Realitat virtual per apropar la cultura popular a l’escola

VilaWeb
Redacció
20.10.2023 - 06:00

Viure el toc d’inici d’una festa major des de dalt de l’escenari, portar l’emblemàtic Drac de Vilafranca de l’any 1600 o formar part de la pinya que aixeca un castell. I tot això sense sortir de l’aula. És el que proposa ‘Una Plaça Bestial!’, una iniciativa que vol aprofitar els avantatges que ofereixen les noves tecnologies per apropar la cultura popular a tothom, incloent les persones amb mobilitat reduïda.

El projecte, impulsat per l’Agrupació del Bestiari Festiu i la Fundació PINNAE, es va iniciar l’any passat amb la creació de l’aplicació i dels continguts i ara s’ha posat en marxa. Durant el mes de setembre i fins aquesta mateixa setmana s’han desenvolupat diversos tallers en les escoles de Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca, Ramon Castelltort d’Igualada i Àngel Guimerà del Vendrell, i en el Centre de treball social de Mas Albornà de Vilafranca del Penedès.

Equipats amb ulleres 3D, els alumnes han experimentat la festa des de dins, com és portar un gegant o desfilar en una cercavila. De la mà dels talleristes Adrià Morreres, tècnic de 3D de l’Agrupació, i el músic i compositor Ivan Caro, han pogut conèixer el bestiari dels seus municipis i de les terres de parla catalana, els instruments i les músiques, i sobretot del teixit associatiu que s’hi genera. “L’objectiu final és parlar, a través del bestiari català, del vessant social de la cultura popular, de l’associacionisme. Al voltant d’una bèstia hi ha la colla, un grup de persones que es relacionen, que toquen instruments, que fan projectes”, explica Arnau Cristóbal, de comunicació i premsa de l’entitat.

Des de l’Agrupació del Bestiari destaquen que Una Plaça Bestial! és una eina poderosa per fomentar la inclusió social. “Gràcies a la tecnologia 3D i les ulleres virtuals, qualsevol persona amb mobilitat reduïda o en cadira de rodes pot portar un drac o un gegant, estar en un toc d’inici i viure la festa a dalt de l’escenari”, explica Arnau Sagrera. Però la iniciativa s’adreça també a tota la ciutadania. “La festa des de dins només la viuen els festers, que són pocs. En una activitat de la Mercè pot haver-hi vuitanta mil persones de públic, però potser només tres mil o cinc mil participen en una colla”. Per Ivan Caro, els tallers han constatat que “pocs alumnes coneixen i han gaudit de la cultura popular, d’un seguici, d’una cercavila. Cal treballar-hi i aquest projecte és un bon punt de partida”.

L’entitat ja treballa en la següent versió, amplia i millorada i real. “Ara la plaça recreada en 3D és una plaça virtual, digital, però no és real. Aquesta Mercè hem gravat el Toc d’Inici per agafar la peça i incorporar-la a l’aplicació i poder-la veure en un context real: amb els sons del castell de foc, la música dels Ministrils del Camí Ral i l’ambient de la gent”, explica Arnau Cristóbal. La intenció és gravar les principals places del Principat, com Sant Fèlix o Santa Tecla”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any