Què passa si Pedro Sánchez dimiteix? Es podrien convocar eleccions?

VilaWeb
Redacció
24.04.2024 - 21:16
Actualització: 25.04.2024 - 10:13

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquesta tarda que cancel·lava la seva agenda i que sospesava de dimitir, a causa de les diligències judicials contra la seva dona, Begoña Gómez, per tràfic d’influències.

En una carta publicada a Twitter aquesta tarda, el president espanyol ha explicat que compareixeria dilluns, dia 29, per comunicar la decisió. Però què passa si Sánchez dimiteix? Qui el substituirà al capdavant del govern espanyol? I quan es podran convocar eleccions?

Què passa si Pedro Sánchez dimiteix?

L’article 101 de la constitució espanyola especifica que, en cas de dimissió o defunció del president, la resta del govern també tindrà l’obligació de cessar, si bé s’haurà de mantenir en funcions fins a la presa de possessió del nou executiu. El govern en funcions continuarà acomplint les tasques habituals de qualsevol executiu, però amb unes certes limitacions. Per exemple, no podria aprovar projectes de llei nous ni presentar propostes legislatives noves.

Mentre el govern continuï en funcions, l’encarregada d’assumir les responsabilitats la presidència seria el càrrec de rang immediatament inferior; és a dir, el vice-president primer. En el cas d’una dimissió de Sánchez, per tant, l’encarregada d’assumir el càrrec de facto seria María Jesús Montero, vice-presidenta primera i ministra d’Hisenda.

Qui podria substituir Sánchez?

Si Sánchez finalment decideix de no continuar com a president, haurà de presentar la dimissió davant el rei Felipe VI, qui s’encarregarà de proposar un nou candidat, que serà sotmès a una nova investidura al congrés espanyol. El govern, mentrestant, es mantindrà en funcions.

Qui sembla que té més números per a rellevar Sánchez és Montero. En canvi, no té tantes probabilitats l’altra vice-presidenta socialista, Teresa Ribera, perquè ha estat designada com a candidata del PSOE a les eleccions europees.

Si el candidat del PSOE no fos investit per majoria absoluta en un primer ple d’investidura, se n’hauria de convocar un altre l’endemà passat. En aquest cas, tan sols necessitaria una majoria simple per a ser investit.

Si tampoc no fos investit per majoria simple, el procés de negociació tornaria a començar, i els grups parlamentaris tindrien un termini de dos mesos per a cercar un nou candidat. Si cap candidat no aconsegueix la confiança del congrés en aquest termini, s’hauran de tornar a convocar eleccions.

Quan es podrien convocar eleccions?

En cas que Sánchez dimitís dilluns vinent, el govern espanyol no podria convocar eleccions immediatament. S’hauria d’esperar, pel cap baix, fins al 29 de maig; és a dir, fins que es compleixi el primer aniversari de la convocatòria de les eleccions del 23 de juliol de 2023. Això és perquè l’article 115 de la constitució espanyola estableix que les corts no es poden dissoldre fins un any després de la darrera dissolució.

En cas de convocar eleccions el 29 de maig, la primera data en què es podrien fer seria el 21 de juliol; és a dir, 54 dies després de la convocatòria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor