Receptes d’estiu: amanida de cap-i-pota del bar Pinotxo

  • El propietari del bar Pinotxo ens ensenya a preparar, pas a pas, una de les seves receptes d'estiu estrella: l'amanida de capipota

19.07.2025 - 21:40
Actualització: 21.07.2025 - 09:30

El bar Pinotxo adapta un dels seus grans reclams gastronòmics, el cap-i-pota, a les altes temperatures de l’estiu. El resultat és una amanida fresca, gustosa i idònia per a aquesta època de l’any. Al Mercat de Sant Antoni, on l’establiment ha renascut després d’haver passat molts anys a la Boqueria, Jordi Asín, nebot del traspassat Juanito Bayén i propietari del local, ens explica pas a pas com elaborar l’amanida de cap-i-pota, que va aprendre gràcies a la seva àvia i que estima especialment. Us n’expliquem la recepta pas a pas: 

Ingredients 

Si voleu preparar aquesta recepta per a cinc persones necessiteu:
–1/2 quilo de cap-i-pota
150 grams de cogombrets
una ceba dolça de Fonts
una pastanaga
oli d’oliva arbequina 100%
vinagre agredolç
sal i pebre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Jordi Asín, propietari bar Pinotxo (fotografia: Enric Galli).

Preparació

El primer pas és pelar la pastanaga i treure’n els extrems. S’ha de tallar a daus molt fins. Després s’ha de fer igual amb la ceba i els cogombrets. Si us agraden les tàperes o el pebrot vermell, Asín us convida a afegir-n’hi.

A continuació, retireu el poc greix que acostuma a tenir el cap-i-pota, però no el confongueu amb la gelatina lateral, que cal conservar i és molt beneficiosa per als ossos i articulacions. Després, talleu el cap-i-pota en trossos petits.

Seguidament, introduïu les verdures i el cap-i-pota en un recipient, barregeu-ho tot i afegiu-hi sal.

És el torn de preparar la vinagreta, un pas clau. Mescleu l’oli d’oliva arbequina 100% i el vinagre agredolç en un pot i, una vegada llest, afegiu-hi una mica de pebre negre. Barregeu-ho tot i ja la tindreu a punt. La llimona, la maionesa i, fins i tot, la mostassa són alternatives per a elaborar la vinagreta i aconseguir sabors diferents.

Tan sols ens faltarà afegir la vinagreta al recipient on tenim el cap-i-pota i les verdures tallades, remoure-ho tot i, després, deixar-ho reposar mitja hora a la nevera. D’aquesta manera quedarà ben lligat. Passat aquest temps, ja podreu gaudir de l’amanida de cap-i-pota.

“La gent demana l’amanida i repeteix.” Així explica Jordi Asín l’èxit que té aquest plat entre la seva clientela. Una proposta gastronòmica que us farà sucar-hi pa i llepar-vos els dits.

Amanida de cap-i-pota del bar Pinotxo (fotografia: Enric Galli).

Recomanem

Fer-me'n subscriptor