Raphaëlle Giordano: ‘Cal reconèixer les males rutines, les que fan mal, frustren i causen malestar’

  • L'autora de la novel·la francesa més venuda el 2016 aconsella de tornar a agafar les regnes de la vida i detectar les males rutines

VilaWeb
Redacció
05.03.2017 - 22:00
Actualització: 06.03.2017 - 00:03

L’artista i escriptora Raphaëlle Giordano aconsella de modificar la percepció de les coses perquè les persones canviïn de vida i d’entorn. Aquest és l’eix de la novel·la Ta deuxième vie commence quand tu comprends que tu n’en as qu’une (La teva segona vida comença quan comprens que només en tens una). Ja n’ha venut mig milió d’exemplars a França, tal com ha explicat en una entrevista a Europa Press.

‘Hem de fer un canvi de xip. Tot és percepció. Si canvies la teva manera de veure les coses tot canvia: tu i el teu entorn. Tenim el poder en la nostra ment’, diu. Fins ara Giordano es dedicava a fer d’assistent de creativitat, però després d’haver venut mig milió de llibres a França se centrarà en l’escriptura.

El llibre, escrit com una novel·la i no pas com una obra d’autoajuda, es va publicar el 2015 i va esdevenir la novel·la francesa més venuda a França de l’any 2016.

Narra la vida d’una dona que s’acosta als quaranta anys i que ja no se sent satisfeta a la vida. Es troba un ‘rutinòleg’ que li diagnostica ‘rutinitis aguda’ i li dóna consells per a superar la insatisfacció i ‘tornar a governar les regnes de la vida’.

Detectar males rutines
‘Hi ha dues rutines, la bona i la dolenta. No cal tenir una vida esbojarrada: hi ha petites rutines que et donen plaer. Però cal reconèixer les males rutines, les que fan mal, frustren i causen malestar’, diu Giordano.

En aquestes situacions, la seva recomanació és de sortir de la zona de confort amb petits gests per endinsar-se en la zona de progrés sense entrar en la zona de pànic: ‘El secret és marcar-se petits objectius, sortir-ne de manera tranquil·la. No es pot començar pujant a l’Everest’, diu. I afegeix que si hom és massa ambiciós acaba fent-se sabotatge a si mateix.

Alhora, considera que per millorar la vida no n’hi ha prou de canviar la percepció, sinó que també és important tenir un entorn que ens inspiri. Això s’aplica tant a l’entorn físic –amb una casa endreçada– com a les persones que ens envolten.

A més, Giordano creu que cal donar importància al cos: ‘Cal recuperar una bona energia.’ I insisteix principalment en la necessitat de menjar bé i dormir bé, cosa que considera una higiene de vida.

L’autora, que creu que ha triomfat perquè toca la fibra de la gent, dóna encara més consells: acceptar les coses com són, veient les positives en les negatives, i aplicar això mateix als altres, deixant de jutjar-los i acceptant-los com són.

Ja té escrita la seva segona novel·la, que publicarà al juny amb un tema molt diferent: ‘Serà un tema més de xoc però amb el mateix aire. Vull explorar els grans temes i posar-me al servei de la gent, convertir temes existencials en prosa. Poso els meus somnis al servei de la vida’, diu.

Abans d’aquesta, ja havia escrit més novel·les però no les havia publicades: ‘El meu ADN és creativitat en primer lloc. Sempre he pintat, sempre he escrit. M’agraden les paraules: vaig treballar en una agència de publicitat on mirava de trobar idees i paraules. I, com Obelix, vaig caure en la marmita de l’autoajuda’, explica per descriure’s.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any