaterals. Fins i tot els qui afirmen, massa de pressa, que seguir la via de la unilateralitat ens va dur a un fracàs a l’octubre no tenen cap més remei que admetre que l’estratègia alternativa, la de negociar amb l’estat espanyol, no té sentit. O no té sentit sense decisions unilaterals que l’obliguen a seure en una taula. Més fortes i contundents encara que les que es van prendre a l’octubre. Potser sí que un dia es negociarà amb l’estat espanyol, però això només passarà si abans ens ho guanyem proclamant coses que ells no ens deixarien proclamar mai. O siga que per a la negociació també cal la unilateralitat. Per a provocar-la.

Tot el procés d’independència, de fet, s’ha basat en la unilateralitat. Fins avui. Arenys de Munt va ser unilateralitat i va marcar el to amb què el país s’ha mogut d’ençà d’aleshores. Sempre recorde que vaig entrevistar Artur Mas després del pla Ibarretxe i em va dir: ‘He après que Madrid mai no ha de marcar el ritme i que sempre hem de votar nosaltres en darrer lloc.’ Unilateralitat, doncs. ERC i sobretot la CUP tenien la unilateralitat en el seu ADN, encara més i tot. Ningú no ha renunciat mai a cercar un acord i un pacte, però renunciar a la unilateralitat és renunciar a avançar. I no cal renunciar a la unilateralitat per practicar la bilateralitat. Per això, la posició que semblen expressar els acords electorals de Junts per Catalunya i ERC em resulta preocupant, per innecessària. I ho torne a aclarir: no em preocupa gens que es parle de negociar, però sí que em preocupa que es diga de manera més o menys explícita que per la via de la unilateralitat no es pot avançar més.

Perquè, sense prendre decisions unilaterals, a més, què faríem durant la pròxima legislatura? Hi ha una opció d’actuació, ben clara i consistent, d’acord amb la unilateralitat, que consisteix a desplegar la llei de transitorietat i el procés constituent. Directament i si hi ha la majoria suficient. I aleshores, si l’estat espanyol, com diu Albiol que passarà, torna a dissoldre el parlament, que ho faça. Serà problema seu, sobretot. Aquesta vegada Rajoy ha pogut violar la constitució espanyola i l’estatut perquè ha tingut el permís explícit d’Europa i del PSOE per a fer-ho. Excepcionalment. Però això d’anar tancant il·legalment el parlament cada tres mesos no sembla de cap manera una via que porte enlloc ni crec que puguen sostenir-ho. Excitarà el malestar i promourà dubtes sobre la capacitat de l’estat espanyol d’encarar el problema polític català. Ens afavorirà, en definitiva.

Dit tot això, no voldria ser injust, tampoc. I ho seria si no consideràs, i per tant ho faig, la possibilitat que aquesta proposta formal de bilateralitat tinga a veure amb la repressió de què som objecte. Que siga una defensa dels partits, una manera d’arrecerar-se i de prevenir possibles il·legalitzacions. Si és això, ja em sembla bé. Sobretot perquè ara, abans de discutir què farà el parlament, hi ha un objectiu sobre el qual ningú no hauria de dubtar: cal guanyar les eleccions i guanyar-les amb el marge més ampli possible.

I sobre això, una darrera reflexió. Com ha passat sempre, el camí que agafen els polítics independentistes a final de gener, quan es formarà el govern, dependrà molt de què fem, de què votem nosaltres el 21 de desembre. Hi ha tres possibilitats per a la nit electoral. La primera, una victòria unionista, una possibilitat catastròfica que sembla realment llunyana. D’entrada, perquè haurien de guanyar un mínim de dotze escons respecte del 27-S i això sembla guanyar molt més que no seria raonable. I després perquè si ahir Iceta va dir que no investiria Arrimadas, això vol dir que Junts pel No té un problema greu ja de bon començament.

Les altres dues alternatives són dues possibilitats basades en la victòria dels Separats pel Sí. De l’abast de la victòria –n’estic convençut, d’això– dependrà si seguim la via unilateral o no. Si l’independentisme es queda on és –en la xifra d’escons més o menys actual i sense superar la meitat dels vots– em fa l’efecte que les coses s’alentiran. Ara, si l’independentisme augmenta d’escons i sobretot si supera la barrera del 50% dels vots, no hi haurà cap més opció que reconèixer que la ciutadania ha revalidat la República. I per tant s’haurà d’actuar en conseqüència, diguen què diguen ara els programes electorals. Sigueu-ne conscients: això també és a les vostres mans.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
23.11.2017  ·  22:13

Bilateralitat? No, Gràcies…! (totalment d’acord)

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
23.11.2017  ·  22:19

El problema és que Espanya és un Estat sense llei; els que tenen el poder poden fer el que vulguin i quan vulguin. Això vol dir que per molt que es calculi, l’Estat ho pot desmuntar tot en qualsevol moment. N’hem estat testimonis.

Josep Usó
Josep Usó
23.11.2017  ·  22:26

D’entrada, cal guanyar les eleccions amb la major contundència possible. I després, és evident que cal continuar amb la unilateralitat. És el mateix que passa quan un passa de xiquet a adult. Va prenent decisions. I cada vegada en pren més sense el permís dels pares. I al final, ja és autònim. És una persona adulta i independent. D’altra banda, per continuar amb el símil de pares i fills, els catalans tenim un pare maltractador de manual. Ja va sent hora que ens n’alliberem. Què ens costarà? Per descomptat, però no hi ha més remei, si volem sobreviure. Ho aconseguirem.

Enric Benages
Enric Benages
23.11.2017  ·  22:27

Enric Benages

Totalment d’acord amb l’editorial, fora de … el “compromís” d’Iceta, que no em mereix cap confiança.

Imma Gassó
Imma Gassó
23.11.2017  ·  22:28

Per això aquest cop tinc molt interés en veure els programes electorals.
La meva consciència no em permet arriscar-me a votar un partit independentista que vulgui desactivar la República deixant de banda la unilateralitat. Encara que ens diguin que ho fan per protegir-se. Votaré qui defensi la unilateralitat i si no la defensa cap llista electoral no sé pas que faré.

JOSEP MARIA OLLE
JOSEP MARIA OLLE
23.11.2017  ·  22:44

Avui Vicenc Partal, has dormit (es un dir), mes tranquil i dones en la clau:
Marxar=Unilateralitat!!! ..
Pactar amb un Estat enclat en el s XIX/XX?…. Imposible.
Pactar per un xic de sentit comù?……………….No amb gent que no en tè.
Pactar un nou estatus temporal a l’espera de alguna cosa?…. No , Café para todos.
Donar força a Empreses catalanes amb infraestructures ? …. NO, Madrid si
Transparencia en decisions ? … NO secret Per secret estat.
Fer inversions productives per augmentar valor afegit? … No, AVE Per Zamora Extremadura , aeroport a Castelló.. Ull i ni tenim manía amb els potencials veïns estatals.
Augmentar la riquesa cultural de Catalunya? No, no cal dir barbaritats ja conegudes.
Humiliar pel fet de ser català o de la seva influencia? SI… Sempre i amb máximes maneres.
….
I moltes mes Altres coses, amb una arbitrarietat, tant gran, on la la gent avui no SOM tant tontos com es pensen els letrats centralistes, que juguen arbitrariament amb les lleis, que él poble ja no vol i son consequents.
Al final, la solució Partal es lo que amb encert dius: Unilateralitat!!

Antoni Oller
Antoni Oller
23.11.2017  ·  22:45

Avui he tornat a llegir l’editorial amb delit i fruïció. Puc dir que estic d’acord amb gairebé el 100%, però voldria comentar alguna cosa: és evident que si els vots independentistes arriben al 51%, no és el mateix que arribar només al 49%; no hi ha gaire diferencia, però la poca que hi ha ho és tot. Curiosament, a l’entrevista que Cardús va fer a Bel fa uns dies, aquest va semblar que menystenia els efectes reals de superar el 50%; quan ho vaig llegir em va sobtar, si be no vaig posar en dubte el contingut de les reflexions globals de Bel; on és el matís? Jo imagino que en el fet que la capacitat sociològica de l’independentisme per imposar-se i arribar a controlar el territori, no és gaire diferent amb un 49 que amb un 51; però la seva legitimitat internacional sí que ho és. Ànims dons! I voldria a més a més apuntar un debat: diu Partal que de l’abast de la victòria dependrà si seguim la via unilateral o no, però jo voldria suggerir que la victòria no només tindrà un aspecte quantitatiu sinó també qualitatiu; “tradueixo”: la continuïtat de la via unilateral no dependrà només de la suma de Separats pel Si, sinó de la contribució específica de la CUP a aquesta suma, perquè sembla a hores d’ara l’únic partit que defensa el manteniment de la via unilateral, i per això m’estic plantejant molt seriosament votar-los. Ara bé, com vaig dir en un altre comentari ahir o abans d’ahir: un petit gest, un petit senyal de la UE, de que en funció del resultat del 21D es pot forçar Ñ a la negociació d’un Referèndum pactat, això ho canviaria tot radicalment. Però ara mateix dono gairebé zero de probabilitat a aquest extrem.

Jordi T.
Jordi T.
23.11.2017  ·  23:20

L’horitzó ara mateix esta en el dia 21-D, que es quan, encara que d’una forma ilegitima, els ciutadans votaran en clau plebiscitària i en clau valorativa de tot el que s’ha fet. Crec que hi ha molta gent que s’ha espantat amb tot el que ha passat aquesta tardor. Gent conservadora que vol seguretat, o gent necessitada que es desespera si l’economia no remunta. No ens podem permetre el luxe que aquestes persones amb perfil independentista no votin opció independentista. Cal mostrar un camí seré, segur. Per aixo em sembla be la opció d’ERC i JxC.

Apart, el Proces tal i com el coneixíem, amb fulls de ruta i terminis, ja hem vist fins on podia donar: no hem pogut fer un referèndum com toca i no ens hem atrevit a donar continuïtat a la Republica perque els politics, amb una visió paternalista, no es volien fer responsables de conseqüencies violentes i morts al carrer.

Tal i com diu Puigdemont: perseverança. Si els resultats del dia 21 son prou bons i otorguen una majoria clara, es l’aval que necessita el nostre govern per plantar cara davant la UE. Son ells, els propietaris del deute espanyol, els únics que podran forçar el referèndum acordat, que malauradament serà la única sortida si els nostres politics no ens deixen, als ciutadans, que defensem les nostres institucions amb els nostres cossos. Per a forçar a la negociació, el nostre govern sempre podrà amenaçar en iniciar el proces constituent o desplegar la llei de transitorietat. I tornem-hi altra vegada. I mes incertesa i mes prima de risc.

Si malgrat tot la UE no mou un dit, o be els catalans no recolzen prou la republica el proper dia 21 (les condicions son molt estranyes), sempre hi haurà mes eleccions per a demostrar els nostres propòsits. Cal recordar, tambe, que el PSOE s’ha compromès a una reforma constitucional. Suposo que aquesta reforma acabaria amb referèndum. Que passarà a Catalunya quan es voti la Constitució? Serà el nostre referèndum?

Encarnació Parets
Encarnació Parets
23.11.2017  ·  23:59

Jo, CUP. Visca la Terra Lliure.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
24.11.2017  ·  00:01

Què no hem intentat pactar fins ara?. I què hem aconseguit?. Què no hem intercedit i esperat l’ajut d’europa fins al final?. Dons per què hi voleu seguir confiant?. Què no ho sabem que l’únic que els fa por és l’economia?. Dons l’unic efectiu i real que podem fer va per aquí. Només falta saber fins on estem disposats a arriscar.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
24.11.2017  ·  01:42

La via unilateral esta provocant divisió, si la divisió arrela tindrem un problema molt gros que durarà generacions, com pasa a altres llocs del món..

Jo buscaria un camí més cultural, més atractiu per a tothom i inclusiu, encara que haguem de fer algunes concesions, sempre amb l’objectiu d’arribar a l’independència plena (olimpíades i mundials) i integració al projecte europeu..

Jo personalment esborraria els dos últims anys de la història de Catalunya..

La via unilateral és poc intel·ligent.. és la via de la força contra la llei espanyola, europea, i mundial.. Buscar enemics enlloc d’amics..

A la clase popular i treballadora ningú els apujarà el sou quan siguem independents..

Potser m’equivoco.. Rumieu-vos-ho bé..

Sergi Guitart
Sergi Guitart
24.11.2017  ·  01:56

Com es diu al handball, el millor atac és una bona defensa.. Això lo primer.. La via unilateral es un jugador que va a la seva, que no mira pel bé de l’equip.. Un defensa unilateral és un coladero de gols.. adéu partit, campionat i equip..

Sergi Guitart
Sergi Guitart
24.11.2017  ·  02:31

El punt comú a tots els programes electorals independentistes del 21D hauria de ser la defensa de l’independentisme, sense més detalls.

Si es guanya, abans de fer res més, haurien de fer una consulta (no vinculant) preguntant si es vol la via unilateral SI o NO, coneixent les conseqüències..

A patir d’aquí seguir sent imaginatius.. respectuosos.. i perseverants.. mentre es governa bé i per a tothom..

Ramon Perera
Ramon Perera
24.11.2017  ·  02:39

Bon dia, Sergi.
La dita és: “La millor defensa és un bon atac”.

Domènec Ferran
Domènec Ferran
24.11.2017  ·  03:02

Només dir-li que estic 100% d’acord amb el seu editorial.

Agustí Nicolau
Agustí Nicolau
24.11.2017  ·  03:03

Avui estic totalment d’acord amb la seva anàlisis i proposta en relació a la unilateralitat del procés cap a la independència. Al respecte no hi vull afegir res. Ara bé, si que vull aportar una reflexió col·lateral a la seva anàlisis.

Si hem d’assumir que el camí pot ser únicament unilateral (dubto molt que aconseguim fer asseure a l’Estat espanyol per a qualsevol tipus de negociació), llavors hem d’assumir que cal estar preparats per a una defensa i resistència no-violenta per assegurar els passos i decisions que es prenguin. Precisament és això el que ens ha mancat fins ara.

Amb tot el respecte i reconeixement que l’ANC i OC es mereixen per la bona feina feta, ambdues entitats (especialment l’ANC), han d’assumir que cal activar aquesta via.. La campanya En peu de pau que van impulsar (junt amb la Fundació per la Pau), orientada a assegurar la seguretat i la no violència durant les darreres manifestacions i mobilitzacions, no està sent utilitzada com a eina d’activació d’una estratègia no-violenta.

És més, em consta que les tres entitats impulsores d’En peu de pau, no tan sols no ho fan, sinó que semblen oposar-s’hi de manera força clara. Jo no sé si estan interioritzant el que alguns polítics del PP estant vehiculant, en el sentit que la resistència no-violenta també és violència i alhora tenen por de que algun fiscal ho aprofiti per perseguir-los.

El cas és que si no comencem a pensar, articular i preparar una bona estratègia de resistència no-violenta (que és molt més que simplement declarar-se “no-violent”), llavors tota via d’unilateralitat, intensa o moderada, està inevitablement abocada al fracàs.
Amb tot el respecte que es mereix, no puc estar-me d’assenyalar dues declaracions del president Puigdemont que alimenten aquesta inacció de la no-violència, com a actitud passiva i no activa:
– Quan en una entrevista en una televisió francesa va afirmar que preferia ser un derrotat pacífic en comptes d’un victoriós violent. Era una falsa dicotomia dualista, perquè per omissió amagava una tercera via possible i plausible, la del victoriós no-violent (que tan sols podrà ser victoriós si la seva no-violència es activa en la resistència i no pas passiva).

– Quan va afirmar davant dels diputats de JxS que ell “no seria el President que portaria morts al carrer”. Penosa i trista declaració, ja que per una banda assumeix una responsabilitat (la dels possibles morts) que en els cas escaient mai seria seva, sinó del govern espanyol. I per una altra ja avança que tota forma de resistència, no-violenta inclosa, comportarà morts.

Es per tot això que considero que en aquesta moments tota l’energia i capacitat organitzativa de l’ANC i d’OC, amb la col·laboració activa de la Fundació per la Pau s’haurien de dirigir cap a l’articulació i preparació d’un Pla Nacional de resistència No-violenta. És el que molts esperem i els hi reclamem: cal un salt qualitatiu per respondre a la situació que pot arribar. Tota nova mobilització ja no pot ser només per protestar, sinó que ha de ser per defensar el poble i les institucions, en el moment que calgui, més d’hora o més tard.

Josep i Antònia Viñas Ciurana
Josep i Antònia Viñas Ciurana
24.11.2017  ·  03:04

És d’una lògica aclaparadora. Com podem defensar la república ja proclamada i tirar endavant el projecte d’un estat independent si acceptem la bilateralitat. L’estat no s’avindrà mai a cap acord amb Catalunya, sobretot ara que ha aconseguit que els nostres líders polítics acatin el 155 i justifiquin la declaració del 27-O dient que va ser un acte polític, res més.
Avançarem si presentem resistència i defensem el que ja hem aconseguit, que no és poc.
Ara, si els dos grans partits de l’independentisme van a les eleccions amb una actitud de submissió a les lleis de l’estat, ho haurem perdut tot. Perquè Madrid no serà magnànim amb ningú. Al contrari, com més creients vegin els nostres polítics (conseqüència del xoc de setmanes a les presons espanyoles) més fort i durador serà el càstig i la venjança –estan molt dolguts pel que vam aconseguir l’1-O malgrat l’extrema violència.
Davant d’un estat que no s’atura en res i una UE indiferent als atacs als drets humans i la democràcia perpetrats a Catalunya -tantes vegades denunciats pels líders europeus si es tracta de Turquia, Xina o Rússia-, només podrem sobreviure si l’independentisme guanya les eleccions i continuem plantant cara. La política d’acatament només ens pot portar a perdre-ho tot: escola, llengua, identitat…

Till Stegmann
Till Stegmann
24.11.2017  ·  03:08

Benvolgut Vicent: el que cal:
1. Guanyar les eleccions del 21-D i constituir el Parlament
2. Declarar invàlid el 155 en territori català
3. Elegir el govern
4. Proclamar l’amnistia de tots els inculpats tema 1-O i independència. Alliberament immediat i devolució fiances
5. Els mossos i policia local: única força policial autoritzada a Catalunya
6. Il·legalització de guàrdies civils i policia estatal a Catalunya. Retorn a casa seva
7. Desplegar la llei de transitorietat i el procés constituent
8. Declaració de la Independència

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
24.11.2017  ·  03:09

M’agafo a la part final de l’editorial de Vicent. El que comptarà de veritat és el que es farà el dia 22 i a partir de gener de l’any vinent. Ara on hem de centrar totes les nostres forces és en guanyar les eleccions amb més vots i més escons que les del 2015. Augmentar tant com es pugui la diferència amb els de Junts pel 155, de tal manera que mai no es pugui tornar a dir que no tenim majoria de vots suficients i aquest esforç l’hem de fer les tres forces independentistes al màxim. Si s’hauran de fer accions unilaterals o no ja ho veurem i per això no cal dedicar temps a debats com aquests perquè ja sortiran després d’uns bons o molt bons resultats.
Anem tot plegats contra els dels 155, per la llibertat dels presos i exiliats, recobrant el poder robat de les institucions i reprenent el fil de la victòria de la nostra nació negociant amb qui sigui de forma bilateral el futur de la nostra nació. Demostrem al món que no estem baixant sinó que anem a l’alça malgrat les agressions brutals que estem patint i que cal negociar amb qui sigui, sí o sí.

Gerard Vilardell
Gerard Vilardell
24.11.2017  ·  03:10

Renunciar, ara, a la unilateralitat, es dir-li a espanya: ho vau fer molt bé!

Ho vau fer molt bé quan ens vau pegar, quan vau empresonar als nostres polítics o quan vau amenaçar-nos de mort.

El resultat ha estat el que volíeu.
Cada vegada que avancem massa, podeu aplicar la mateixa recepta i ens tindreu uns anys neutralitzats…

Fa temps, en un curs em va dir: no premiis les actituds que no vulguis que es repeteixin. Intento aplicar-ho a l’àmbit professional i personal i, fins ara, el resultat final ha estat sempre bo. A vegades es difícil no desistir, perquè seria el mes fàcil a curt termini. Però a mig i llarg termini, la recompensa es molt mes gran si no premies aquest tipus de comportaments.

No premiem l’actitud violenta, antidemocràtica i feixista de l’estat espanyol.

Roger Civera
Roger Civera
24.11.2017  ·  03:10

Diverses consideracions:
– em negue a acceptar que a l’octubre vàrem perdre. L’octubre va ser un punt d’inflexió, vàrem fer caure moltes “caretes”, vàrem mostrar que vivíem una gran mentida, la democràcia era una farsa i això mai més ens ho podran tornar a fer creure. Tot el que descobrirem, no ho sabíem, però era totalment necessari passar-ho.
– discrepe que ERC tinga a l’ADN la unilateralitat, a dia d’avui veig més prop a Puigdemont per aquesta via que a esquerra… però obviament si estem per tirar endavant si o si, l’opció és CUP.
– i per últim, sense uniteralitat no hi ha camí, li ho posem facilíssim a l’estat, simplement cal dir no com sempre… ara que ja em marcat la separació entre Catalunya i Espanya, hem de remarcar-la i intensificar-la. A tot aquell que torne a pensar en mode autònomic l’hem de fer fora de la poltrona. Hem de tornar a “proclamar” i fer entrar en col·lapse el sistema,

Jaume Sans
Jaume Sans
24.11.2017  ·  03:11

Molt d’acord. Però els partits han de ser conscients que molta part de l’electorat independentista ens llegirem els programes. I que nomes contemplarem donar el nostre vot als partits que deixin ben clar que apostaran per la unilateralitat. I que si nomes hi ha un partit que ho fa, aquest s’endura el gat a l’aigua. I això pot donar a la CUP uns resultats molt millors del que diuen les enquestes. Donec perficiam.

Dolors Riera
Dolors Riera
24.11.2017  ·  03:12

Es tot molt incert no sabem que pensen fer realment els partits pero tambe crec que si no seguim el cami traçat sera terrible

Dani Franch
Dani Franch
24.11.2017  ·  03:13

En cas de dubte votem a la cup.
No sigui que ens trobessim amb trispartits i processisme infinit, a partir del 22d veurem si els “nostres” ens ham enganyat o no

Josep M. Llobet
Josep M. Llobet
24.11.2017  ·  03:13

Gràcies com sempre per el seu clarivident punt de vista.
D’acord en quasi tot. No ho estic en el que es refereix al que diu l’Iceta.
Si be es cert que es molt dificil que el PSC votés per l’Arrimadas, no me crec per a res les paraules del PSC ni menos les de qui ens tenie que lliurar de Rajoy i va acabar lliuran-os a Rajoy. Son habils i tan falços com “Apoyaré” i per tal d’esgarrapar una dotzena de vots son capaços de dir consevol cosa. Ja els hem vist incloent gent d’ideologia diversa per veure si deu seguidors d’aquests senyors els voten.

Maria Àngels Fita
Maria Àngels Fita
24.11.2017  ·  03:14

Estic confosa i preocupada.
Des que es va veure que la llista unitaria no tiraria endavant, que intento evitar llegir cap noticia perchè sembla que ho facin expressament per restar en comptes de sumar.
I parlo de tots els tres Separats pel Si. No hi ha manera. Si la societat civil no empeny, els dirigents dels partits actuen amb molt mala traça.
Ara, que quedi ben clar, per a mi només hi ha un sol President de la República. No vull sentir parlar de dos governs….. ni en broma!!!

Josep Costa
Josep Costa
24.11.2017  ·  03:15

Totalment de acord. Tot el camí fet, ja no té canvi, però crec que s’ha pecat de indecisió. Hauríem de tenir-ho en conte. Si els nostres polítics no tenen postura d’empresa, que pleguin, no és una feina de xirucaires. Tot i que sempre ha de ser una acció pacífica. S’ ha d’anar a totes perquè el catalanisme guanyi i després ja en parlarem, pitjor no estarem pas. També convé guanyar per els nostres veïns unionistes, perquè continuïn com sempre, treballant conjuntament. Ni més amunt ni més avall. Sembla que en algun, li hagin posat ales. Endavant

Josep Vicent Sala
Josep Vicent Sala
24.11.2017  ·  03:16

Realment renunciant de manera tan clara a la unilateralitat cap preguntar-se si ara hi ha gran separació entre el programa de JuntsxCat i ERC del de CSQEP (almenys formalment). És important guanyar el 21D, però el fet d’anar separats també deixa veu a la ciutadania sobre el color de la victòria. Qui considere que la unilateralitat és sagrada, també té una opció que es pot fer sentir. El seu pes dependrà dels votants.

Victor Serra
Victor Serra
24.11.2017  ·  03:17

No cal renunciar a res. Ni a la unilateralitat ni a la bilateralitat ni a la multilateralitat. Només cal saber util.litzar intel.ligentment el que més convingui en cada moment, cosa que no sempre hem fet fins ara.
Entenc que els partits ara diguin que deixen estar la unilateralitat perquè el més urgent ara és recuperar les institucions i fer-ne fora els usurpadors del PP. Una condició indispensable per continuar endavant.

Quico Picas
Quico Picas
24.11.2017  ·  03:17

tant evident i simple com és, oi? doncs la resposta a aquesta pregunta q vaig sentint més cada vegada i a la que m’he apuntat fa dies és: votaré CUP.
Ah, i això de q l’IZ no farà presidenta l’Arrimadas… de més verdes en maduren. També ens pensavem que era impossible que recozessin el 155 i tantes altres coses…

Jordi Torruella
Jordi Torruella
24.11.2017  ·  05:09

CUP

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
24.11.2017  ·  05:53

Hi ha una cosa importantíssima en política i a la vida, i són els tempos: si el 9N s’haguessin convocat eleccions al cap de 2 mesos i s’hagués fet una DUI en 4, res del que l’estat espanyol ha anat preparant en 2 anys, l’embarbussament dels comuns i Ada Colau (recordem que BeC no havia ni nascut), l’enduriment del PSC… no hauria passat. Moltes més possibilitats d’èxit.

Hem anat deixant passar el temps i hem ofert a l’enemic totes les possibles mostres de feblesa, tot el temps necessari per preparar-se. De fet, es miri per on es miri, l’1O i el 21D són una repetició tràgica i agra del 9N i el 27S. Fins i tot els judicis i empresonaments s’assemblen, en versió bèstia, a les querelles pel 9N. I per què són molt més bèsties ? Doncs perquè és la segona vegada i ara Espanya sap què ha de fer.

Jo no crec en la bilateralitat. Amb Espanya no podrem discutir mai res, perquè, per una raó o altra (política interna, ús de la bandera per tapar la corrupció, interessos econòmics…), o per la simple raó que tu no negocies amb algú quan saps que tens el control de tot i que el pots forçar a obeir en els teus termes. Tanmateix, ara hem perdut un moment preciós. Un altre cop el tempo.

Ara Espanya ha après una cosa més: ens pot intervenir sense que passi res, més enllà de grans manifestacions, exemplars, sí, però que no li impliquen cap incomoditat, al carrer. Els funcionaris obeeixen, l’administració fa el que els enviats de Madrid diuen, la població calla i fins i tot els partits polítics accepten amb entusiasme les eleccions imposades. I també saben que facin el que facin, si amenacen amb la violència ens arrupirem en un racó. És així perquè no estem disposats a acceptar repressió, morts o pèrdua de la nostra comoditat de societat avançada. Diguem-ho clar.

Què passarà si torna a guanyar l’independentisme ? Doncs que si els partits separats i barallats es dediquen a predicar la unilateralitat, tornem al 155 “ad calendam graecam”. I repetim, i repetim… I la propera vegada segurament serà sis mesos, aleshores sí. No ens enganyem. A Europa li és igual i a Espanya li és també igual gastar-s’hi els diners. Tindran els 10000 piolins el temps que faci falta i més. Sense que els tremoli el pols.

I si accepten la via de la bilateralitat ? Doncs res. Un govern autonòmic vigilat, amb mesures recentralitzadores, finançament d’ofec, intervenció de l’escola i dels mossos o mesures humiliants com el retorn de les obres de Sixena, o el que ells vulguin.

Això si no guanyen els unionistes que- ho sento- és una possible opció. I no dubteu que si passa trigaran una setmana a formar un govern C’s-PSC-PP. Ja va passar al País Basc. Siguem realistes.

Quin és l’únic camí, segons la meva opinió ? Doncs que d’una vegada ens convertim en una societat capaç d’assumir les seves responsabilitats. Volem la independència, no ? Doncs n’hem de ser capaços d’assumir els costos. De mostrar resistència real, de desobeir massivament, si escau. De fer les accions civils i no violentes que calguin per posar l’altre- l’estat espanyol- en una situació que li sigui més incòmode no negociar que negociar. I no arrugar-nos a la primera amenaça. I això implica que cal preparar la societat civil pel que pot passar amb la repressió, etc.

Si no estem- si no estàvem- disposats a això, no cal començar. Perquè Espanya ha estat, és i sempre serà igual. I Europa és inexistent. Com ho va ser el 1640, el 1714 i el 1936.

jordi Rovira
jordi Rovira
24.11.2017  ·  06:59

Un article amb consideracions esperables. Un article de manual polític molt útil per moments obscurs. Unilateralitat i bilateralitat no han de perquè ser incompatibles. És més, la fermesa de les nostres conviccions polítiques independentistes ha crescut des del 27-O, en relació directe amb el comportament de l’estat espanyol. Ara però, que ja som un problema internacional, ens cal mirar a totes bandes. Multilateralitat. Els passos fets són grans; fermesa unilateral i estratègia bilateral i multilateral.

Òscar Alegret
Òscar Alegret
24.11.2017  ·  07:57

Jo no descarto un augment important de vots unionistes, provinent, paradoxalment, d’independentistes. A mi m’han explicat el cas d’unes quantes persones que, tot i ser independentistes, sospesen votar una opció unionista “tova” (?) per resignació o per la por que els causa la reacció violenta de l’Estat. Sospito que familiars meus també comparteixen aquesta visió. I tampoc no s’ha de descartar el fenomen d’independentistes responsables de negocis diversos (món immobiliari, hoteleria…) que també hi optim per la temença que la situació actual no els afecti. De cagats, tous i miserables n’hi ha ha hagut sempre, i malauradament, també en tenim a Catalunya.

Tinc família independentista que encara compra “La Vanguardia” i “El País”. Ja està tot dit.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
24.11.2017  ·  08:10

També potser que la bilateralitat sigui una estratègia per ocupar espai als comuns. Sigui com sigui és penós, després d’haver arribat a proclamar la independència, ara, els mateixos polítics, en el marc d’unes institucions intervingudes i amb presoners polítics, lluitin en unes eleccions il·lícites per recuperar l’autonomia. Fixeu se: en poc temps hem passat de defensar el dret a decidir, de defensar el dret a votar, de defensar la independència guanyada al referèndum a … defensar la llibertat, com fa quaranta anys enrere. No serà fàcil superar el 50%, no amb la distància que hi ha, en aquests moments, entre els polítics i la societat. No pot ser que la societat civil organitzada (ANC, Òmnium i també ara CDR) vagin a remolc dels polítics. Si com, es preveu, des de les institucions no es podrà implementar la llei de transitorietat caldrà fer el forat des de baix, ha de ser la gent d’aquest país, que ha demostrat sobradament que sap organitzar-se, que ha d’iniciar el procés constituent. Hem d’aconseguir un teixit social fort que ho faci possible com en temps de l’Assemblea de Catalunya. Així, parlant del país nou que hem de fer, és com superarem amb escreix el 50%.

Antoni Gordó
Antoni Gordó
24.11.2017  ·  08:24

La nostra força és la força de la gent del carrer.

Som una immensa majoria els que volen Decidir el nostr Futur i això ho aconseguirem:

a) Parant el pais a les fronteres amb França i Espanya. Si parem la Junquera, cosa que ja hem demostrar, si parem Aragó o al Sud, els qui vulguin passar ho hauan d’anar per Irun i llavors podem demanar la solidaritat de la gent vasca per aturar-ho també, o els hi sortirà immensament més car.
El carrer és el punt més fort que tenim per obligar l’estat a negociar, comptant que tornem a guanyar el 21 D.
No tenim altres camins. La resta és perdre el temps.

Albert Miret
Albert Miret
24.11.2017  ·  08:34

El Procés el va començar el poble i l’haurà d’acabar el poble. Els polítics que s’equivoquin en la valoració d’aquesta premissa els passarà a la reserva el poble. Qui ho dubti, només cal que revisi l’hemeroteca dels darrers anys i pensi amb en Duran Lleida, l’Espadaler que darrerament el deixen menjar alguna molla de pa al PSC, als d’Iniciativa que ja no se sap on paren, i a tants altres que resten a la cua esperant el miracle per a mantenir-se com a boies al costat d’un país arruïnat i que mai tornarà a una mínima normalitat perquè ja ha arribat al final d’un camí de poder (que mai de govern) justificat exclusivament per la violència, l’odi i la seva pròpia corrupció. El naufragi d’Espanya ja no té tornada, perquè el crèdit fictici del qual ha viscut i que mai podrà tornar s’ha acabat i s’ha acabat per sempre, i el final serà i ja està sent dramàtic i qui no ho vulgui veure és que no disposa d’informació, que només disposa de desinformació o que té propensió al suïcidi.
Espanya deu a tothom. Com a dues mostres prou significatives, només cal recordar que deu més de dues vegades el seu PIB a la Unió Europea i a tots els altres incauts que s’han cregut els seus contes del Robert i les cabres, però el que encara és més sagnant és que deu seixanta-sis mil milions d’euros estalviats pel poble exclusivament per a la seva Seguretat Social i que la llei deia que no es podia gastar amb res més, que el “gobierno de Espanya” s’ha entretingut a anar regalant graciosament als seus amics de la banca per la raó de que van estafar amb hipoteques impagables a tot el país fins que la gracieta els va petar als morros.
Ara ja s’ha acabat el bròquil. Qui vulgui edificar un nou país per separar-nos de la malaltia que ens està ofegant a tots, que voti independentistes. Qui no, que s’enfonsi amb el vaixell podrit, i els que insisteixen que es pot negociar en ple naufragi amb una tripulació que ens insulta, menysprea, roba i empresona i exilia l’únic govern legal elegit pels catalans, que Déu els empari, perquè això ja és no tenir ni el més mínim sentit comú.

“QUAN LA INJUSTÍCIA ES CONVERTEIX EN LLEI, LA REBEL·LIÓ ES CONVERTEIX EN DEURE”. (TH. JEFFERSON)

Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
24.11.2017  ·  08:36

Qui ha dit que acata el 155 i la constitució per mirar de sortir de la presó (no ho critico), serà capaç de reincidir en la via unilateral i arriscar-se a tornar-hi? Ho veig difícil. Cal preguntar-se si la terrible experiència de passar per la presó no pot haver incapacitat alguns per liderar un camí basat en accions unilaterals. Pensar que els programes que diguin que hi renuncien és només per enganyar l’estat seria enganyar-nos nosaltres mateixos. Allò que no s’ha fet portant-t’ho al programa és clar que no es farà quan ni tan sols es porti.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
24.11.2017  ·  09:00

Circulen remors de que, ai fuanyen les opcions independentistes el 21 D, la UE ha recomanat a Rajoy que accepti fer un referendum acordat el 2019 (i que mentre arriba faci com al Quebec, vag empadronant a Catalunya militars, famílies de militars, policia i guàrdia civils i famílies de guàrdia civils, etc.,. a fi d’assegurar-se la victòria del NO a l’esmentat referendum). Si això fos cert caldia guanyar el 21 D de golejada, però llavors proclamar que el referendum ja està fet. Si això no fos cert caldria també guanyar el 21 D i llavors proclamar que el referendum ja està fet. O sia, que la primera passa de guanyar el 21 D de la manera més àmplia possible és una passa absolutament necessària, la segona passa també és necessària, però no cal que els programes electorals l’explicitin del tot si és que és mester el no fer-ho pèr evitar il·legalitzacions. Dir que caldrà negociar amb l’estat no veig per què ha d’ofendre ningú (un moment o altre s’haurà de negociar quins mobles es queda cadascun “dels divorciats”), ara dir que caldrà negociar-hi un referendum pactat això seria un insult cap a tots els qui prengueren part en el de l’1 d’octubre.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
24.11.2017  ·  09:03

Circulen remors de que, si guanyen les opcions independentistes el 21 D, la UE ha recomanat a Rajoy que accepti fer un referendum acordat el 2019 (i que mentre arriba faci com al Quebec, vagi empadronant a Catalunya militars, famílies de militars, policia i guàrdia civils i famílies de guàrdia civils, etc.,. a fi d’assegurar-se la victòria del NO a l’esmentat referendum). Si això fos cert caldia guanyar el 21 D de golejada, però llavors proclamar que el referendum ja està fet. Si això no fos cert caldria també guanyar el 21 D i llavors proclamar que el referendum ja està fet. O sia, que la primera passa de guanyar el 21 D de la manera més àmplia possible és una passa absolutament necessària, la segona passa també és necessària, però no cal que els programes electorals l’explicitin del tot si és que és mester el no fer-ho pèr evitar il·legalitzacions. Dir que caldrà negociar amb l’estat no veig per què ha d’ofendre ningú (un moment o altre s’haurà de negociar quins mobles es queda cadascun “dels divorciats”), ara dir que caldrà negociar-hi un referendum pactat això seria un insult cap a tots els qui prengueren part en el de l’1 d’octubre.

Josep Maria Morera
Josep Maria Morera
24.11.2017  ·  09:19

D’acord Jordi C U P

Toni Arregui
Toni Arregui
24.11.2017  ·  09:22

CUP

Lluis Cabot
Lluis Cabot
24.11.2017  ·  09:29

Jo penso que la unilateralitat només ha estat positiva perquè el Govern espanyol i la resta dels unionistes mostrin el que entenen ells per llibertat i democràcia i com reaccionen quan algú té la gosadia de defensar els seus drets a votar i expressar pacíficament les seves idees polítiques. Per la resta crec que ha estat del tot negatiu tant per a Catalunya com a país, com pels governants que van propiciar aquesta via. Ningú absolutament ningú ni a Europa ni a la resta d’altres països no han donat suport a la VIA UNILATERAL. Moltíssims han denunciat les actuacions i reaccions del Govern espanyol, Forces de Seguretat de l’Estat i Fiscalies i tots han coincidit que les parts (Espanya i Catalunya) han de seure a negociar dins el marc Constitucional. Llavors és evident que hem de de canviar d’estratègies i tàctiques si volem aconseguir que el nostre procés algun dia s’aconsegueixi de forma definitiva. Rectificar és de savis i l’autocrítica d’humils. Per a mi les precipitacions són negatives i la perseverança i la paciència poden comportar efectes positius. Per la qual cosa estic d’acord amb el que en principi estan negociat tant el PDeCAT com ERC.

juan aguilera
juan aguilera
24.11.2017  ·  09:45

Totalment d’acord amb l’escrit de Miquel Gilbert 5.53

Eduard Gracia
Eduard Gracia
24.11.2017  ·  09:55

No vull ser negatiu, pero hi ha massa tendencia a oblidar que la via negociada I la via unilateral depenen l’una de l’altre: ningu no pot negociar si no esta disposat a aixecar-se de la taula. Fins el 26 d’octubre la posicio del govern espanyol era “hauras d’acceptar el que et digui perque jo tinc la forca al meu costat” I la del catala era “no t’atreviras a fer-la servir, I jo em mantindre ferm”. En aquest xoc de trens, el govern catala ha perdut practicament sense lluitar, I hem confirmat a l’Estat que la politica de ma dura funciona. Dir ara que el govern espanyol es molt dolent, o que la Unio Europea no ha fet la seva feina es molt satisfactori des d’un punt de vista personal, pero no canvia la realitat: aquesta batalla l’hem perduda.

L’unica manera de no perdre tots els bous I esquelles era efectivament mantenir un govern a l’exili I no abaixar el cap, pero aixo nomes ho han volgut fer el President Puigdemont I quatre consellers – els alters, de fet, s’han entregat I han acatat tot el que ha calgut acatar per a sortir de preso (no es una critica, per cert: en el moment que van quedar-se a Espanya, estava ja clar el que haurien de fer). Logicament si ara cap d’aquests politics es presenta a les eleccions no pot defensar la via unilateral perque ja s’ha intentat I ha fracassat – pero aixo tambe vol dir que la via negociada es igualment absurda, perque si no poden aixecar-se de la taula (i no poden perque la via unilateral ja no es credible) no tenen res amb que negociar, I per tant hauran d’acceptar el que els diguin.

Aixo ho saben els companys d’ERC molt mes be del que volen admetre, I per aixo han fet una llista separada (on diuen que exclouen el PDECat per a atraure les sensibilitats d’esquerra, pero en canvi no tenen cap problema a incloure-hi l’Antoni Castella, que es democristia) I ja comencen a apuntar a la possibilitat d’aglutinar CSQEP I potser tambe PSC per a fer un nou tripartit. En definitiva, pura xerrameca autonomista. Al primer tripartit ja es van vendre per un plat de llenties, I ara s’hauran de vendre per encara menys, perque comencen per tenir el seu cap de llista en mans de la justicia espanyola, I aixo vol dir que haura de fer el que li diguin o tornar a la garjola (ja hem vist que l’Estat es salta la immunitat parlamentaria quan li sembla).

En realitat, doncs, l’unic escenari de sortida d’aquest parany seria una victoria de JuntsxCat tal que (1) quedes clar que l’unic president legitim es en Puigdemont I (2) ERC no tingues prous diputats per a intentar fer un alter tripartit autonomista. Idealment en aquest la suma de JxC, ERC I CUP hauria de ser mes del 50% del parlament I del cens, de manera que podessin bloquejar qualsevol alianca unionista per a governar. Que passaria aleshores? Esta clar: que Madrid mantindria la intervencio de comptes I el control directe de la Generalitat. Tanmateix, com que l’any 2018 sera un any de retallades, aixo no els fa cap be – de fet, l’ideal pel govern de Madrid seria que governes un tripartit, perque els podrien obligar a fer les retallades que fos I encara podrien culpar-los-en, En canvi, si Madrid continua amb el 155 perque altrement ha de permetre que governi en Puigdemont, es fan un altre trau a la seva imatge internacional mentre el govern legitim continua operant a l’exili…

En fi, cap d’aquestes opcions representa una victoria a curt termini, sigui com sigui aquesta sera un conflicte llarg, pero recordem que ara mateix estem reagupant-nos despres d’una derrota molt seriosa I, fins a cert punt, autoinfligida.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
24.11.2017  ·  10:05

Estic completament d’acord que la unilateralitat és el camí que hem de seguir.

Però la unilateralitat no es pot seguir des de dins d’Espanya amb el sotmetiment a les lleis, tribunals i policia espanyols ni amb el poder econòmic, mediàtic i la majoria del polític en mans contraries a Catalunya.

Hem de dissenyar una via unilateral guanyadora que faci girar la truita. Que mini el poder econòmic, polític, mediàtic i social del govern espanyol i li dreni recurssos amb els que enriqueixi i reforçi el de le república.

L’enfrontament frontal a camp obert no ens ha convingut tenir-lo, però la guerra de guerrilles la podem guanyar si la juguem bé.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.11.2017  ·  10:11

No em veig gaire en cor de discutir de conceptes com si fossin en un model de simulació atès la quantitat de variables que desconeixem de la realitat. També és cert que ens hem de pronunciar sobre les intencions polítiques dels programes que es presenten.

—En primer lloc cal que bandegem el mot: “unilateral”, perquè dóna peu a escollir fredament entre uni i bilateral. Deixem l’envoltori i veurem millor el significat, el mot és o república o autonomia d’un règim neofranquisme, sense dir el mot assenyales el camí, l’únic.

— Igual que la paraula dels presos polítics és un instrument jurídic per poder sortir i en cap cas ho podem veure com una renúncia de principis, Parlar de bilateralitat en un règim d’estat d’excepció (no oblidem), podria ser acceptable, en cas de victòria, només de cara a Europa per mostrar l’enèsima disposició al diàleg amb l’Estat. Preveient que el NO de Madrid ens tornaria a la via republicana sense negociació possible.

—També, en aquesta línia, el programa que es presenti pot ser objecte d’il·legalització per la junta electoral central. Per tant hi cap l’ambigüitat en les paraules com en el cas de la bilateralitat. El que es digui en campanya i el que es pugui fer el 22-D divergirà.

— En cap cas, estic amb en Partal, no s’ha de renunciar a la “unilateralitat” (millor una altra paraula ja ho he dit) explícitament en cap programa electoral, perquè aquí no hi hauria ambigüitats en l’anunciat, seria assenyalar el camí de l’autonomia rendida i desarmada.

Bé em sembla que el meu comentari avui és sobrer. Partal ho defineix tot plegat. Una nota, és interesant l’analisi dels tempos que fa Miquel Gilibert, penso que hem comés errors.
L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!!

Sergi Guitart
Sergi Guitart
24.11.2017  ·  10:28

La unilateralitat requreix d’amplíssima majoria minim 75% soport social aprox.. I amb aquests percentatges no cal ni ser unilateral.. Tot cau pel seu propi pes..

Unilateralitat sense majoria amplíssima es guerra civil i divisió social per generacions..

Cal una sólida defensa social i política de l’idea per pasar a la fase d’atac..

Estatuts ANC: Aconseguir una majoria social INQUESTIONABLE..

– Eslovenia Referendum 1990
88.5% of all electors (94.8% of those participating) had voted in favour of independence

– Estonia Referendum 1991
It was approved by 78.4% of voters with an 82.9% turnout.

– Latvia Referendum 1991
It was approved by 74.9% of voters, with a turnout of 87.6%.

– Lituania Referendum 1991
It was approved by 93.2% of voters. The number of voters voting “yes” was 76.5% of all registered voters,

– Soviet Union referendum, 17 March 1991
Yes 77,85%
It was the only referendum in the history of the Soviet Union, as the August Coup prevented the formation of the renewed federation, causing the Soviet Union to be dissolved on 26 December 1991

– Txecoslovàquia 1992 (cas extrany..)
in a September 1992 opinion poll, only 37% of Slovaks and 36% of Czechs favoured dissolution.
The goal of negotiations switched to achieving a peaceful division.
The separation occurred without violence, and was thus said to be “velvet”, much like the “Velvet revolution” which preceded it, which was accomplished through massive peaceful demonstrations and actions. In contrast, other post-communist break-ups (such as the Soviet Union and Yugoslavia) involved violent conflict. Czechoslovakia is the only former socialist state to have an entirely peaceful breakup.

Ricard Aguerri
Ricard Aguerri
24.11.2017  ·  11:09

Cal entendre el discurs de la bilateralitat com l’intent dels partits per eixamplar majories i de contenir les fugues de votants esporuguits. Ens equivoquem quan interpretem la bilateralitat com un aval del continuisme autonòmic.
En el camp del discurs la bilateralitat és un sinònim del diàleg (tot i que aquest mot ha estat pervertit pel unionistes i equidistants).
En la situació que ens trobem la bilateralitat no existirà fins q

Ricard Aguerri
Ricard Aguerri
24.11.2017  ·  11:13

Cal entendre el discurs de la bilateralitat com l’intent dels partits per eixamplar majories i de contenir les fugues de votants esporuguits. Ens equivoquem quan interpretem la bilateralitat com un aval del continuisme autonòmic.
En el camp del discurs la bilateralitat és un sinònim del diàleg (tot i que aquest mot ha estat pervertit pel unionistes i equidistants).
En la situació que ens trobem, la bilateralitat no existirà fins que no fem efectiva la unilateralitat de la defensa de la República Catalana. Fins llavors només hi haurà imposició.

Josep Albà
Josep Albà
24.11.2017  ·  11:14

Lamento el que jo mateix escric, perquè voldria ser més optimista, però la raó em desmenteix. Diu el Sr. Partal que “aquesta vegada” Rajoy ha pogut fer no sé què i que “aquesta vegada” Europa ha permès no sé no sé quant…

Aquesta vegada? Aquesta i les que facin falta, Sr. Partal. Els feixistes no ho són per una sola vegada i prou. Ho porten a l’ADN. I no és Rajoy: És més del 80% del Congreso de sus Diputados: PP: PSOE (PSC inclós) i Ciudadanos. Tots ells viuen ara hores de glòria per la facilitat amb que han vençut. Amb l’enemic -que som nosaltres- rendit i humiliat, amb tot el poder a les seves mans i amb la tant esperada Europa aplaudint-los fins i tot amb les orelles.

I esperen una nova oportunitat per acabar la feina, per malmetre el poc que encara aguanta i tornar a riure’s de les nostres processons d’espelmes. Passi el que passi el 21 de desembre el resultat serà el mateix, si fem el mateix: si no sabem defensar-nos, ens esclafaran. Primer aquí i no gaire després en unes més que previsibles eleccions espanyoles on ja no els caldrà ni haver de refiar dels seus amics del PSOE. Entre PP i Ciudadanos obtindran el premi per la seva fúria anticatalana en forma de majoria absolutíssima que els permetrà acabar no ja amb l’independentisme, sinó amb qualsevol forma d’autonomia real.

I aquí, els nostres polítics filosofant sobre si bilateralitat o unilateralitat, talment com si a l’altre costat hi hagués demòcrates i no feixistes. I nosaltres, fent vida normal i preparant-nos per obeir al Sr. Rajoy el 21 de desembre, com si no hagués passat res. A España y sus Regiones deuen riure fins i tot dormint.

Antoni Oller
Antoni Oller
24.11.2017  ·  11:17

Estic tant frustrat i desanimat que m’he llegit tots els comentaris amb l’esperança de trobar-hi un raig de llum; però resulta que la frase que més m’ha quedat gravada, mira més al passat i a llepar-se les ferides, que no pas a cap futur mínimament esperançador; i és com acaba el seu comentari l’Eduard Gracia: “serà un conflicte llarg, però recordem que ara mateix estem reagrupant-nos després d’una derrota molt seriosa i, fins a cert punt, autoinfligida.”. M’atormenta constantment aquesta idea, i només hi trobo repòs relatiu pensant que el 21D votaré la CUP, com molts altres comentaristes expressen (i molt m’imagino que la composició sociològica majoritària dels subscriptors de Vilaweb, no es correspon gaire als vots que van els donar 10 diputats el 27S).

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
24.11.2017  ·  11:51

Alguna cosa em neguiteja.
Quin tipus de unilateralitat ens pot fer guanyar la partida contra un tirà amb molta experiència en tenir-nos dominats??
A més té moltíssima força pel seu convenciment de que “Todo està atado” i veu clar el nostre futur a les seves ordres.

La tàctica i mètode són complicats.
I “ells” tenen tres-cents anys experiència d’ensinistrament i fer creure a la bona gent dels Països catalans que sempre hem estat ejpañols (Mentida terrible). Vam ser l’estat més avançat socialment d’Europa. Han escrit la història de la manera més cruel possible i també han redactat les lleis i la constitución borbònica (Roca Junyent amic del rei) per poder-les canviar quan els passia pels collons (“155Ampliat”).

¿Com agafar avantatge devant de tanta tirania?
Per altra banda el “processisme” penso que desgasta massa i no és beneficiós.

Estic confús.

CARLES ADELL
CARLES ADELL
24.11.2017  ·  11:51

Moltes gràcies Vicent per teu article, tant equilibrat i aclaridor, com tots els que fas. No puc estar-hi més d’acord. Tot dependrà del resultat del 21D. Si l’independentisme en surt reforçat, caldrà prendre una sèrie de mesures concretes, en la línia que assenyala el Sr. Till Stegmann, aquest alemany que tant estima Catalunya.

TEO VIDAL i SOL Vidal
TEO VIDAL i SOL Vidal
24.11.2017  ·  12:01

Sergi Guitart 24.11.2017 | 10:28

‘La unilateralitat requreix d’amplíssima majoria minim 75% soport social aprox.. I amb aquests percentatges no cal ni ser unilateral.. Tot cau pel seu propi pes…’

Els percentatges s’han obtingut DESPRES d’unilateralitat i pas abans (com ara podria passar) o sigui que els exemples només valen pel que són: exemples no regles absoluta. I en aquest casés pitjor perquè no quallen amb el que vivim ara.

Totalment d ‘acord amb el Vicent, no hi veig res de rellevant per modificar ni retocar, potser matisois… però segundaris

Gràcies altra cop
T

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
24.11.2017  ·  12:35

Home Vincent,…de vegades semblem infantils,..Iceta no pot dir ara que investira Arrimades per aturar els independentistes, no ho pot fer, si ell aspira a ser President, però per altre banda Pedro Sanchez també va dir en campanya, que no investiria Rajoy, i ho ha fet un cop a tingut els vots a la butxaca. Dit això, mai serem independents amb un “puto amo” com Espanya, si abans no tenim organitzat, fora d’aqui, un exercit nostre o llogat, per plantar cara a Espanya si mai es torna a proclamar la independència, que ja es cuidarà be ara Espanya de que no es faci. Els nostres candits i innocents politics, no en tenien ni idea de fer la “guerra” a Espanya, ja vaig dir que aquí lo Gandhià no funciona, que aquí ens tenim de mirar altres nous Estats de Europa, o quasi tots han pagat sang per ser lliures i independents. Que això ens fa por i no ens agrada, que ens manca la capacitat organitzativa i el valor necessari? que ens volem creure lo que no es i volem inventar la sopa d’all?, doncs molt be, tornen a la roda de hamster una vegada més, des de aquell gloriós 1714, en que varem quedar sense que un altre Estat -Anglaterra- ens ajudes militarment, i fins que no obtinguem aquests pactes, anirem fen tombarelles per la història i no hi ha més, us agradi o no, o tot lo altre es fer volar coloms. O som, o no som.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
24.11.2017  ·  12:41

Tothom es queixa molt de PP i Cs a nivell espanyol, pero estan al poder perque els catalans aixi ho van voler ja que el PSOE no ens va voler donar un referendum (que vam acabar fent unilateralment..). I el 27O els catalans van acabar de paritr peres amb el PSOE, una altra vegada unilateralment… I som on som…

Volien un referendum amb un 48% de soport social @75% de participacio, son suicides, volien perdre el referendum com a Scotland.. Aixo si que no els ho perdonare mai..

Potser hauriem de començar a canviar d’estrategia i d’interlocutors, es a les nostres mans… i fer numeros abans de tirar-nos de cap a la piscina i establir complicitats i justicia i pau. Paciencia i anar endavant amb l’independentisme pacific, ric, i socio-cultural integrador..

Potser el que s’hauria de fer el 22D es una mocio de censura a l’estat i fer Pedro Sanchez president “de gratis” (els catalans som generosos no peseteros)… Aixo seria una bufada d’aire nou per Catalunya i Espanya, fariem amics i no enemics.. I calma companys, calma.. hi arrivarem…

(em reafirmo en que borraria moltes de les coses dels ultims dos anys, actes i consequencies…)

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
24.11.2017  ·  12:41

Si en aquestes eleccions no es guanya per golejada ja no caldrà parlar d’unilateralitat o de bilateralitat. Haurem de dir allò de apaga y vámonos és a dir tornem a l’autonomisme més genuí. Guanyar per golejada tal com està el patí polític ho veig amb un cert pessimisme.

Gerber van
Gerber van
24.11.2017  ·  12:42

@Sergi Guitart 24.11.2017 | 10:28

Catalunya: more than 90%

O vols dir que no hem votat el 1 d’octubre?

Jordi Buïl
Jordi Buïl
24.11.2017  ·  12:47

Si es vol mantenir el mínim necessari de llibertat per a les nostres institucions –govern i parlament– els partits independentistes no s’haurien de presentar a les eleccions amb ningú que hagués acceptat el 155 o de comprometre’s amb la constitució espanyola. És a dir, amb cap dels integrants del govern o dirigents d’entitats que, per sortir de la presó, s’haguessin defensat davant el jutge amb aquesta acceptació –sense treure que sempre caldrà agrair-los la bona feina feta fins al 27 d’octubre.

Per una raó ben senzilla. Perquè, un cop constituït el Parlament, aquestes persones, llavors ja diputats i diputades, no podrien votar fàcilment–sigui per l’acceptació contreta o sigui per por a les penes a què podrien incórrer en el procés judicial pendent— cap decisió o llei que dugués a superar l’ordenament institucional espanyol. I es veurien obligats a votar-hi en contra o bé a abstenir-se.

És a dir, aquestes persones serien, dins la majoria independentista del parlament –si és que és majoria— un llast que frustraria totes les iniciatives orientades a l’alliberament del país.

Per anar bé, doncs, no s’haurien de presentar a les llistes, o bé, un cop constituït el parlament, haurien d’abandonar lliurement l’escó per tal que fos ocupat pels següents en les llistes corresponents.

Em sembla.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
24.11.2017  ·  12:58

Totalment d’acord amb el comentari de Till Stegmann (em sobta que no hagi tingut recorregut)

ricard juanola
ricard juanola
24.11.2017  ·  13:01

Ja ho ha dit el Partal. Aixó es a les nostres mans, per tant; Tot-hom a votar independència el 21D. Treballem per eixamplar la base, votem i tornem a guanyar, superant-nos. Donem la resposta més clara i contundent a Espanya, a Europa i al món.

Ramon Sans
Ramon Sans
24.11.2017  ·  13:11

¿CUANDO ESPAÑA NO HA SIDO UNILATERAL EN TODA LA REPRESION?

ACASO ¿NEGOCIO antes de intervenir la economia catalana?

¿Acaso negocio España antes de enviar los policias a apalear a la gente el 1-0?

¿Acaso ha negociado el meter en la carcel a los politicos catalanes y dispersarlos por España ?

¿Acaso negocio el art 155? ¿acaso negocio convocar elecciones?

ESPAÑA NO NEGOCIA , NI CONVENCE , ESPAÑA IMPONE , SOLO NEGOCIABA CON ETA CUANDO ESTABA FUERTE , CUANDO SE DESARMO , NI SE REUNIA CON LOS MEDIADORES …

ESPAÑA ES UNILATERAL , Y QUIERE QUE LOS DEMAS QUIERAN NEGOCIAR PARA GANAR LA PARTIDA POR GOLEADA … PORQUE CON DECIR NO , todo queda igual .

Sergi Guitart
Sergi Guitart
24.11.2017  ·  14:08

Gerber van 24.11.2017 | 12:42

09N2014 _ 90%
27S2015 _ 48%
01O2017 _ 90%
21D2017 _ ??%

Alguna cosa no quadra, les democràcies internacionals també saben de matemàtiques i sociologia.

Jordi Camprubí 24.11.2017 | 12:41

“Apaga y vámonos” mai de la vida, estem millor que mai, mira’t una gràfica del suport independentista els últims 30 anys.. /

Lluisa Casanova
Lluisa Casanova
24.11.2017  ·  14:44

En quan al comentari de de Sergi Guitart afegiria a Crimea com a empoderament de poble…85% de participació i 96,77% a favor de l´adhesiò a Rusia.
Ja va sent hora de que es reconeixin els resultats de aquest referendum!!!
Bilateralitat mentre/quan no hi ha interlocutor vàlid??? Es un absurd i moooolts passos enrera.

Enric (EPM) Pelegrín
Enric (EPM) Pelegrín
24.11.2017  ·  14:45

Molt bé l’editorial perquè planteja qüestions de fons que s’han d’abordar i com més clares millor. Cal refer l’estratègia per corregir algunes febleses com les que s’han mostrat. Tot i això, caldrà també tenir molt present la coherència del nostre “relat”, sempre amb els fonaments que impulsen la nostra acció: lluita contra la injustícia, defensa de la nostra cultura, etc.
Nosaltres havien cregut que la nostra lluita anava de democràcia. Ells la democràcia se la passen per l’arc de triomf de la seva legalitat. Ja hem comprovat que la autonomia, en realitat és “autonoseva” i que quan convé fan el que volem sense cap mirament. També pensaven que sense violència es podia plantejar qualsevol assumpte. Ara hem comprovat com volem criminalitzar la defensa de la indepèndencia. De la Europa institucional pensaven que jugaria a favor de la democràcia i la no violència, però malauradament hem comprovat que pesen més els jocs d’interessos. Les evidències ens obliguen a reposicionar-nos per poder aconseguir els nostres objectius.
Ara no podem parar de denunciar la pèrdua de drets, en especial el dret a la llibertat dels nostres polítics. No podem deixar de denunciar que busquen l’anorreament econòmic de Catalunya: manipulant o amenaçant les empreses, manca d’inversions, dèficit fiscal, etc. Amb la mateixa fatxenderia eliminen qualsevol benefici social que vulguem implementar, per petit que sigui.
Hem de mirar de no veure’ns atrapats per compromisos secundaris, com pot ser un determinat calendari, que pugui posar en perill l’objectiu de fer les coses bé. I, sobretot, no ens hem de deixar portar pels seus “relats” ni pel seu llenguatge. Tot el que fa el govern de l’estat és unilateral, a nosaltres no ens demana que en pensem. Nosaltres, simplement hem de lluitar pels nostres objectius de forma democràtica i pacífica. Això no és unilateralitat, és la nostra determinació de ser lliures.

Francesc R. LL.
Francesc R. LL.
24.11.2017  ·  17:01

Eren 18 mesos.

Si als vint-i-pico que ja portem, li sumem la bilateralitat, fan ….. masa temps.

L’ull perdut, els traus al cap i les costelles baldades del 1-0 no crec que fossin bilateralitat. Ni les pirules dels CDRs a la PN i la GC. Ni el cap de setmana de guàrdia les 24 hores per a mantenir els col.legis oberts. Ni la punyetera i llarguííííííííííííííííííííííííííssima tarde del 1-O esperant que vinguéssin a atonyinar-nos. Ni els talls d’autopistes. Ni el vespre de Puigcerdà. Ni l’AVE a Girona. Ni les manis, amb mobil o sense.

Bilateralitat em sòna a #PostVeritat i a #MediaStorm.

Personalment, ara estic molt pendent dels programes electorals de JxCAT, ERC i CUP.
Dubto molt que doni el meu vot a qui em proposi bilateralitat.

Com diu en Adrià Arboix en el primer post: “Bilateralitat, no. Gràcies.”

jordi Rovira
jordi Rovira
24.11.2017  ·  17:51

En tot cas un toc d’atenció per tots aquells independentistes que des d’un punt de vista legítim qualsevol i seu; puguin no tenir prou en compte la disciplina nacional que la situació suposa. No es plora per la República que no s’aplica per després, des de sensibilitats i pors varies, no atendre les seves raons d’estat. Si es plora per no tenir coratge de liar-se amb la defensa activa; hauria de veure’s una mica més d’alegria amb la defensa passiva i intel·lectual.

jordi Rovira
jordi Rovira
24.11.2017  ·  17:57

L’opinió política hauria de deixar de ser un espai de consol i ploraneres. Més que mai l’opinió és poder. L’estat d’ànim acció i l’acord exèrcit. Tothom entén que la pilota està en joc, i que ara cal xutar-la.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.11.2017  ·  18:26

Que els politics es van rendir i continuen rendits no vol dir que el POBLE es rendeixi.
La bilateralitat amb els espanyols es propi de gent dement que no saben que els espanyols odien a mort als catalans, ara i sempre.
Bombardejar Barcelona es l’esport preferit dels espanyols i els politiquets no ho saben?

Francesc R. LL.
Francesc R. LL.
24.11.2017  ·  18:30

Mentre ens decidim ….. piulada d’en Ernest Benach avisant que:

“Les delegacions del govern al món han estat extingides literalment. Prop de 70 persones al carrer amb els perjudicis q comporta a ells i les seves famílies. @AngladaMarti denuncia q els mitjans no s’han fet ressò d’aquests drames, personals i col·lectiu com a país #trinxat”

https://twitter.com/ebenach/status/933817104104677376

Unilateralitat o bilateralitat ? La que menys temps li deixi a Ñ !

Teresa Puig
Teresa Puig
24.11.2017  ·  19:12

Hi estic absolutament d’acord!
Sisplau, dirigents de partits i cup (és que no sé si és un partit) sigueu un cop més coherents amb les sol·licituds del poble. Sempre junts, pactem si fa falta i visca la unilateralitat!
Mai més autonomia!

JOSEP MARIA OLLE
JOSEP MARIA OLLE
24.11.2017  ·  19:53

Fet un cop d’ull a tots els comentaris, enhorabona a cada una de les nostres visions personals, envers a la Unilateralitat, però en el meu entendre, crec que tindrem que fer pel 21D :
-el vot sigui per les tres opcions independentistes
-fora tot el pesimisme acumulat, mirem sempre el got mig ple o ple.
-optimisme en les converses familiars, amics i lo que puguem a favor del independentisme.
-demostrar les ganes i pensar que el día 22D que guanyerem per golejada.
…. Positius i eufórics sempre
I al final la força que donem es per impulsar la Unilateralitat, sense dubtes.

Doloŕes Garcia
Doloŕes Garcia
24.11.2017  ·  21:59

Ahora VOTAR y conseguir la mayoria más amplia posible.Conseguir la independencia depende de nosotros, que sigamos juntos firmes y a lo nuestro, el tiempo necesario hasta conseguirlo,Que hacer después de 21D? Lo que tengo claro es lo que no tenemos que hacer,el gobierno dice repite y repite VOLVER A LA NORMALIDAD ,haya ESTABILIDAD ,como si no hubiera pasado nada, como si no hubieran arrasado con los nuestros.VOLVER A LA NORMALIDAD NUNCA es la Única oportunidad que tenemos para conseguir la INDEPENDENCIA DE CATALUÑA

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any