Quinze eurodiputats de sis estats membres i quatre grups polítics al Parlament Europeu han reclamat a la Comissió Europea que investigui els correus dels jutges filtrats avui ‘violen’ drets fonamentals. En una pregunta a la Comissió Europea, els parlamentaris europeus asseguren que els ‘greus fets’ publicats ‘perjudiquen el principi de l’estat de dret i la independència judicial, violant l’article 47 de la convenció europea de drets fonamentals’. A més, recorden a la Comissió Europea que ja ha obert investigacions i ha proposat prendre accions contra Hongria i Polònia, i afegeixen que la Unió Europea ‘existeix per garantir els drets bàsics’.

‘Obrirà la Comissió Europea una investigació?’, pregunten els eurodiputats. A més, qüestionen si les paraules dels jutges són compatibles amb la independència judicial i el respecte a l’estat de dret i demanen a la Comissió que es posicioni sobre si la imparcialitat està garantida en els judicis contra els polítics catalans i els líders de la societat civil d’acord amb el que estableix la Directiva 2016/343.

Els eurodiputats que impulsen la pregunta parlamentària són els catalans Ramon Tremosa (PDECAT), Jordi Solé (ERC) i Josep Maria Terricabras (ERC), i compten amb el suport dels belgues Bart Staes i Mark Demesmaeker, de l’eslovè Ivo Vajgl, president de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, del portuguès Antonio Marinho Pinto, dels irlandesos Matt Carthy, Martina Anderson, Lynn Boylan i Liadh Ní Riada, de la italiana Eleonora Florenza, la basca Izaskun Bilbao i les gallegues Ana Miranda i Lidia Serna.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb